Ε.Ε. και ΕΚΤ: Οι αλλαγές στο κυπριακό δάνειο αυξάνουν το κόστος για την Κύπρο




Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τροποποιήσεις στο κυπριακό δάνειο που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα προκειμένου αυτό να εγκριθεί από την κυπριακή Βουλή αύξησε το κόστος διάσωσης της νήσου στα €23 δις έως τα τέλη του 2016 από το αρχικά εκτιμώμενο ποσό των €17 δις, αναφέρουν η Μatina Stevis από Βρυξέλλες και ο Andreas Kissler από Βερολίνο στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cyprus’s Bailout Price Tag Increases» (σελ. Α13).

Το αναθεωρημένο αυτό ποσό, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, δεν αντιπροσωπεύει ένα νέο χρηματοπιστωτικό χάσμα, αλλά υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο αυξήθηκε το μέγεθος της διάσωσης, λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Σημαίνει δε – σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα που χρονολογούνται από την 9η Απριλίου και θα παρουσιαστούν στους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αυτήν την εβδομάδα – ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεισφέρει ένα συνολικό ποσό ύψους €13 δις, το μεγαλύτερο μέρος εκ του οποίου θα προέλθει από την τραπεζική αναδιάρθρωση και το λεγόμενο bail-in των μεγάλων καταθετών.

Οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα συμβάλουν με το εναπομείναν ποσό των €10 δις. Παράλληλα, τονίζεται, η συρρίκνωση του υπερμεγέθη κυπριακού τραπεζικού τομέα μειώνει την ανάγκη χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και επειδή η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί την οικονομία ακόμη βαθύτερα εντός της ύφεσης, αφαιρώντας από το κράτος εισοδήματα, το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα του δανείου θα κατευθυνθούν στον ανεφοδιασμό των κρατικών ταμείων της Κύπρου, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323741004578414680814747890.html

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ: Εξαιρετικά επικριτικό είναι το άρθρο γνώμης του Joseph Cotterill για τους FINANCIAL TIMES («The Eurozone’s Second Sovereign Restructuring?»), όπου σημειώνει τους κακούς χειρισμούς που οδήγησαν στη διάσωση της Κύπρου και την κακή συμφωνία στην οποία κατέληξαν (προσχέδιο της συμφωνίας βρίσκεται στην κατοχή του συντάκτη και υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση, ώστε να είναι διαθέσιμο στους αναγνώστες του).

Σχετικό είναι και άρθρο του Peter Spiegel («Cyprus: Oddities in Leaked Bailout Documents») που σημειώνει το παράδοξο της υποχρέωσης των Κυπρίων να πουλήσουν μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό. Επίσης το ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει η Κύπρος έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την πρώτη συμφωνία, ενώ το κόστος για τους καταθέτες αυξήθηκε στα €5 δις μέσα σε 9 ημέρες. Και στα δύο άρθρα γίνεται λόγος για κρυμμένη ‘επιλεκτική χρεοκοπία’, όταν η μόνη αναδιάρθρωση που οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν ότι θα γινόταν ποτέ ήταν εκείνη του ελληνικού χρέους.

Σχετική είναι και η ανταπόκριση των Emiko Terazono, Quentin Peel και Kerin Hope («Cyprus to Dive into its Gold Reserves”), όπου σημειώνεται ότι χρήση των αποθεμάτων χρυσού έχει να γίνει από την ασιατική οικονομική κρίση των ετών 1997-98. Η εφημερίδα επίσης αναφέρεται στις πιέσεις που ασκούνται στον Κεντρικό Τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη, προκείμενου να παραιτηθεί («Pressure Mounts on Cypriot Central Banker»).

Άρθρο για τα αποθέματα χρυσού και την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης με την Κύπρο φιλοξενεί και η GUARDIAN («Cyprus Economy to Tumble as Gold Sale Planned –as it happened»). Σημειώνεται το αίτημα του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker για χαλάρωση του ρυθμού των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, κυρίως στην Ελλάδα.

Η TELEGRAPH φιλοξενεί άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αlexei Kudrin, που υπεραμύνεται της Κύπρου και εκτιμά ότι η κρίση στη Νήσο είναι αποτέλεσμα της μετάδοσης από την Ελλάδα («EU must stop the financial crisis in Cyprus»)

http://ftalphaville.ft.com/2013/04/10/1456542/the-eurozones-second-sovereign-restructuring/

http://blogs.ft.com/brusselsblog/2013/04/cyprus-oddities-in-leaked-bailout-documents/

http://www.ft.com/cms/s/0/e0999506-a204-11e2-ad0c-00144feabdc0.html

http://www.ft.com/cms/s/0/7cc45e06-a1ed-11e2-8971-00144feabdc0.html#axzz2Q8N2Yl8k

http://www.guardian.co.uk/business/2013/apr/10/eurozone-crisis-slovenia-bailout-industrial-production

http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/9983692/eu-financial-crisis-cyprus.html

AΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ: «H λιτότητα στην Ευρώπη βάλλεται και όχι μόνο από διαδηλωτές, καθώς τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι επιφανείς προσωπικότητες που καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τις πολιτικές λιτότητας με το επιχείρημα ότι αυτές απλώς επιδεινώνουν την οικονομική ύφεση», επισημαίνει ανταπόκριση από το Λονδίνο του Harvey Morris στο ιστολόγιο της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europe Urged to Make a U-Turn on Austerity».

Μεταξύ αυτών των προσωπικοτήτων συγκαταλέγονται ο διεθνής χρηματιστής George Soros, ο οποίος επιτέθηκε στη Γερμανία με την κατηγορία ότι η χώρα καταπνίγει τους οικονομικά ασθενέστερους ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew, ο οποίος στο πλαίσιο της πρόσφατης ευρωπαϊκής περιοδείας του, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους για προώθηση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, προσθέτει ο Morris, ο Γάλλος Υπουργός επί βιομηχανικών θεμάτων, Arnaud Montebourg, προειδοποίησε ότι ένα καθεστώς λιτότητας εντός της ΕΕ οδηγεί στην καταστροφή. Συγκεκριμένα, ο κ. Montebourg χαρακτήρισε ως ‘παράλογες και επικίνδυνες’ τις πολιτικές που καταπνίγουν την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι αυτές δεν χαίρουν στήριξης από τους Ευρωπαίους πολίτες.

MΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ: Το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία περισσότερου χρόνου αποπληρωμής σε κράτη μέλη που δεν έφθασαν τους στόχους τους (Πορτογαλία, Ιρλανδία) αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη δεν είναι τόσο άκαμπτη, σημειώνει ο Gavyn Davies για τους FINANCIAL TIMES («Cash Boost for Troubled Economies»).

Η ευρωζώνη αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να επιτείνει σωρευτικά την δημοσιονομική συρρίκνωση σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση. Σε χώρες με τραπεζικά συστήματα που υπολειτουργούν και δεν παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα, η καθυστέρηση πληρωμών από τον δημόσιο τομέα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι σε μια υγιή οικονομία. Η αποπληρωμή των καθυστερούμενων θα ενισχύσει μεν το δημόσιο χρέος, αλλά δεν θα επηρεάσει το έλλειμμα.

http://blogs.ft.com/gavyndavies/2013/04/11/cash-boost-for-troubled-eurozone-economies/

OΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ο Jim Brunsden σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Ministers to Discuss German Treaty Request on ECB Bank Law» αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα επιχειρήσουν στο αυριανό Ecofin να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Γερμανίας σε σχέση με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μην τεθεί θέμα αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι διπλωμάτες των 27 κ-μ της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην αναζήτηση λύσεων, μετά τις επιφυλάξεις που κατέθεσε η Γερμανία ως προς τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση που επιτεύχθηκε με τους Ευρωβουλευτές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα θέσει το θέμα κατά την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, αύριο στο Δουβλίνο.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/eu-ministers-to-discuss-german-treaty-request-on-ecb-bank-law.html

H ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ: H Toυρκία έχει συνδέσει την μαλακή της δύναμη (τα δίκτυα μεταφορών, εμπορίου και εκπαίδευσης) με την εξωτερική πολιτική της στην Αφρική, σύμφωνα με τον Alpaslan Özerdem, Διευθυντή του Κέντρου για την Ειρήνη και την Συμφιλίωση στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ, σε άρθρο του για την GUARDIAN («How Turkey is emerging as a Development Partner in Africa»), ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που παράσχει στις αφρικανικές χώρες έχει αυξηθεί κατά 38%.

Οι χώρες που εκτιμούνται ως πρόσφορες για διμερείς σχέσεις, ενισχύονται με διπλωματικές αποστολές, με πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Παράλληλα, εκδίδονται βίζες για ενίσχυση του εμπορίου, του πολιτισμού και της παιδείας (κίνημα Gülen). Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η Σομαλία.

http://www.guardian.co.uk/global-development-professionals-network/2013/apr/10/turkey-development-partner-Africa

MΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 81%: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 81% τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, ξεπερνώντας του στόχους που είχαν τεθεί για την περίοδο αυτή, σύμφωνα με ανταπόκριση των Eleni Chrepa και Natalie Weeks από την Αθήνα για το BLOOMBERG («Greece’s First-Quarter Budget Deficit Narrows 81%, Beats Target»).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι κρατικές επιχειρήσεις, μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε του Υπουργείο Οικονομικών, στο 1,4 δις ευρώ, από τα 7,3 δις ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι στόχοι της κυβέρνησης για την φετινή περίοδο ήταν μείωση του ελλείμματος στα 4,2 δις ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/greece-s-first-quarter-budget-deficit-narrows-81-beats-target.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: