“Το Ιράν ετοιμάζει για δράση έως και 100 πυραύλους κρουζ”, αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες: Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα σύρει στον πόλεμο και τις ΗΠΑ

Smoke rises during an Israeli military operation in Al Nusairat refugee camp south of Gaza City,12 April 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρατήρησαν στρατιωτικές κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, ένα σημάδι ότι προετοιμάζεται για κτύπημα εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σε ανταπόκριση από τον Λευκό Οίκο.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών των ΗΠΑ παρατήρησαν να μετακινούνται στο εσωτερικό του Ιράν στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σηματοδοτώντας ότι πιθανώς να ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους από το εσωτερικό του εδάφους του, σύμφωνα με δύο άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που γνωρίζουν τις απόρρητες πληροφορίες.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει από το έδαφός του ως μέρος μιας αρχικής επίθεσης ή αν τείνει να προσπαθήσει να αποτρέψει το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ από τη διεξαγωγή μιας πιθανής αντεπίθεσης στο έδαφός του.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι οι ΗΠΑ παρατήρησαν ότι το Ιράν ετοιμάζει για δράση έως και 100 πυραύλους κρουζ.

Οι Ιρανοί θέλουν το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ – μια απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό – να είναι εντυπωσιακά «σημαντικό», είπε ένας από τους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά θέλουν επίσης να αποφύγουν να εμπλακούν σε έναν άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ανέφεραν στο CNN.

Γι’ αυτό και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις των συμμάχων του στην περιοχή για να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να στείλουν πολεμικά πλοία σε θέσεις μάχης για να προστατεύσουν το Ισραήλ και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, ελπίζοντας έτσι να αποτρέψουν μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ που θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο. Οι πληροφορίες για επίθεση την Παρασκευή δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ περιελάμβαναν την επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών, ένα από τα οποία βρισκόταν ήδη στην περιοχή και ένα άλλο που έλαβε εντολή να κατευθυνθεί προς τα εκεί, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Τουλάχιστον ένα από τα πλοία έφερε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν το φόβο ότι ένα χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει μια ισραηλινή απάντηση στο εσωτερικό του Ιράν που θα πυροδοτήσει μια περιφερειακή σύγκρουση και θα εμπλέξει και τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της Τεχεράνης εάν χτυπηθεί το έδαφός της από το Ισραήλ, όπως πιστεύεται ευρύτατα ότι θα συμβεί.

Αμερικανοί αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι αναμένουν το Ιράν να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους εντός του Ισραήλ εντός των επόμενων 24-48 ωρών ως αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη συριακή πρωτεύουσα την 1η Απριλίου που σκότωσε αρκετούς ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς.

Ωστόσο, στην αρχική φάση το Ιράν δεν αναμένεται να στοχοποιήσει αμερικανικά στρατεύματα προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα για τις αναμενόμενες επιθέσεις στην εφημερίδα New York Times.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο δίκτυο CBS News ότι μια μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ πιθανώς να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους με στόχο στρατιωτικούς στόχους εντός της χώρας.

Πηγές είπαν στο CBS News ότι τα αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν επιθέσεις που πραγματοποιούνται τόσο από ιρανικές δυνάμεις όσο και από ομάδες πληρεξουσίων στην περιοχή, στις οποίες διοχετεύει επιπλέον όπλα για εβδομάδες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι θα ήταν δύσκολο για τους Ισραηλινούς να αμυνθούν έναντι μιας επίθεσης τέτοιου μεγέθους. Πάντως μίλησαν και για την πιθανότητα οι Ιρανοί να επιλέξουν μια επίθεση μικρότερης κλίμακας για να αποφύγουν μια δραματική κλιμάκωση. Τα αντίποινά τους πιστεύεται ότι ήταν επικείμενα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Ισορροπία τρόμου ενόψει επικείμενου Ιρανικού πλήγματος: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο σπεύδει προς στήριξη του Ισραήλ… “Μην το κάνετε!”, λέει ο Μπάιντεν στην Τεχεράνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: