Στην Τουρκία ο Σταϊνμάιερ για ταξίδι υψηλού συμβολισμού: Η συνάντηση με Ιμάμογλου πριν τον Ερντογάν, οι διαμαρτηρίες και ο ιδιοκτήτης μαγαζιού ντονέρ που πήρε μαζί του

File Photo German President Frank-Walter Steinmeier (2-L) and Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu (R) chat before their meeting at Historic Sirkeci Train Station in Istanbul, Turkey, 22 April 2024. EPA/ERDEM SAHIN




Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον οποίον επισκέφθηκαν μαζί τον σιδηροδρομικό σταθμό του Σιρκετζί, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, από όπου η πρώτη ομάδα Τούρκων εργατών έφυγε το 1961 ως μετανάστες στη Γερμανία. Αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στους χώρους του σταθμού έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Νοσταλγία στην ξενιτιά».

Για να δείξει τους στενούς προσωπικούς δεσμούς με τους Τούρκους, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πήρε μαζί του στο ταξίδι και τον 38χρονο Αρίφ Κελές, τουρκικής καταγωγής ιδιοκτήτη ενός τουρκικού φαστ φουντ με διάσημο ντονέρ, στην πολυσύχναστη περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Οι ουρές είναι καθημερινές στο συγκεκριμένο στέκι oνόματι Hisar Fresh Food, το οποίο ίδρυσε ο παππούς του Αρίφ το 1986. «Το να συνταξιδεύω με τον Γερμανό πρόεδρο, το βλέπω ως μεγάλη ένδειξη εκτίμησης» ανέφερε, σύμφωνα με την DW, ο Αρίφ Κελές μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ως εγγόνι του παππού μου μπορώ να ταξιδεύω πια στην πατρίδα των προγόνων μου μαζί με τον Γερμανό Πρόεδρο».

Σε δηλώσεις του εξάλλου από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κωνσταντινούπολης, ο Γερμανός πρόεδρος είπε για τους Τούρκους εργάτες ότι «έχτισαν τη χώρα μας μαζί μας, έκαναν τη χώρα μας ισχυρή και βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνίας μας».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του κ. Σταϊνμάιερ στον σιδηροδρομικό σταθμό, ομάδα διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε κατά της πολιτικής της Γερμανίας έναντι των Παλαιστινίων, φωνάζοντας «η Γερμανία δολοφονεί, είναι ένοχος γενοκτονίας». Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

Την Τρίτη, ο Γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με θύματα του περυσινού καταστροφικού σεισμού στο Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ το ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Τουρκία στα επτά χρόνια της προεδρικής του θητείας και προτίμησε να ξεκινήσει την επίσκεψή του από την Κωνσταντινούπολη αντί για την πρωτεύουσα Άγκυρα και να συναντηθεί με τον δήμαρχο Ιμάμογλου, που ανήκει στην κεμαλική αντιπολίτευση. Στο αεροδρόμιο της Πόλης, η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν χαμηλόβαθμη – τον περίμενε ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε πρόσφατα τη στάση του κ. Ερντογάν έναντι του Ισραήλ και έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία του για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 2,8 εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής. Από αυτούς, περίπου 1,2 εκατ. είναι Γερμανοί πολίτες που ήδη ψηφίζουν στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γ. Μανδαλίδης, DW

 

Η στιγμή που ο πύργος της τηλεόρασης στο Χάρκοβο κόβεται στα δύο από ρωσικό πύραυλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: