Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη: Κυπριακό, Μεσόγειος και άλλα θέματα στην ατζέντα

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Κάιρο. State Department photo by Ron Przysucha




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κουβέντα των δύο υπουργών εστιάστηκε στην στρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Κυπριακό. Η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενώ απορρίπτει την διχοτομική πρόταση της Τουρκίας για τη “διευθέτηση” των δύο κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις τριμερείς συναντήσεις της Κύπρου με γειτονικές χώρες. Όπως πληροφορείται ιστοσελίδα μας οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος στην επόμενη 3+1 συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποτε και αν γίνει αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία:

Ήταν θετική και μακρά η τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλινκεν.

– Η Ουάσινγκτον εκτιμά τη διμερή συνεργασία με τη Λευκωσία και παραμένει δεσμευμένη σε παραιτέρω ενίσχυση της.

– Οι ΗΠΑ παρακολουθούν δράσεις και πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γειτονικά κράτη και στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίζουν τον θετικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

  • Ο κ. Μπλίνκεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνάντηση 3+1 με την Κυπρο, την Ελλαδα και το Ισραηλ και επιθυμεί να υπάρξει συνέχεια και ενίσχυση.

– Οι ΗΠΑ τάσσονται ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μονομερή ενέργεια στην ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και στην Αμμόχωστο. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ανέφεραν οι πηγές. Είναι ένα κατάλληλο μήνυμα που διαβιβάζεται με κάθε ευκαιρία και σε ανώτατο επίπεδο στην Άγκυρα.

– Στο Κυπριακό δεν μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και του συμφωνημένου πλαισίου.

Οι Αμερικανοί είχαν κάνει την Ευρώπη …”σουρωτήρι” και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τώρα …ξύπνησαν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: