Τι κρύβεται πίσω από τη φρενίτιδα των Ρώσων να κατηγορούν την Ουκρανία για την επίθεση στη Μόσχα; Τα 3 πιθανότερα σενάρια

File Photo Ambassadors and representatives of diplomatic missions accredited in Russia attend a flower-laying ceremony at the memorial for the victims of the terrorist attack at the Crocus City Hall concert venue in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 30 March 2024. EPA/SERGEI ILNITSKY




Ξεκίνησε με υπονοούμενα και υπαινιγμούς. Στη συνέχεια οι κατηγορίες άρχισαν να παίρνουν πιο ξεκάθαρη μορφή. Τη μορφή της Ουκρανίας στον χάρτη.

Οι ρωσικές αρχές προωθούν όλο και επιθετικά τη γραμμή ότι το Κίεβο και η Δύση ήταν πίσω από τη σφαγή στην αίθουσα συναυλιών Crocus City τον περασμένο μήνα έξω από τη Μόσχα, η οποία άφησε πίσω της 145 νεκρούς.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε γρήγορα την ευθύνη για την επίθεση. Αλλά αμέσως μετά τη σύλληψη των ύποπτων ενόπλων, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση.

Το Σαββατοκύριακο η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο από ανάκριση των τεσσάρων υπόπτων, όλοι πολίτες του Τατζικιστάν. Ένας από τους άνδρες είπε στην κάμερα ότι το σχέδιο μετά την επίθεση ήταν «να κατευθυνθούμε προς το Κίεβο». Ο άνδρας έφερε έντονα σημάδια βασανισμού, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Ο ανταποκριτής της ρωσικής τηλεόρασης που παρουσίαζε το ρεπορτάζ συνέχισε με μια σειρά από περίεργους ισχυρισμούς:

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση, δυτικές πηγές και πολλοί Ρώσοι ‘ξένοι πράκτορες’ άρχισαν να μετατοπίζουν το επίκεντρο από την ουκρανική σύνδεση αποκλειστικά στο Ισλαμικό Κράτος».

Στη Ρωσία, πολλοί επικριτές του Κρεμλίνου έχουν χαρακτηριστεί «ξένοι πράκτορες» επειδή φέρονται να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό ή απλώς να θεωρούνται «υπό ξένη επιρροή».

Η «μετατόπιση της εστίασης» στο IS δεν ήταν καθόλου έκπληξη. Και παρότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι Ρώσοι σχετικά με το μέγεθος της τραγωδίας είναι πολύ λίγες, αυτό δεν έχει εμποδίσει τους Ρώσους αξιωματούχους να κάνουν ουρές για το ποιος θα πρωτοκατηγορήσει την Ουκρανία και τη Δύση.

Ο Alexander Bortnikov, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση:

«Πιστεύουμε ότι η δράση προετοιμάστηκε και από τους ίδιους τους ισλαμιστές ριζοσπάστες και διευκολύνθηκε από δυτικές ειδικές υπηρεσίες. Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν άμεση σχέση με αυτό».

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Είμαστε μια χώρα που επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκειακής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».

Ωστόσο, μόλις τον περασμένο μήνα, η FSB ανέφερε ότι απέτρεψε μια επίθεση του ΙΚ σε συναγωγή της Μόσχας.

Γιατί λοιπόν η ρωσική ηγεσία είναι αποφασισμένη να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία και τη Δύση για την τεράστια απώλεια ζωών στο Crocus City;

Ο Steve Rosenberg, αρθρογράφος του BBC γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία, απαριθμεί μερικούς πιθανούς λόγους:

Μην αλλάζεις εχθρούς

Μετά την πλήρη εισβολή του Κρεμλίνου στη γειτονική χώρα, οι Ρώσοι οδηγήθηκαν να πιστεύουν ότι οι κύριοι αντίπαλοί τους είναι η Ουκρανία και η «συλλογική Δύση».

Είναι ένα αφήγημα που οι αρχές στη Ρωσία δεν θέλουν να αλλάξουν. Σε τελική ανάλυση, αν το ρωσικό κοινό συμπεράνει ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά του από την ουκρανική κυβέρνηση ή τους δυτικούς ηγέτες, μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Μόσχα δεν έχει επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη απειλή και επέλεξε, αντ’ αυτού, να πολεμήσει την Ουκρανία.

Εκτροπή της προσοχής

Τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Πούτιν απέρριψε δημόσια μια προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας για «επικείμενη» επίθεση από εξτρεμιστές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον συναγερμό περί τρομοκρατίας «απόλυτο εκβιασμό…[με] πρόθεση να εκφοβίσει και να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας». Η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City ακολούθησε μέρες αργότερα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν στη συνέχεια σαφές ότι οι πληροφορίες που είχαν μοιραστεί με τις ρωσικές αρχές ήταν «συγκεκριμένες, επίκαιρες και αξιόπιστες». Το να κατηγορεί το Κίεβο και τη Δύση μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από το ερώτημα ποιες πληροφορίες διαβιβάστηκαν και πώς ενήργησαν οι ρωσικές αρχές σε αυτές.

Πρόσχημα κλιμάκωσης

Ο ισχυρισμός ότι το Κίεβο και η Δύση συνδέθηκαν με την επίθεση δίνει στη Μόσχα ένα πρόσχημα για οποιαδήποτε μελλοντική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία – εάν αποφασίσει ότι το χρειάζεται.

Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές προειδοποιούν τις ρωσικές αρχές ότι, για ένα πολιτικό σύστημα, ο εντοπισμός του λάθος εχθρού μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο λάθος.

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συνήθως πεθαίνει αυτό το είδος συστήματος», πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Vladimir Pastukhov, επίτιμος ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο University College του Λονδίνου.

«Επικεντρώνονται σε κάποιον που βλέπουν ως τον κύριο εχθρό και χάνουν τον πραγματικό κάπου αλλού. Προς το παρόν [οι αρχές] θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία, στη Δύση, στους φιλελεύθερους. Και θα ανοίξουν την πίσω πόρτα. Από εκεί ακριβώς που θα έρθει ο πραγματικός κίνδυνος».

Με πληροφορίες από BBC

Το Ισραήλ έριξε «άκυρο» σε τουρκική πρόταση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η Αγκυρα απειλεί με αντίμετρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: