Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η αναμενόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Noble και BG Group για απόκτηση από τον βρετανικό κολοσσό του 35% του μεριδίου στο οικόπεδο «12» με στόχο και την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά υγροποίηση της Αιγύπτου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Προβάλλεται επίσης πρωτοσέλιδα η προσφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο από τη Γαλλία στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ένας μεγάλος παίκτης στην κυπριακή ΑΟΖ», γράφει ότι ο βρετανικός κολοσσός BG αγόρασε το 35% του οικοπέδου «12» και ότι κλείνουν σύντομα εμπορικές συμφωνίες με BG και EGAS για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τροχοπέδη στην ταχύτερη εξέλιξη των ερευνών για την οικονομία αποτελεί η μη επαρκής ανταπόκριση άλλων χωρών, τονίζουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι το Υπ. Γεωργίας δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά των σκυβάλων των δήμων και κοινοτήτων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου στον Κοτσιάτη, δηλώνει στην εφημερίδα ο Νίκος Κουγιάλης.

Η «Σημερινή» στο κύριο θέμα της γράφει «Big News για την Αφροδίτη» και αναφέρει ότι το αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για παραχώρηση μεριδίου από το τεμάχιο «Αφροδίτη» προς την εταιρεία βρετανικών συμφερόντων BG Group, υπέβαλε χθες η εταιρεία Noble Energy και ότι η εξέλιξη ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα του κοιτάσματος με την Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέδειξε ακύρωση του διαγωνισμού για το λογισμικό του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αλλού, αναφέροντας «πάλι βλέπουν τ` άστρα οι Βρετανοί» γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ αναφέρει σε άρθρο του ότι οι προοπτικές επανένωσης της Κύπρου είναι οι καλύτερες που έχουν υπάρξει εδώ και μια γενιά.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Ο κολοσσός BG στο Αφροδίτη», γράφει ότι η British Gas φέρνει και τα βρετανικά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής Noble και του βρετανικού κολοσσού για εξαγορά του 35% του ποσοστού των δικαιωμάτων της Noble Energy στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα συνολικά 55 άτομα που παραμένουν στις βρετανικές βάσεις μετά την αποβίβασή τους στο Ακρωτήρι πριν από ένα περίπου μήνα, δεν έχουν πείσει, ούτε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ούτε και τις κυπριακές αρχές, ότι είναι πράγματι πρόσφυγες και δεν έχουν σχέση με ύποπτες διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς θεατής στο Κυπριακό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της γράφει ότι «Εμπλέκουν την Κύπρο σε περιπέτειες» γράφει ότι χωρίς καμιά επιφύλαξη, χωρίς να λογαριάζουν κινδύνους και περιπέτειες για την ασφάλεια της χώρας μας, η Λευκωσία επέτρεψε στο Λονδίνο να προσφέρει απλόχερα κυπριακά εδάφη για να γίνουν μέρος του θεάτρου επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέα κινητοποίηση καλεί τους φοιτητές η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων για το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής χορηγίας και του πακέτου. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μαζικό φακέλωμα παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς διαμήνυσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, σε σχέση με την κριτική κατά του ΑΚΕΛ για την στάση που τηρεί στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

H αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στον κύριο τίτλο της με θέμα «H συμφωνία με την BG ψήφος εμπιστοσύνης», γράφει ότι η εταιρεία BG Group εξασφαλίζει το 35% στο τεμάχιο «12», αυξάνοντας τις ελπίδες για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Βρετανία προσέφερε στην Γαλλία τις υπηρεσίες της RAF από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο στη μάχη κατά του ισλαμικού κράτους, όπως ανέφερε χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρόοδο στην κατασκευή της πλατείας Ελευθερίας, αναφέροντας ότι την Παρασκευή το βράδυ η πλατεία αναμένεται να καλυφθεί με τσιμέντο και ότι η απαιτούμενη ποσότητα θα χρειαστεί 280 φορτηγά για τη μεταφορά του στον χώρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: