Το νέο “επεισόδιο” στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχει όνομα: Αφορά την απαίτηση του νεοσουλτάνου Ερντογάν να προσκληθεί εδώ και τώρα στο Λευκό Οίκο (video)

epa11171217 US President Joe Biden speaks at the Culver City Julian Dixon Library in Culver City, California, USA, 21 February 2024. EPA, ALLISON DINNER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Το έχουμε γραψει πολλές φορές ότι οι πλείστοι των Αμερικανών διπλωματών, που αποστέλλονται για να υπηρετήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, δεν φημίζονται για την οξυδέρκεια τους.

Ένας εξ αυτών είναι ο νυν πρέσβης, Τζεφ Φλέικ. Πρώην γερουσιαστής και μάλιστα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επελέγη από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για να ηγηθεί των προσπαθειών βελτίωσης των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Ο μονίμως με το χαμόγελο στα χείλη πρέσβης, επιεικώς τα θαλάσσωσε. Η βελτίωση των σχέσεων δεν εξυπηρέτησε τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, αλλά τα τουρκικά. Οι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν πήραν ότι είχαν θέσει ως στόχο τους, από τους Αμερικανούς και τους έδωσαν την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελούσε υποχρέωση για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύφθηκε. Τον περασμένο Δεκέμβριο το είπε και το έκανε. Εκβίασε ασύστολα την Ουάσιγκτον λέγοντας ότι για να εγκρίνει τη σουηδική ένταξη πρέπει να πάρει τα μαχητικά F-16. Και αντί ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα να θυμώσει με τους Τούρκους, ως όφειλε, εισηγήθηκε στην Ουάσιγκτον να αποδεχθεί τον εκβιασμό.

Όσο ήταν στα πράγματα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, δεν επέτρεπε τα καραγκιοζιλίκια.

Από τη στιγμή που “φαγώθηκε” μέσω των έωλων κατηγοριών του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, που αφορούν τους συγκατηγορούμενους του, ο κ. Φλέικ και το σύστημα των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεσάλωσαν. Και τα έδωσαν όλα στην Τουρκία. Άλλωστε φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.

  • Ποιες είναι οι νέες εισηγήσεις του συστήματος;

Πρώτον: Να προσκληθεί επίσημα στο Λευκό Οίκο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος βεβαίως θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να προωθήσει τα σχέδια του εναντίον του Ισραήλ, (της Ελλάδας και της Κύπρου, ότι και να λένε στην Αθήνα). Και θα καταθέσει μέσα από το Όβαλ Όφις την υποστήριξη του στη Χαμάς, στο Ιράν, στη Ρωσία και τα άλλα …“καλά” παιδιά του διεθνούς αυταρχικού συστήματος.

Και δεύτερον, να αναζητηθεί φόρμουλα ώστε η κατοχική χώρα να μπορέσει να αγοράσει και τα μαχητικά F-35, μετά τη συμφωνία για απόκτηση των F-16. Υπάρχει ένα εμπόδιο, βέβαια: Το ρωσικό σύστημα S-400. Σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους, η απόκτηση του συστήματος αυτού, έθεσε σε εφαρμογή τις κυρώσεις τύπου CAATSA.

Και το ερώτημα είναι πως θα ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό; Μία πιθανή λύση είναι η μετάθεση των S-400 σε μία φιλική -προς την Τουρκία- χώρα, όπως το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

Θα το πράξει ο Ερντογάν; Θα δεχθεί να ταπεινωθεί, διότι περί αυτού πρόκειται. Ακόμα: Θα “πουλήσει” το φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ως γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος, όλα τα (ξε)πουλά και όλα τα …αγοράζει. Αν είναι να εξυπηρετήσει τα συμφεροντά του θα ξεχάσει και τον Πούτιν και τη Χαμάς. Τα γράφουμε όλα αυτά για να μην πέσουν από τα σύννεφα οι εκπρόσωποι των Ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με αφορμή τη δήλωση του Έλληνα υπουργού, που δεν μπορώ να πιστέψω ότι εννοούσε, και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους: Η μισή Κύπρος ΔΕΝ πρέπει να γίνει ποτέ τουρκική… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: