Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση της Κίρστεν Νίλσεν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), ενώ η κίνησή του αυτή δημοσιοποίησε περισσότερο την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης από τα αυξημένα επίπεδα της παράνομης μετανάστευσης, σχολιάζει το “Politico.”

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ από την απειλή του για το κλείσιμο της συνοριακής γραμμής μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

  • Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα κατά τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί στα μεγαλύτερα επίπεδα της τελευταίας και πλέον δεκαετίας.

Στη διάρκεια της υπουργίας της Νίλσεν, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών επιλογών για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης προς τα αμερικανικά σύνορα, παρατηρώντας ταυτόχρονα την συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των συλλήψεων παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ και κατά μήκος της νότιας συνοριακής γραμμής.

  • “Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν θα αποχωρήσει από την θέση της και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες της,” έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

  • “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Κέβιν ΜακΑλίναν, ο σημερινός Επίτροπος Τελωνειακής και Συνοριακής Ασφάλειας, θα είναι ο νέος υπηρεσιακός υπουργός,” στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. “Πιστεύω ότι ο Κέβιν θα κάνει καλή δουλειά!” Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Νίλσεν επέβλεψε την εφαρμογή της επίμαχης ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ για το πρόβλημα της μετανάστευσης για μία σειρά από κινήσεις. Μεταξύ αυτών και ο χωρισμός χιλιάδων οικογενειών μεταναστών στην συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

  • Η 46χρονη υπουργός είχε λάβει την έγκριση του διορισμού της στην ηγεσία του DHS, τον Δεκέμβριο του 2017. Σχεδόν από την έναρξη της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων της, βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης σκληρής κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ, μετά την καταγραφή της ανοδικής τάσης στην παράνομη μετανάστευση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ.

Καθώς ένα κύμα οικογενειών παράνομων μεταναστών έφτανε από την Κεντρική Αμερική στα νότια σύνορα των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες, ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου για την απόδοση της υπουργού στην άσκηση των καθηκόντων ηγεσίας της, όλο κι αυξάνονταν.

  • Η είδηση για την αποχώρηση της Νίλσεν έρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας στην Ουάσινγκτον, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε απροσδόκητα, η απόσυρση της υποψηφιότητας του Ρόναλντ Βιτιέλο για την διεύθυνση της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης (ICE).

Ο Βιτιέλο που είναι για χρόνια στέλεχος της Υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε εξασφαλίσει την έγκριση του διορισμού του από μία επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ ήταν απαραίτητη η έγκριση του διορισμού του κι από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Νίλσεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Βιτιέλο πριν από δύο εβδομάδες, εκφράζοντας ωστόσο την διαφωνία της σε μια τέτοια εξέλιξη.

  • “Νομίζω ότι κωλυσιεργώντας στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου για την ηγεσία της υπηρεσίας ICE η ίδια θεωρούσε ότι θα κέρδιζε χρόνο, προκειμένου να επανεξεταστεί νομικά η απόφαση αυτή [για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βιτιέλο],” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι η Νίλσεν είχε αιφνιδιαστεί από την απόφαση για την απόρριψη της υποψηφιότητας του Βιτιέλο.

  • “Στο τέλος της ημέρας είχε συσσωρευτεί εκνευρισμός και στις δύο πλευρές,” δήλωσε η ίδια πηγή στο “Politico.”

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του είχε δηλώσει την Παρασκευή, ότι η κυβέρνησή του αναζητούσε μια “πιο σκληρή κατεύθυνση” για τον ρόλο της υπηρεσίας ICE, χωρίς από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος να έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός νέου υποψηφίου για την διεύθυνση της αναφερόμενης υπηρεσίας.

  • Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους που υποστήριζε την γραμμή της Νίλσεν, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος την κάλεσε σε μία συνάντηση, έχοντας την εντύπωση ότι η ίδια θα εξηγήσει τον αυξημένο αριθμό των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Νίλσεν δεν επιθυμούσε την συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της κι επέλεξε να παραιτηθεί.

Τόσο η αποχώρηση της Νίλσεν, όσο και η απόφαση για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βιτιέλο, προκαλεί στο DHS ένα ουσιαστικό πρόβλημα ηγεσίας, παρά την προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ, αλλά κι άλλων αξιωματούχων, για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης σε επίπεδα κρίσης.

Με την ανάληψη των υπηρεσιακών υπουργικών καθηκόντων από τον ΜακΑλίναν, ο αναπληρωτής επίτροπος της ICE, Ρόμπερτ Πέρεζ, είναι πιθανό να αναλάβει την διεύθυνση της υπηρεσίας.

  • “Το σύστημα βρίσκεται σε σημείο διάλυσης,” δήλωσε ένας βοηθός του Κογκρέσου. “Δεν είμαι σίγουρος πως με την κλιμάκωση των συνθηκών χάους και με το να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά, θα βοηθηθεί η κατάσταση,” παρατήρησε ο ίδιος.
  • Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και η Νίλσεν υποστήριξαν ότι η ροή παράνομων μεταναστών έχει αγγίξει τα όρια μιας πιεστικής κρίσης, που απαιτεί την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του DHS, τα στελέχη των υπηρεσιών συνοριακής ασφάλειας βρέθηκαν αντιμέτωπα με 100.000 παράνομους μετανάστες τον Μάρτιο. Στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί, οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών μέσα στο 2019, θα φτάσουν στα υψηλά επίπεδα των συλλήψεων των δεκαετιών του 1980, του 1990 και του 2000.

  • Παράλληλα, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από την προσπάθεια που κάνουν μέλη των ίδιων οικογενειών παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα.
  • Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει αναφορά στις επιδείνωση των συνθηκών δημόσιας υγείας και ασφάλειας στην αναφερόμενη συνοριακή γραμμή.

Με τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει παροτρύνει τα μέλη του Κογκρέσου να θεσπίσουν σκληρότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση ασύλου, αλλά και από την άλλη μεριά, να απλοποιήσουν την διαδικασία για την σύλληψη και την απέλαση οικογενειών και παιδιών στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Γουατεμάλα, αλλά και στην Ονδούρα.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει σπαταλήσει τους διαθέσιμους πόρους που είχε, για την σύλληψη στόχων χαμηλής αξίας, ενώ επιδιώκει την σύλληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

  • Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται την κριτική των Δημοκρατικών για την μείωση κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια της χορηγούμενης βοήθειας προς τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, στο πλαίσιο αντιμέτρων για την αποτυχία των κεντροαμερικανικών κυβερνήσεων να σταματήσουν την ροή των παράνομων μεταναστών.

Αρκετά ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αντικατάσταση της Νίλσεν στο DHS. Μεταξύ αυτών, του υπουργού Ενέργειας και του πρώην κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, αλλά και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας Βιρτζίνια, Κεν Κουτσινέλι. Για τους δύο υποψηφίους έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Παράλληλα συζητείται και το όνομα του Εμίλιο Γκονζάλες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του DHS. Ο Γκοντζάλες έχει διατελέσει διευθυντής των Υπηρεσιών Μετανάστευσης των ΗΠΑ, στην διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
08/04/2019 12:59

Ο Ντόναλντ Τραμπ “τελείωσε” μέσω Twitter την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Νίλσεν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: