Καφετζόπουλος κατά Γεωργουσόπουλου και Χωμενίδη: Μη γίνεστε «πλυντήρια», να μιλήσουν όλοι

File photo: Ο δημοφιλής ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. screenshot via YouTube




Καθώς οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς και κακοποιήσεις κάθε είδους έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στο χώρο του θεάματος, φαίνεται να σοβεί κι ένας πόλεμος ανάμεσα στους άπειρους υποστηρικτές των θυμάτων και σε κάποιους που επιχειρούν να μετριάσουν ή να υποβαθμίσουν την ζοφερή εικόνα που αποκαλύπτεται.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον δημοφιλή και αγαπητό ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο να παρέμβει καλώντας τα  θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού να μη φοβούνται και να βγουν να μιλήσουν τώρα που «το ΣΕΗ φαίνεται σα να βγήκε επιτέλους από το λήθαργο δεκαετιών».

«Υπάρχει η ηθική απαξίωση που επιφυλάσσει η κοινωνία σε αυτούς που από τύχη ή χειρισμό ή το φόβο των θυμάτων γλύτωσαν την τιμωρία» γράφει ο ηθοποιός σε ανάρτησή του στο Facebook στην οποία χαρακτηρίζει παρεμβάσεις του κριτικού του θεάτρου Γεωργουσόπουλου και του συγγραφέα Χωμενίδη, “πλυντήριο” για τους θύτες και την “αυτοκρατορία που αντεπιτίθεται”.

Ο  Αντώνης Καφετζόπουλος έγραψε στην ανάρτησή του:

«Το πλυντήριο ξαναχτυπά με δύναμη. Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται. Ο Γεωργουσόπουλος αναπολεί τις ρομαντικές εποχές που οι μπουλουκτσήδες πέρναγαν από το λεπίδι της ταπείνωσης τους ψάρακλες ηθοποιούς, τις ωραίες εποχές που ο βιασμός δεν ήταν και κάτι ακατονόμαστο δα… Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης ανησυχεί τώρα μήπως – άξαφνα – γίνουμε ζούγκλα επειδή κάποιοι καταγγέλουν τις ύβρεις που διέπραξαν ταλαντούχοι [και μη ταλαντούχοι]. Συγχέει το κουτσομπολιό με την αδικοπραξία. Θα έλεγα ότι πλανάται πλάνην οικτράν αν δεν γνώριζα ότι τόσο [δα] νιονιό το διαθέτει.

Οι πάνω όροφοι των καναλιών επιχειρούν έφοδο για να καταλάβουν το χώρο που κάλυπταν μέχρι προχτές τα υπόγεια [τους] της φτηνής ψυχαγωγίας. [Σε κάποιες περιπτώσεις με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά, τα υπόγεια]. Μη φοβάστε, μιλάτε. Μιλάτε εκεί που νομίζετε ότι θα βρείτε ανοιχτά αυτιά και ψυχική υποστήριξη. Μιλάτε στα μέσα που σας είναι διαθέσιμα. Μιλάτε τώρα ή αύριο ή όποτε νομίσετε ότι μπορείτε και αντέχετε να μιλήσετε. Μιλάτε στα σωματεία σας και τις ενώσεις σας, ξυπνήστε τους [το ΣΕΗ φαίνεται σα να βγήκε επιτέλους από το λήθαργο δεκαετιών]. Θα υπάρξει και θόρυβος και κακοφωνία και σαχλαμάρες και κουτσομπολιό και άσχημες στιγμές.

Θα υπάρξει και η γάγγραινα της πολιτικής εκμετάλλευσης, η ασχήμια της κατάποσης της καμήλου όταν θίγεται κάποιος “δικός μας”. Τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από αυτά που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν σε βάρος ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι. Τίποτα δεν συγχωρεί και τίποτα δε σβήνει την ασχήμια αυτών που πολιτεύτηκαν με την ψευδαίσθηση ότι είχαν Το Προνόμιο και την Αυταπάτη ότι ο κόσμος τους ανήκει μαζί με όποιο ανθρώπινο ή άλλο ον έτυχε να βρεθεί στο δρόμο τους. Ο νόμος είναι νόμος και η κοινωνία είναι κοινωνία. Ο πρώτος υπάρχει για να παρακολουθεί και να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της δεύτερης. Η παραγραφή είναι δίκαιο μέτρο αλλά υπάρχει η ηθική απαξίωση που επιφυλάσσει η κοινωνία σε αυτούς που από τύχη ή χειρισμό ή το φόβο των θυμάτων γλύτωσαν την τιμωρία.

Ακούστε κι εμένα υπήρχε και υπάρχει πάντα ο άλλος δρόμος που ακολούθησαν οι πολλοί.»

Ζέτα Δούκα: “Μη φοβάσαι”

Η Ζέτα Δούκα πριν από τρεις εβδομάδες αποκάλυψε τον εφιάλτη που έζησε όταν συνεργαζόταν με τον Γιώργο Κιμούλη. Η ηθοποιός ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο και έκανε πολλά στόματα να ανοίξουν και να καταγγείλουν περιστατικά βίας η σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο από γνωστούς και φτασμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Σήμερα η ηθοποιός, που όλο αυτό το διάστημα δέχεται πολλά μηνύματα στήριξης και αγάπης προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση-εξομολόγηση. Μέσα από το κείμενό της αποκάλυψε τα συναισθήματα που ένιωθε λίγα λεπτά πριν την πάρει την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά, ενώ έκανε λόγο και για το κύμα αγάπης που την έχει κατακλύσει μετά από αυτή.

«Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την αποκάλυψη της βίας που υπέστην στην επαγγελματική μου ζωή. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, δε θα ξεχάσω ποτέ το αίσθημα του πανικού και της αμφιβολίας που με κατέκλυζαν μέχρι και ένα δευτερόλεπτο πριν πάρω την απόφαση να μιλήσω ανοιχτά και συναισθηματικά.Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ, ένα δευτερόλεπτο μετά την αποκάλυψη το αίσθημα της γαλήνης και της δύναμης. Ήταν σαν να με έλουζε ένα ζεστό φως που απελευθέρωσε και ελάφρυνε επιτόπου την ψυχή μου. Δε θα ξεχάσω σίγουρα ποτέ το δίχτυ ασφάλειας που στήθηκε από συναδέλφους, φίλους, από γνωστούς και αγνώστους που διέκριναν την αλήθεια μου και εκτίμησαν ότι ήρθε η ώρα για ριζική αλλαγή. Κι έτσι τώρα είμαστε όλοι μαζί! Μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, τη δύναμή σου, την αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Βασανίστηκες και πρέπει να γιατρευτείς. Μην αφήσεις αυτή την ευκαιρία να περάσει. Η κοινωνία είναι έτοιμη για σένα, είμαστε το δίχτυ ασφαλείας σου. Μη φοβάσαι».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zeta Douka (@zetadouka)

Σε κρίση ο Φιλιππίδης: Παρέλαβε τις καταγγελίες

Στα χέρια του Πέτρου Φιλιππίδη και των νομικών του βρίσκεται από χθες ο φάκελος με τις καταγγελίες των γυναικών που τον κατηγορούν για εργασιακό εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση. Οι δικηγόροι του παρέλαβαν τις υποθέσεις που τον αφορούν από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ώστε ο ηθοποιός-σκηνοθέτης να ετοιμάσει την δική του απολογία.

Άγνωστος ωστόσο παραμένει ο αριθμός των καταγγελιών που τον αφορούν εκτός από αυτές που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό για τις οποίες ο σκηνοθέτης θα κληθεί να απαντήσει για την καθεμία εξ’ αυτών με τον τρόπο που θα επιλέξει.

  •  Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν θα μεταβεί ο ίδιος στην συνεδρίαση του Πειθαρχικού όπου θα συζητηθεί η περίπτωσή του, αλλά θα απαντήσει με υπόμνημα και μάρτυρες που θα καταθέσουν υπέρ του σε κάποιες από αυτές. Παραμένει άγνωστο ποιοι θα είναι αυτοί και τι θα πουν για να υπερασπίσουν τον ηθοποιό που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά τα όσα έγιναν γνωστά από την Άννα Μαρία-Παπαχαραλάμπους, την Λένα Δροσάκη και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου στις καταγγελίες τους.

Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν οι τρεις γυναίκες θα παραστούν σε κάποια από τις συνεδριάσεις του Πειθαρχικού για την υπόθεση του ανθρώπου που κατηγορούν, ο οποίος προετοιμάζεται από χθες να δώσει τις δικές του απαντήσεις για τα όσα φέρεται να έχει διαπράξει. Αυτά που αποδόμησαν τον μέχρι πρότινος πολύ δημοφιλή ηθοποιό-σκηνοθέτη-θιασάρχη, που παραμένει απομονωμένος στην κατοικία του στο Ψυχικό.

Επιτυχημένος, οικονομικά άνετος και με εξουσίες στα χέρια του ο Πέτρος Φιλιππίδης ίσως και να πίστευε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να τον αγγίξει. Μόνο που από εκείνη την αλήστου μνήμης Δευτέρα του Φλεβάρη και το περίφημο εξώδικο που παρέπεμπε στην παροιμία «όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται», όλα άλλαξαν στην ζωή του μέσα σε λίγα 24ωρα.

Η αποκαθήλωση και η κατάρρευση

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή του, ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει καταρρεύσει ψυχολογικά. Άριστα ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι εκτός από την κάκιστη ψυχολογία, που τον κρατάει σχεδόν όλη μέρα μέσα σε ένα δωμάτιο της μεζονέτας του Ψυχικού, φέρεται να υπάρχει και κάτι άλλο, πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστεί. Κι αυτό είναι η σχέση του ηθοποιού με τον γιο του Δημήτρη που για κάποιους περνάει μια μεγάλη κρίση, αναμενόμενη μετά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για τον πατέρα του.

Κάτι όμως που διαψεύδουν φίλοι της οικογένειας, τονίζοντας ότι ο ηθοποιός, η σύζυγός του και το παιδί τους είναι ενωμένοι σε αυτή την ιστορία, από την πρώτη στιγμή.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα θέλουν τον ηθοποιό να πουλάει την μεζονέτα του Ψυχικού, προκειμένου να μετακομίσει για κάποιο διάστημα εκτός Αθηνών. Κάτι που δεν ισχύει αφού η κατοικία τελεί σε καθεστώς πλειστηριασμού από τράπεζα για μη αποπληρωμή δανείου, ο οποίος έχει «παγώσει» όπως και όλοι λόγω της πανδημίας.

Επίσης δεν φέρεται να εξετάζεται επ’ ουδενί η μετακόμιση εκτός Αθηνών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, όπου ο Πέτρος Φιλιππίδης επιθυμεί να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Ούτως ή άλλως και με δεδομένη την διαμορφωθείσα κατάσταση, ακόμη και μια βόλτα για έναν καφέ στο χέρι στο Ψυχικό μάλλον θα προκαλούσε καταστάσεις που μόνο ευχάριστες δεν θα είναι για τον ηθοποιό. Μπορεί να μην θέλει να το πιστέψει-ποιος θα ήθελε άλλωστε-αλλά εκτός από την επαγγελματική πτώση συνετελέσθη και μια κοινωνική αποκαθήλωση στο πρόσωπό του. Τα τηλέφωνα του δεν χτυπάνε πια όπως παλιά, άνθρωποι που θεωρεί φίλους δεν πήγαν στο νοσοκομείο να τον δουν και κάποιοι φέρονται να μην σηκώνουν πλέον το τηλέφωνο τους.

Με πληροφορίες από ethnos.gr/protothema.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η σκληρή απάντηση στον Γονίδη: Και εγώ που έχω πάει σε σπίτια ηθοποιών μάλλον έχω βιαστεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: