Απαράδεκτος ο Μπάιντεν: Είπα στον Ερντογάν ότι πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, αλλά χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, Ισπανία. EPA/JUAN CARLOS HIDALGO




Την επιθυμία του να εγκριθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 που διαθέτει η Τουρκία, διατύπωσε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνουμε ότι αρκετοί νομοθέτες διαφωνούν με την απόφαση αυτή του κ. Μπάιντεν, που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε σκλήρή μάχη στο Κογκρέσο για το μείζον αυτό ζήτημα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να πουλήσει μαχητικά F-16 στην Τουρκία αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

“Του είπα [σ.σ. του Ερντογάν] αυτό που του είπα τον Δεκέμβριο. Πρέπει να πουλήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το αντίθετο δεν είναι προς το συμφέρον μας. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πουληθούν, αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου, νομίζω ότι θα την πάρουμε κι αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν συζήτησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα.

Αλλά, όπως είπε, υπήρξαν θετικές εξελίξεις για το θέμα των κυρώσεων στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν είπε ότι ο κ. Μπάιντεν του είπε στη συνάντηση τους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

Με πληροφορίες από Reuters

Το ξετσίπωτο… ανέκδοτο Ερντογάν σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό: Προσπαθείστε να ξαναρχίσει ο διάλογος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: