Τρέχει να κλείσει εκκρεμότητες η Κυπριακή Βουλή πριν την αυτοδιάλυσή της στις 22 Απριλίου, λόγω εκλογών

File Photo: Γενική άποψη της Κυπριακής Βουλής. Φωτογραφία, πηγή, KYΠΕ




Η Κυπριακή βουλή τρέχει για να εξετάσει σειρά νομοσχεδίων που πρέπει να εγκριθούν πριν από την αυτοδιάλυση του Κοινοβουλίου στις 22 Απριλίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Φιλελεύθερου”

Το νομοθετικό έργο που κρίνεται επείγον είναι μεγάλο και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς η υφιστάμενη Βουλή έχει στη διάθεση της μόλις 25 ημέρες για κλείσει τις εκκρεμότητες.
Δύο από τα νομοθετήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των βουλευτών είναι αυτά που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών από τις εκποιήσεις αλλά και από τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις με τράπεζες και άλλους φορείς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν τον επόμενο μήνα να οδηγήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση που να αφορά ευρύτερα τις εκποιήσεις, παρόλο που ήδη η Κεντρική Τράπεζα άνοιξε το παράθυρο για στοχευμένο πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, ειδικά για περιπτώσεις που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και μικρή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €150 χιλ. Συγκεκριμένα, στη Βουλή εκκρεμούν 13 προτάσεις νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συστάθηκε πριν από λίγες μέρες Ad Hoc επιτροπή από μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα επιδιώξει να συγκεράσει τις προτάσεις. Στόχος, να οδηγηθεί στην Ολομέλεια μία πρόταση νόμου, με την οποία θα θεσπιστεί μηχανισμός, ο οποίος θα διαπιστώνει το ακριβές ποσό της οφειλής ενός μη εξυπηρετούμενου δανείο,υ ενώ θα θεσπιστούν και ρυθμίσεις για τη θωράκιση των δανειοληπτών.

Φυσικά, οι προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις είναι υπό την αίρεση του νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων, με το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, όπου θα έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν οι δανειολήπτες για υποθέσεις χρηματοικονομικών διαφορών στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκποιήσεις και οι καταχρηστικές ρήτρες. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κωδικοποιούν αυτές τις μέρες τις τροπολογίες που ετοίμασαν τα κόμματα επί του νομοσχεδίου αυτού, με οποίες διευρύνονται οι δικαιούχοι δανειολήπτες που μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν το ύψος του χρέους και παράλληλα θα σταματά η εκποίηση του ακινήτου μέχρι τη λήψη απόφασης. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων οι τροπολογίες των κομμάτων, αυτές θα τεθούν ενώπιον της Ad Hoc επιτροπής για τις εκποιήσεις, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση που θα οδηγηθεί από την αντιπολίτευση ενώπιον της Ολομέλειας.

Υπενθυμίζεται πως με τις προωθούμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις διαφωνούν το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και σε υποβάθμιση της οικονομίας. Επίσης, αναφέρουν πως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, κατά τους έλεγχους στις κυπριακές τράπεζες, έχουν διαμηνύσει πως οι αλλαγές στη διαδικασία των εκποιήσεων θα προκαλέσουν προβλήματα στα κεφάλαια τους. Αξίζει να αναφερθεί πως η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως αντί η Βουλή να προχωρήσει σε αλλαγές στον νόμο για τις εκποιήσεις, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων. Πρόσφατα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει στη Βουλή πως εάν τροποποιηθεί με ικανοποιητικό τρόπο ο νόμος, το πρόβλημα θα χτυπηθεί στη ρίζα του και θα λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις από τα δικαστήρια.

Στην Ολομέλεια και οι ρήτρες

Άλλο ένα μεγάλο θέμα που καλείται να κλείσει η υφιστάμενη Βουλή είναι η προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών. Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζητείται το πολυνομοσχέδιο περί της Προστασίας του Καταναλωτή, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εναρμονιστικές πρόνοιες. Ήδη, η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Δημοκρατία (το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), η οποία μέχρι τις 18 Απριλίου θα πρέπει να απαντήσει για μέτρα συμμόρφωσης. Συνεπώς, μέχρι τις 18/4 το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών από καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών αλλά και από αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται. Οι επηρεαζόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο δικαστήριο για να λάβουν αποζημιώσεις, είτε από τις τράπεζες, είτε από άλλες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, ενοποιούνται επτά νομοθεσίες και προστατεύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών και προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο. Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, θα έχει τη δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου για όλες τις παραβάσεις του νόμου, περιλαμβανομένης και της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες.

Πάντως, παρά την ικανοποίηση τους για το πολυνομοσχέδιο, τα κόμματα απαιτούν και προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ετοίμασε νομοσχέδιο με το οποίο προστατεύονται οι βιοπαλαιστές (φυσικά πρόσωπα) και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενα εκμετάλλευσής τους από τραπεζικά ιδρύματα ή και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Επίσης, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα συνταγματικά και άλλα προβλήματα που αναφέρονται σε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την ερχόμενη Τρίτη, τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου αναμένεται να λάβουν ανεπίσημα το νομοσχέδιο του κ. Ιωάννου για να το εξετάσουν και στη συνέχεια θα το στείλουν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής απαιτούν να τεθούν προ ψήφιση ταυτόχρονα τα δύο νομοσχέδια. Ήδη, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, με την οποία τον διαβεβαιώνει πως θα δώσει οδηγίες για τον ταχύτερο δυνατό νομοτεχνικό έλεγχο του νέου νομοσχέδιου για την προστασία των μικρών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια. Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί τη Βουλή να εγκρίνει ως έχει το πολυνομοσχέδιο, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό διαδικασία παράβασης, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κυρώσεις. Υπενθυμίζεται πως όταν το πολυνομοσχέδιο συζητείτο στην αρμόδια επιτροπή, η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει πως θα καταθέσει τροπολογίες για την προστασία και των μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες. Ο Γενικός Εισαγγελέας, με την επιστολή του, ήθελε να προλάβει αυτές τις προθέσεις των κομμάτων, οι οποίες ουσιαστικά θα προκαλέσουν καθυστέρηση και ίσως βάλουν σε περιπέτειες το κράτος.

Ψάχνουν την άκρη για Πόθεν Έσχες

Στο μεταξύ, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες στον νόμο για το Πόθεν Έσχες. Η επιτροπή εξετάζει σειρά προτάσεων νόμων, έτσι ώστε να διορθωθεί η νομοθεσία και να αξιοποιούνται τεχνοκράτες, τόσο κατά την κατάθεση των περιουσιακών δηλώσεων, όσο και κατά τον έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων των αξιωματούχων. Η επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια να συγκεράσει τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν ενώπιον της, με στόχο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Επίσης, στο Κοινοβούλιο εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τα λόμπι (ομάδες πίεσης), με το οποίο κατοχυρώνεται η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη λήψη δημοσίων αποφάσεων, επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή και της νομοθετικής εξουσίας. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Εγγραφής, στο οποίο θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι επιθυμούν να εμπλακούν στη λήψη δημοσίων αποφάσεων. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η εμπλοκή αξιωματούχων, μελών της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχων από διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων, σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μείνει στην άκρη, μέχρι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών κάνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, καθώς και τα νομοθετήματα που αφορούν τους ανήλικους παραβάτες, την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τους πληροφοριοδότες. Η επιτροπή θα καταβάλει προσπάθειες για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια αυτά στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Η σημαντική προίκα της νέας Βουλής

Προίκα στη νέα Βουλή θα μείνουν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας. Για την τοπική αυτοδιοίκηση κατατέθηκε από την κυβέρνηση πρόταση στη Βουλή για να διεξαχθεί δημοψήφισμα την 30η Μαϊου, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, ώστε οι ψηφοφόροι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη μείωση των δήμων από 30 σε 17. Μετά το δημοψήφισμα, το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να τύχει της τελικής επεξεργασίας στη (νέα) Επιτροπή Εσωτερικών και να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα νομοσχέδια εκκρεμούν από το 2019 ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, μετά την απόρριψη των προηγούμενων ανάλογων νομοσχεδίων το 2016. Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή Οικονομικών, οι συντεχνίες φάνηκε να διαφωνούν με κάποιες πρόνοιες. Οι διαφωνίες αφορούν τη διατμηματική προαγωγή, την αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας αλλά και της κινητικότητας. Πάντως, η κυβέρνηση καίγεται να εγκριθούν τα νομοσχέδια, καθώς οι δύο μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων για να εκταμιεύσει η χώρα, σταδιακά μέχρι το 2026, κονδύλια €986 εκατ. από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι διακινητές θα μας βρουν αντιμέτωπους δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: