Ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, είναι το μήνυμα σε δανειστές-κυβέρνηση




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.epikaira.gr

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, για την «ανάγκη» να συνεχιστεί η απαράδεκτη λιτότητα και να επιβληθούν νέα μέτρα στους πολίτες, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον ελληνικό λαό η ευρωπαϊκή ελίτ, προκαλούν δικαιολογημένο θυμό. Ελπίζω ότι τον ίδιο θυμό που νοιώσαμε όσοι μελετήσαμε τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε να ένοιωσε και η πολιτική ηγεσία της χώρας, διότι τέτοιες δηλώσεις, μετά από τέσσερα πέτρινα χρόνια φτώχειας και εξαθλίωσης, απαιτούν πληρωμένη απάντηση.

Ας το πούμε από την αρχή το συμπέρασμα μας -γιατί να το αφήσουμε για τον επίλογο; Ούτε νέα μέτρα θα δεχθεί ο λαός, ούτε –με δεδομένες τις εύθραυστες ισορροπίες στα κόμματα- θα περάσουν ποτέ από τη Βουλή. Θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τον Αντώνη Σαμαρά, κάθε νέα προσπάθειά του που δεν θα προβλέπει ελάφρυνση των μέτρων και του πόνου του λαού. Ας μην το προσπαθήσει καν, και ας μεταφέρει το «ΟΧΙ» του τώρα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση, η συγκυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ τυχερή. Την διέσωσαν βασικά οι πολίτες που ακόμα πιστεύουν στα …θαύματα, και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Και δεν πείθει, διότι βασικά λείπουν τα «βαριά» ονόματα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα οικονομικά υπουργεία και να έχουν ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη του λαού, και επειδή το οικονομικό του πρόγραμμα οδηγεί σε αδιέξοδο και σε νέες περιπέτειες. Είναι βεβαίως και το άλλο ζήτημα, που στην Αθήνα αποφεύγουν να το συζητούν: ότι οι δανειστές έχουν ήδη αποφασίσει ότι εάν η κυβέρνηση της χώρας, είτε είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος πολιτικός σχηματισμός, δεν εφαρμόσει το Πρόγραμμα, θα αποσύρουν την -τρόπος του λέγειν- «οικονομική υποστήριξή» τους, όπως ονομάζουν τα δανεικά. Και η απόφαση αυτή ισχύει για όλους.

Τελευταία, ο κ. Σαμαράς όλο και περισσότερο διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του, ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση –και καλώς πράττει- να επιβάλει άλλα μέτρα, τα οποία απαιτούν οι δανειστές. Είτε επειδή έφτασε και ο ίδιος στα όριά του, είτε διότι γνωρίζει πως νέα μέτρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, έλαβε μία πολύ σωστή απόφαση, η οποία θα έλεγα πως άργησε, αν και ποτέ δεν είναι αργά.

Βεβαίως, μία ελληνική άρνηση θα έχει συνέπειες αφού οι Ευρωπαίοι ούτε εταίροι αποδείχθηκαν, ούτε σύμμαχοι, αλλά εφόσον ο Πρωθυπουργός πιστεύει στο σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, πρέπει να το υλοποιήσει.

Εάν ισχύει η φράση «μπορούμε και μόνοι μας», που φέρεται να ειπώθηκε στους εκπροσώπους των δανειστών, τότε ο κ. Σαμαράς πρέπει να την εκφράσει επίσημα και δημόσια και να εξηγήσει στο λαό το σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση. Είναι άλλο να κάνουμε την προσπάθεια χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών πάνω από τα κεφάλια μας, και είναι διαφορετικό να απειλούν και να εκβιάζουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση οι ξένοι, εξαθλιώνοντας περισσότερο το λαό και μετατρέποντας τη χώρα σε ένα κράτος-υποχείριο τους.

Φοβάμαι ότι οι δανειστές δεν «διάβασαν» σωστά τα εκλογικά αποτελέσματα. Η κουβέντα που ακούσαμε πως άντεξε η κυβέρνηση και δεν κινδυνεύει, δείχνει ότι οι δανειστές σκέφτονται με ηλίθιο τρόπο, εκτός εάν πραγματικά έχουν δίκιο αυτοί που χαρακτηρίζουμε «ψεκασμένους», και οι οποίοι πιστεύουν πως επιβάλλεται στη χώρα νέα γερμανική κατοχή, αυτή τη φορά μέσω της οικονομίας, όχι των όπλων.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση έπεσε από …ουρανοξύστη και στάθηκε όρθια στις εκλογές. Αυτό οφείλεται βασικά στην έλλειψη εμπιστοσύνης (για πόσο καιρό όμως;) στον ΣΥΡΙΖΑ και στο φόβο που προκαλούν οι υποστηρικτές της ναζιστικής Χ.Α. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι πολίτες που ψήφισαν τη Ν.Δ. και την Ελιά είναι μαζοχιστές και ζητούν και άλλα μέτρα.

Οι θριαμβολογίες και των μεν και των δε, είναι αδικαιολόγητες. Ούτε η συγκυβέρνηση, ούτε οι αντίπαλοί της μπορούν να επιλύσουν μόνοι τους την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Πρέπει να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να λάβουν εθνικές αποφάσεις. Οι δανειστές δεν δίνουν μία δεκάρα για κανένα πολιτικό. Τους θεωρούν όλους ενόχους για το «έγκλημα» εναντίον της χώρας… Γι’ αυτό και μόνο το λόγο, θα έπρεπε να επιδιώξουν την εθνική συνεννόηση.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: