Το ΑΚΕΛ επέστρεψε στις εποχές της …Σοβιετικής Ένωσης: Ο Γ.Γ. της Κ.Ε., Στεφάνου επισκέφθηκε την Αβάνα και υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με το Κ.Κ. της Κούβας

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου με στελέχη του κόμματος και του Κ.Κ. της Κούβας, στην Αβάνα. Φωτογραφία από το ΑΚΕΛ




Μνημόνιο συναντίληψης υπέγραψαν το ΑΚΕΛ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματος με επικεφαλής τον Γ.Γ. της Κ.Ε., Στέφανο Στεφάνου, στην Κούβα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Τον κ. Στεφάνου συνόδευε η Βέρα Πολυκάρπου, επικεφαλής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η σχέση αμοιβαίας αλληλεγγύης και η επιθυμία για παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο κόμματα κατά τρόπο επωφελή για τους αγώνες των λαών της Κύπρου και της Κούβας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση του Στέφανου Στεφάνου με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Οργανωτικό Γραμματέα του ΚΚ Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, συζητήθηκε η κατάσταση στις δύο χώρες και οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το κάθε Κόμμα στις δύσκολες περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες», επισημαίνεται.

Στη βάση αυτή, προστίθεται, υπογράφηκε από τους Στεφάνου και Μοράλες, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει ανταλλαγές απόψεων, αναλύσεων και ερευνών για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα με βάση τις εμπειρίες στις δύο χώρες, καθώς και για περιφερειακά ή διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για ανταλλαγές και συνεργασία ανάμεσα στις μαζικές συνδικαλιστικές, νεολαιίστικες και γυναικείες οργανώσεις.

«Στη συνάντηση με τον Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας, Εμίλιο Λοσάδα, διαπιστώθηκε μεγάλη συναντίληψη στη συζήτηση της διεθνούς κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αύξηση της στρατιωτικοποίησης, της επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της επιβολής των πολιτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Σε αυτή την περίπλοκη συγκυρία σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινής δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων και ενίσχυσης της ενότητας στη δράσης τους ακόμα και μέσα από τη διαφορετικότητα των ιδεολογικών τους καταβολών», προστίθεται.

Ο ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ είχε επίσης συνάντηση με την Άνα Μαρία Ματσάδο, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, στην οποία συμμετείχε επίσης η Δρ Μάρτα Μέσα Βαλένσια, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Επιστημών και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Κουβανικού κοινοβουλίου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

«Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων και ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα, όπως τη Διακοινοβουλευτική Ένωση», προστίθεται.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών, Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο, ο Στέφανος Στεφάνου ενημέρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “για την παρούσα κατάσταση αδιεξόδου στο Κυπριακό και για την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε την Υφυπουργό Καμέχο για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Κούβα ως προς την επίλυση του Κυπριακού, και τον ενεργό της ρόλο στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Κουβανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τάνια Αγκιάρ, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για προώθηση και υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης που υπέγραψαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου και Κούβας με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε επισκέψεις και συναντήσεις με το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς, τις Κουβανικές Ιατρικές Υπηρεσίες, το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας και την εφημερίδα Γκράνμα. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο «Φιντέλ Κάστρο Ρους» που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, και είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου Ρένε Γκονσάλες Μπαρίο.

«Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Πλάγια Χιρόν, στην οποία οι ΗΠΑ είχαν οργανώσει απόβαση μισθοφόρων το 1962 με στόχο να ανατραπεί η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, απόβαση η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία», αναφέρεται. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο μνημείο του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκονται θαμμένα τα οστά του ήρωα και των συντρόφων του που σκοτώθηκαν στη Βολιβία.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Κούβα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αύξησης των επιπτώσεων στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού εξαιτίας του παράνομου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που μονομερώς επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας για πάνω από 60 χρόνια», προστίθεται.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Κούβα, ο ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ επανέλαβε την καταδίκη του ΑΚΕΛ κατά του παράνομου και εγκληματικού αποκλεισμού, τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει σε δεκάδες ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», όπως αναφέρεται.

«Κατήγγειλε επίσης τη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία, ένα κατάλογο που μονομερώς συντάσσουν και επιβάλλουν οι ΗΠΑ και που στόχο έχει τη συνέχιση της επιβολής της παράνομης απομόνωσης της Κούβας από την παγκόσμια οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική δραστηριότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στηρίζει την προσπάθεια Ολγκίν εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: