Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η εντατικοποίηση των συνομιλιών και πληροφορίες για την πορεία του διαλόγου, τα κόκκινα δάνεια, τα ποσά για κρατικά ενοίκια, η έξοδος της Κύπρου στις αγορές, διάφορα θέματα από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ενστάσεις για το χαλούμι και οι παρελάσεις σε όλες τις πόλεις για την 28η Οκτωβρίου, είναι από τα βασικότερα θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Εξι συναντήσεις εντός Νοεμβρίου” και γράφει ότι από αύριο μπαίνουν σε φάση επιτάχυνσης οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας η προχθεσινή έξοδος στις αγορές και ότι ζητούμενο είναι η διατήρηση στη σωστή πορεία. Επίσης, η “Α” σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα μικρά κόμματα ζητούν ολιγοήμερη αναβολή συζήτησης της πρότασης του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου.

Η “Σημερινή” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Στο κόκκινο τα ενοίκια για υπηρεσίες του κράτους” γράφει ότι ιδιοκτήτες κτιρίων στέγασης επανέρχονται στις προ κρίσεως απαιτήσεις τους και τα κυβερνητικά τμήματα είναι εγκλωβισμένα σε μονομερείς διεκδικήσεις. Αλλού αναφέρει ότι προβάλλονται εμπόδια στο δρόμο του χαλουμιού και ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί πέντε ενστάσεις στην Κομισιόν και ότι σήμερα δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες. Επίσης η “Σ” προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα του χειρισμού των προσφύγων από τις βρετανικές βάσεις και γράφει για “όπως μας βολεύει” πολιτική των Βρετανών.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα “Τροχοπέδη τα κόκκινα δάνεια” ο “Φιλελεύθερος” αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται ακόμα τέσσερις αναβαθμίσεις για να βγει από τα σκουπίδια και ότι τα προβληματικά δάνεια καθόρισαν το επιτόκιο δανεισμού στο 4,25%. Επίσης, γράφει ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βάζουν μπροστά για τις εντατικές συνομιλίες εντός Νοεμβρίου όπου οι συναντήσεις τους θα είναι από έξι ως οκτώ. Επίσης ο “Φ” γράφει ότι θα κατατεθούν πρόνοιες στη Σύγκλητο του ΠΚ μεταξύ άλλων και για εισδοχή όλων των αποφοίτων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων με βαθμό 15 και άνω.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πανηγυρίζει για το πιο ψηλό επιτόκιο” αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι Κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ `πανηγυρίζουν` για το δεύτερο πιο ψηλό επιτόκιο των χωρών της ευρωζώνης που προσέφερε η Κύπρος στις διεθνείς αγορές με το 10ετές ομόλογο. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας συστήνει νέο διαγωνισμό για το ΧΥΤΥ της Κόσιης και ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΣ. Επίσης, η “Χ” αναφέρει ότι το μοναστήρι των Αρμενίων στην κατεχόμενη Λευκωσία έλαβε το βραβείο Europa Nostra.

H αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Yποβλήθηκαν ενστάσεις για το χαλούμι” γράφει ότι η ισχυρότερη ένσταση έρχεται από την Βρετανία που θεωρεί το χαλούμι ως τυρί της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι η φυματίωση είναι η πρώτη αιτία θανάτου σύμφωνα με τον ΠΟΥ ενώ πριν το AIDS ήταν στην κορυφή. Επίσης, η εφημερίδα, φιλοξενώντας και σχετική φωτογραφία, γράφει ότι η Κύπρος τίμησε τη μέρα του ΟΧΙ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: