Γαλλική “μαχαιριά” στους Κούρδους της Συρίας: Το Παρίσι δεν τους αναγνωρίζει διπλωματικά




Η Γαλλία δεν θα αναγνωρίσει τη διπλωματική αντιπροσωπεία που σκοπεύουν να ανοίξουν στο Παρίσι οι Κούρδοι της Συρίας καθώς “ο μόνος νόμιμος συνομιλητής” της είναι ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός, η οργάνωση της αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται στη γαλλική πρωτεύουσα με έναν πρεσβευτή, ανακοίνωσε σήμερα το Κε ντ’ Ορσέ.

“Δεν υπάρχει περιθώριο για να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας στη Γαλλία”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ.

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων, ο Σάλεχ Μουσλίμ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα διπλωματική αντιπροσωπεία στη Γαλλία. Οι Κούρδοι της Συρίας, που πρόσφατα ανακήρυξαν μονομερώς μια ομόσπονδη περιοχή που περιλαμβάνει τα εδάφη τα οποία έχουν υπό τον έλεγχο τους, άνοιξαν τον Φεβρουάριο ένα γραφείο στη Μόσχα και ο Μουσλίμ επιβεβαίωσε ότι θέλει να εγκαινιάσει και μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.

“Ο συνομιλητής μας είναι ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός”, τόνισε ο Ναντάλ. Οι Κούρδοι δεν μετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη. Η Τουρκία είχε αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί θεωρεί το PYD παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: