Ισραήλ: Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

File Photo: O Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN, POOL




Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ότι απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Η χώρα ωθείται σε νέα περίοδο αβεβαιότητας και ο ίδιος ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το πολιτικό προσκήνιο.

Με δήλωσή του ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εργάστηκε “ακούραστα” για να σχηματίσει μια κυβέρνησης ενότητας με τον κύριο αντίπαλό του, τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, αλλά οι προσπάθειές του δεν απέδωσαν κατ’ επανάληψη. Αντιμέτωπος με την προθεσμία της Τετάρτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Νετανιάχου δήλωσε πως επιστρέφει την εντολή στον πρόεδρο Ρίβλιν, ο οποίος τώρα θα ζητήσει από τον Γκαντς να επιχειρήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γκαντς, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, όπως κι ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος παραμένει στο τιμόνι του κόμματος Λικούντ, με την ανακοίνωσή του αυτή σηματοδοτεί την δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Καθώς ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν θα παραπέμψει τον Νετανιάχου για μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς, ο βετεράνος πολιτικός του Λικούν μπορεί να βρεθεί υπό ισχυρή πίεση να παραιτηθεί. Ενας εκ των κομματικών του αντιπάλων, ο Γεδεόν Σάαρ, έχει ήδη προϊδεάσει ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ.

Στις εκλογές του προηγούμενου μήνα, ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία των 61 εδρών στην ισραηλινή βουλή, Κνεσέτ. Ομως, ο πρόεδρος Ρίβλιν του έδωσε την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση διότι είχε μεγαλύτερη υποστήριξη – 55 έδρες έναντι των 54 του Γκαντς.

Ο Νετανιάχου είχε ελπίσει να σχηματίσει κυβέρνηση “ευρείας ενότητας” με τον Γκαντς, ο οποίος ηγείται του κεντρώου “Γαλάζιου και Λευκού Κόμματος”. Ομως ο ηγέτης του Λικούντ επέμενε ότι στη νέα κυβέρνηση έπρεπε να μετέχουν και μια σειρά σκληροπυρηνικά θρησκευτικά κόμματα, κάτι που προκαλούσε την απόλυτη αντίδραση του Γκαντς.

“Από τότε που έλαβα την εντολή, εργάστηκα ακούραστα τόσο δημοσίως όσο και στα παρασκήνια για να σχηματίσω μια ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό επιθυμεί ο λαός. Τις τελευταίες εβδομάδες κατέβαλα κάθε προσπάθεια να φέρω τον Μπένι Γκαντς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. … Προς λύπη μου, αρνούνταν συνεχώς Απλώς αρνούνταν”, ανέφερε ο Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία: Στις 22.00 απόψε λήγει η εκεχειρία

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: