Θυμωμένος ο Τραμπ με τον Ερντογάν: Αθώος ο Πάστορας λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Τούρκους αξιωματούχους ως αντίποινα για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται αό την Τουρκία για “κατασκοπεία” και “τρομοκρατία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ θυμωμένος με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Πιστεύεται ότι στη συνέχεια θα ανακοινώσει και άλλες κυρώσεις που θα αφορούν την τουρκική οικονομία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, οι υπηρεσίες των οποίων ήταν υπεύθυνες για τη σύλληψη και την κράτηση του πάστορα

“Δεν έχουμε δει στοιχεία ότι ο Πάστορας Μπράνσον έχει κάνει τίποτα λάθος και πιστεύουμε ότι είναι θύμα αθέμιτης και άδικης καταδίκης από την κυβέρνηση της Τουρκίας”, δήλωσε ο Σάντερς.

Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επέβαλλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενός βασικού συμμάχου της του ΝΑΤΟ, εάν δεν απελευθέρωνε τον Πάστορα. Η υπόθεση αυτή έχει οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποχωρήσει και ήταν πρόθυμη να «προχωρήσει με τον δικό του τρόπο» εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις. Εννοεί να επιβάλει και αυτός κυρώσεις εναντίον της Αμερικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Μπράνσον “μετά από πολυάριθμες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν”, μαζί με τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου. “Ο Πρόεδρος Trump κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη ενέργεια”, δήλωσε ο κ. Πομπέο.

Ο Μπράνσον, 50 ετών, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016 μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα με την κατηγορία της “διάπραξης εγκλημάτων για λογαριασμό τρομοκρατικών ομάδων” και κατασκοπείας. Πρόσφατα απελευθερώθηκε και ετέθη σε κατ’ οίκο περιορισμό. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 35 ετών εάν καταδικαστεί για τις δύο κατηγορίες.

Κυρώσεις της Αμερικής στην Τουρκία: Ισχυρό χτύπημα εναντίον των ανθρώπων του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: