Τα ζωγραφίζουν με μελισσοκέρι και κονδύλι, πριν τα βάψουν: Οι “Περδίκες”, τα Πασχαλιάτικα αυγά των Γρεβενών

Ζωγραφίσοντας “Περδίκες” screenshot ert




Οι “Περδίκες” είναι Πασχαλιάτικα κόκκινα αυγά των Γρεβενών, τα οποία, πριν βαφτούν, έχουν περάσει από τη διαδικασία ζωγραφίσματος (κεντήματος ή στολίσματος) από μελισσοκέρι, με το ειδικό εργαλείο “το κοντύλι”.

Σύμφωνα με την κα Χαρίκλεια Γάτου, μέλος πολιτιστικού συλλόγου Αμυγδαλιών Γρεβενών, η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Βασικό συστατικό για να γίνουν τα σχέδια είναι το μελισσοκέρι, ενώ τα αβγά δεν πρέπει να βράσουν από την αρχή, απλά οι νοικοκυρές τα ζεσταίνουν λίγο και τα ζωγραφίζουν με το κονδύλι.

Η κα Κίτσα Κιούρκα, μέλος πολιτιστικού συλλόγου Αμυγδαλιών Γρεβενών, εξήγησε ότι κάθε περδίκα έχει το δικό της σχέδιο.

Πρόκειται για μία λαϊκή τέχνη που οι δημιουργοί (νοικοκυρές) “κεντούν” τα αβγά εμπνευσμένες κυρίως από τη φύση, (συνήθως την παραμονή της Μεγάλης Πέμπτης) δημιουργώντας σχέδια συμμετρικά, γεωμετρικά και όχι μόνο, όπου το μεράκι και η φαντασία της κάθε μιας νοικοκυράς αποτυπώνεται και παράγει κάθε φορά ένα όμορφο και ξεχωριστό δημιούργημα.

Το έθιμο αυτό και η ανάδειξη της τεχνικής του στολίσματος της Γρεβενιώτικης περδίκας για τους ντόπιους αποτελεί προτεραιότητα, μιας και έχει να κάνει με την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, ώστε το μοναδικό αυτό έθιμο να διατηρηθεί και να μείνει στις επόμενες γενιές.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Πάσχα: Πότε θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: