Πρωτομαγιά και βλέπουμε η έξοδος των «πολιορκημένων»: Ξεχνάμε την πασχαλιάτικη έξοδο

Κυριακή σε εποχή κορωναϊού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Ισχυρές είναι πλέον ενδείξεις ότι τα έκτακτα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωναϊού θα διαρκέσουν και ολόκληρο τον Απρίλιο.

Τουλάχιστον τρεις υπουργοί επανέλαβαν σήμερα με δηλώσεις τους ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ σήμερα εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται το «λουκέτο» στα καταστήματα  μέχρι και την 11η Απριλίου σε 66 κλάδους της οικονομίας.

Δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις  και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των  οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητά τους λόγω του κορωναϊού.

Ξεχάστε την έξοδο του Πάσχα

«Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ και πρόσθεσε ότι αύριο Δευτέρα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψιν τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.

Εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα. Κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η πορεία απόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί θα κριθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Κρίσιμος ο Απρίλιος

Προειδοποίησε ότι ο Απρίλιος είναι μήνας «πάρα πολύ κρίσιμος» και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι μας. «Να μην χαλαρώσει κανείς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ανάλογα μηνύματα εξέπεμψε από τη Νεάπολη Κοζάνης αλλά και από τη Θράκη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισήμανε ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο.

Αργότερα επισκεπτόμενος τη Σμύνθη της Ξάνθης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει αλλά είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε δύσκολα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρέπει όμως να κερδίσουμε το στοίχημα».

Νέα μέτρα στήριξης τη Δευτέρα

Σήμερα γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσεις δια των συναρμοδίων υπουργών της ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο», σύμφωνα με όσα αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οσον αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μία ανοδική τάση των παραβάσεων, γεγονός που μπορεί να οφείλεται όμως και στην αυστηροποίηση των ελέγχων.

Χωρίς εκκλησίες μέχρι 11 Απριλίου

Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής παρατείνονται μέχρι την ενδεκάτη Απριλίου και τα μέτρα που αφορούν στους χώρους λατρείας. Η ΚΥΑ προβλέπει τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, το οποίο θα αναμεταδίδει λειτουργία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εθνος, ΣΚΑΙ

Η δυσκολότερη ημέρα: Στους 37 οι νεκροί στην Ελλάδα, 5 ακόμη ασθενείς άφησαν σήμερα την τελευταία τους πνοή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: