Ο πόλεμος με τους ναυάρχους έχει βάθος και μία υπερεθνικιστική ιστορία: Το κανάλι του Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παλάτι του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην ανάλυση της ιταλικής huffingtonpost.it  (κείμενο του Mariano Giustino), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όλοι γνωριζαν για τους υπερεθνικιστές ναυάρχους στην Τουρκία και τις θέσειος του. Σημειώνει:

«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει πέσει σε μια ατέλειωτη σήραγγα, αναζητώντας έναν εχθρό στον οποίο θα αποδώσει τα αίτια της αποτυχίας της. Οι εχθροί της αυτή τη στιγμή είναι οι πρώην ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι επειδή αμφισβήτησαν το έργο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης με ένα μανιφέστο με έντονο «στρατιωτικό» άρωμα.

Η κυβέρνηση θέλει να σιγάσει όλες τις επικριτικές και τις αντιπολιτευτικές φωνές σε όλους τους τομείς της εσωτερικής πολιτικής, από την οικονομία έως την υγεία και την εξωτερική πολιτική με τη στρατηγική «αναζήτηση του εχθρού» συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ως  «τρομοκρατών» και «ηγετών πραξικοπήματος».

Και τώρα οι εχθροί της στιγμής αυτής είναι οι πρώην ναύαρχοι, αυτοί οι ίδιοι αξιωματικοί, ένθερμοι κοσμικοί υπερεθνικιστές (Ulusalcılar), στους οποίους ο Ερντογάν είχε μέχρι τώρα δώσει ευρεία θέση και αξιοπιστία στην τουρκική κυβέρνηση υιοθετώντας το δόγμα που συνέλαβαν για τη Γαλάζια Πατρίδα…

…Παραμένει λοιπόν ένα μυστήριο -καταλήγει το άρθρο-  γιατί αυτοί οι έμπειροι πρώην αξιωματικοί επέλεξαν αυτόν τον τόνο και αυτήν τη γλώσσα και αυτή τη χρονική στιγμή, επέλεξαν να διανείμουν τη δήλωσή τους τη νύχτα.

Και το γεγονός ότι τα σχόλιά τους για έντονη κριτική σε διάφορα θέματα που κυμαίνονται από τη Συνθήκη του Montreux έως τον κίνδυνο του εξισλαμισμού του στρατού, έως την αποδυνάμωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στη Μεσόγειο, μας προβληματίζει ιδιαίτερα για την επιστροφή σε ερευνητικούς διαλόγους για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και αν αυτές οι έντονες διαφορές ήταν γνωστές από καιρό σε όλους, πολλοί αναρωτιούνται γιατί το κράτος παρενέβη ακριβώς τώρα..»

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.itCanale Erdogan

Και τους πρόσβαλε ο Ερντογάν και απέσπασε περισσότερα χρήματα από τους “δουλοπρεπείς” Ευρωπαίους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: