Υπεροπλία Ουκρανών και ήττα Πούτιν το 2023, βλέπουν στρατιωτικοί αναλυτές: Αλλάζουν όλα με τα νέα δυτικά άρματα μάχης [videos]

FILE PHOTO: Τα αμερικανικά Bradley θεωρούνται ευρέως τα πιο προηγμένα, διαθέτοντας ένα πυροβόλο 25 χιλιοστών – αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ρωσικών αρμάτων μάχης. Screenshot via YouTube




Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναλύοντας τα οπλοστάσια της Ουκρανίας και της Ρωσίας λένε ότι είναι «απόλυτα δυνατό για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο φέτος» εάν η στρατιωτική της επιστήμη συνεχίσει να ξεπερνά αυτή της Ρωσίας.

Από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ασκεί διαρκώς – και τις περισσότερες φορές επιτυχώς – πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους για σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα για να απωθήσουν τους κατακτητές.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ουκρανία ξεπέρασε σταδιακά τους εισβολείς της με την τεχνολογία που της επέτρεψε καταστροφικές για τους Ρώσους αντεπιθέσεις.

  • Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές ρουκετών HIMARS χτύπησαν ένα κτίριο γεμάτο με Ρώσους επίστρατους στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Το χτύπημα, στην κακώς οχυρωμένη Επαγγελματική Τεχνική Σχολή στη Μακίιβκα, σκότωσε 89 Ρώσους νεοσύλλεκτους σύμφωνα με το Κρεμλίνο και κατέστρεψε τα πυρομαχικά τους. Το Κίεβο μίλησε για τουλάχιστον 400 νεκρούς.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την απώλεια ζωών και κατηγόρησε τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες του για τον εντοπισμό της τοποθεσίας.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή στη Ρωσία, ενώ σηματοδοτεί την ανάγκη που μετατρέπεται σε πίεση προς τον Πούτιν και το στρατιωτικό του επιτελείο για βελτίωση της στρατιωτικής οργάνωσης και ανάπτυξης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία έλαβε ένα ακόμη σωτήριο “φορτίο” όταν η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν άρματά τους, το AMX-10, το Marder και το Bradley, αντίστοιχα.

  • Αν και δεν ταξινομούνται ως «πραγματικά τανκς» λόγω της έλλειψης θωράκισης ή δύναμης πυρός, τα άρματα αυτά είναι ικανά να παρέχουν υποστήριξη βολής στους Ουκρανούς που προελαύνουν στις γραμμές του εχθρού. 

Μεταξύ αυτών, το αμερικανικό Bradley – το οποίο διακρίθηκε στον Πόλεμο του Κόλπου του 1991 – θεωρείται ευρέως το πιο προηγμένο, διαθέτοντας ένα πυροβόλο 25 χιλιοστών – αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Η Γερμανία στέλνει τα Marder αλλά εξακολουθεί να αντιστέκεται στις απαιτήσεις της Ουκρανίας να προμηθεύσει το θανατηφόρο Leopard-II, ένα άρμα μάχης 63 τόνων που κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι το Leopard μπορεί να αποκτηθεί σε πακέτο με τα δικά του οχήματα ανάκτησης, με χαμηλά loafers και σιδηροδρομική ικανότητα, αναφέρει η The Telegraph .

  • «Όσον αφορά τη στρατιωτική επιστήμη, είναι απολύτως δυνατό για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο φέτος», είπε ο Μπάρι. «Υπάρχουν και άλλα εύλογα σενάρια – τι θα συμβεί αν η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών; Κι αν οι Ρώσοι βελτιώσουν την εκπαίδευσή τους;».

Ο Μπάρι, ο οποίος υπηρετούσε ο ίδιος στη Βοσνία και είχε πολλά από τα οχήματα υπό τις διαταγές του, περιέγραψε το γερμανικό Marder ως «σεβάσμιο αλλά παλιό» και πρόσθεσε ότι το AMX-10 έχει μια πανοπλία πολύ λεπτή για να είναι αληθινό τανκ, αλλά διαθέτει εξαιρετική ταχύτητα.

Και πρόσθεσε: «Αν κάποιος μου έλεγε, “Μπεν, θέλω να φτιάξεις μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία, Σου κάνουν αυτά;” Θα έλεγα «απολύτως». Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για ένα κλιμάκιο αναγνώρισης ή μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ».

 

  • Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, λέει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, 600 έως 700 οχήματα μάχης πεζικού και 500 οβίδες για να σπρώξει τη Ρωσία πίσω από τις πριν την εισβολή γραμμές.

Η Γαλλία δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των AMX-10 που θα στείλει, ενώ το γερμανικό περιοδικό  Der Spiegel ανέφερε ότι περίπου 40 Marders -που ισοδυναμεί με ένα τάγμα- είναι πιθανό να σταλούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να είπαν ότι θα προμηθεύσουν 50 Bradley στο επόμενο πακέτο υποστήριξης στην Ουκρανία. 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την προοπτική αποστολής τανκς Leopard-II στην Ουκρανία.

Χάρη σε μια προσέγγιση «συνδυασμένων όπλων» – χρησιμοποιώντας νοημοσύνη με αεροπορική δύναμη, πυραύλους και μικρές, ευέλικτες ένοπλες μονάδες – η Ουκρανία μπόρεσε να αποτρέψει το πρώτο κύμα της εισβολής.

Γράφοντας για την βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Μάικλ Κλαρκ, καθηγητής αμυντικών σπουδών στο Kings College του Λονδίνου, είπε:

«Το Κίεβο έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να έχει αρκετό εξοπλισμό και στρατεύματα για να διεξάγει το είδος της επίθεσης που θα εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα περισσότερα, ή όλα, τα εδάφη της.  

«Χρειάζεται πολύ περισσότερα από αυτά που έχει ήδη – και μετά πιο απροκάλυπτα επιθετικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων βαρύτερων τεθωρακισμένων δυνάμεων, περισσότερα αεροσκάφη επίθεσης και περισσότερα drones και πυραύλους».

Ωστόσο, η ανικανότητα του ρωσικού στρατού, τεράστιου σε αριθμό αλλά με συγκεντρωτική κεντρική διοίκηση, αποκαλύφθηκε από νωρίς στον πόλεμο.

Γράφημα της Daily Mail για τα ουκρανικά και ρωσικά οπλοστάσια.

Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 1.500 άρματα μάχης

Με βάση ανεξάρτητες επιβεβαιωμένες εικόνες κατεστραμμένων, χτυπημένων ή αιχμαλωτισμένων ρωσικών αρμάτων μάχης, το Κρεμλίνο έχει χάσει περισσότερα από 1.500 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ αυτών, 56 εγκαταλειμμένα και 521 αιχμαλωτισμένα από τους Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).

Σύμφωνα με την ολλανδική ερευνητική ομάδα πολέμου Oryx, η Ρωσία τους μήνες που ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε διπλές αντεπιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχανε κατά μέσο όρο σχεδόν 10 άρματα μάχης την ημέρα .

Η Oryx λέει ότι οι λίστες στρατιωτικού εξοπλισμού της περιλαμβάνουν μόνο «κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα φωτογραφικά ή βιντεογραφικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, η ποσότητα του εξοπλισμού που καταστράφηκε είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται εδώ».

Ένας επιτιθέμενος στρατός χάνει συχνά περισσότερο εξοπλισμό από τους αμυνόμενους, δεδομένου ότι πρέπει να μετακινήσει αυτόν τον εξοπλισμό σε εχθρικό έδαφος. Αλλά όπως και οι απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων, η απώλεια εξοπλισμού είναι τόσο σημαντική όσο και εκπληκτική. Και πολλές αναφορές έδειξαν -δεν αποτελεί έκπληξη εδώ- ότι οι Ουκρανοί έχουν αναλάβει τα άρματα μάχης που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι  και τα έφεραν πίσω στη μάχη.

Για να γίνει κατανοητή η διάσταση των ρωσικών απωλειών σε άρματα μάχης, υπάρχουν πολλοί στρατοί στον κόσμο που δεν έχουν 1.000 άρματα μάχης σε ολόκληρο το οπλοστάσιό τους.

Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ήταν πάντα η κατασκευή και η συντήρηση μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον Τζέιμς Λιούις, αναλυτή στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Ο στόλος των αρμάτων μάχης της χώρας – ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι 2.800  με άλλα 10.000 σε αποθήκευση – αποτελείται κυρίως από εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα μάχης επανδρωμένα από πληρώματα τριών ατόμων.

«Τα τανκς υποτίθεται ότι πολεμούν ως μέρος συνδυασμένων σχηματισμών, αλλά όσον αφορά τον τρόπο τακτικής χρήσης τους, η Ρωσία δεν το έχει κάνει αποτελεσματικά», δήλωσε ο Νικ Ρέινολντς, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο.

Θεωρητικά, τα άρματα μάχης θα πρέπει να υποστηρίζονται από πεζικό και πυροβολικό που είναι σε θέση να εντοπίσουν και να καταστρέψουν εχθρικούς στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα.

Mε πληροφορίες από Τhe Daily Mail, The Moscow Times

 

Τελειώνει το παραμύθι: Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία στέλνουν τανκς στην Ουκρανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: