Απόψε το πρώτο debate των υποψηφίων για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Αδύναμοι οι αντίπαλοι της φον ντερ Λάιεν-Συναίνεση η σημαία της

FILE PHOTO President of the European Commission Ursula von der Leyen EPA/TOMS KALNINS




Τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (20:00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας και θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι κορυφαίοι υποψήφιοι, ή Spitzenkandidaten, έρχονται αντιμέτωποι ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς οι υποψήφιοι στα δεξιά της έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας και οι υποψήφιοι στα αριστερά της καταγγέλλουν την ολοένα στενότερη συμμαχία του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με τις δυνάμεις της σκληρής ακροδεξιάς.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως επικεφαλής της Επιτροπής, έχει διαλέξει να πορευτεί με μια συναινετική ατζέντα για την προώθηση «ευρωπαϊκών λύσεων» στις «ευρωπαϊκές προκλήσεις».

Αυτό την έχει μετατρέψει σε μια ρεαλιστρια, ιδεολογικά ευέλικτη πολιτικό που κατάφερε να εμβαθύνει τους δεσμούς τόσο με τους δεξιούς όσο και με τους αριστερούς ηγέτες, από τον κεντροδεξιό Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον Σοσιαλιστή Ισπανό ομολογό του Πέδρο Σάντσεθ, για να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της.

Η συναινετική φον ντε Λάιεν 

Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να περιχαρακωθεί πίσω από τις κομματικές γραμμές. Οι ευρωβουλευτές συχνά διαμαρτύρονται πως η Πρόεδρος της Κομισιόν αφήνει στους Επιτρόπους της να διαχειριστούν τις «καυτές πατάτες» για να αποφύγει την φθορά.

Την Παρασκευή, η ομάδα της φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε το επίσημο σύνθημα της καμπάνιας της- «Περισσότερο από μια Ένωση. Το σπίτι μας» — και νέες αφίσες της υποψήφιας με τις λέξεις «Ursula 2024″ ανάμεσα στα κίτρινα αστέρια.

Οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν αμέσως σε όλους τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΕΛΚ. Εκτός σπό το TikTok, την κινεζική πλατφόρμα, δημοφιλή μεταξύ των εφήβων αλλά και “πονοκέφαλο ασφαλείας” για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η νέα αφίσα αποτελεί μια απόπειρα να εξατομικευθεί η εκστρατεία και να τεθεί η φον ντερ Λάιεν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών του ΕΛΚ να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και αν δεν είναι η ίδια υποψήφια για μια θέση στην Ευρωβουλή.

Παρά τον κυρίαρχο ρόλο της στις Βρυξέλλες, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα  διατηρήσει, το ΕΛΚ συνεχίζει να χάνει τις εθνικές μάχες.

Σήμερα, η μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ που κυβερνάται από πολιτικό του ΕΛΚ είναι η Πολωνία μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τουσκ. Οι λεγόμενοι «Μεγάλοι Τέσσερις» – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – βρίσκονται στα χέρια ανταγωνιστικών κομμάτων.

Το γεγονός αυτό έχει μετατρέψει τη φον ντερ Λάιεν στο πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του ΕΛΚ στο κόμμα, όπως αντικατοπτρίζει τώρα η καμπάνια «Ούρσουλα 2024″.

Το πρόσωπό της, ωστόσο και ορισμένες από τις εμβληματικές πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις τάξειςτου ΕΛΚ.

Χωρίς σαφή εναλλακτική λύση, ο κεντροδεξιός σχηματισμός ρίχνει όλο το βάρος στη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία που αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, τομείς δημοφιλείς στο συντηρητικό εκλογικό σώμα.

«Ευημερία. Ασφάλεια. Δημοκρατία. Αυτό είναι που ενδιαφέρει ο κόσμος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Και αυτό θα υποστηρίξει το ΕΛΚ σε αυτές τις εκλογές», λέει η φον ντερ Λάιεν σε ένα απόσπασμα που περιλαμβάνεται σε βίντεο της εκστρατείας.

Τα πρόσωπα του ντιμπέιτ 

Ο διορισμός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφωνείται αρχικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αργότερα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια δύσκολη διαδικασία δύο βημάτων που απαιτεί από τους υποψηφίους να στραφούν σε λογικές συναίνεσης.

Εκτός από τις ισχυρές σχέσεις της με τις πρωτεύουσες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η φον ντερ Λάιεν επωφελείται επίσης από το χαμηλό έως ανύπαρκτο προφίλ των άμεσων ανταγωνιστών της.

Ο πιο σημαντικός υποψήφιος είναι ο Νίκολα Σμιτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, ο οποίος εκπροσωπεί το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). Ο Σμίτ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις άμεσες επιθέσεις εναντίον της φον ντερ Λάιεν.

Στο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ, που συνδιοργανώνονται από το Politico Europe και το Studio Europa, θα συμμετάσχουν οι Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Bas Eickhout (Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων), Anders Vistisen (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), Walter Baier (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς), May lis Roßberg (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Valeriu Christian Ghilețchi (Ευρωπαϊκή Πολιτική Κίνηση) στη σκηνή.

Μετά την εκδήλωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει την περιοδεία της σε όλα τα κράτη μέλη, με την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και την Ιταλία ως επόμενους προορισμούς.

Με πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Το «σχέδιο Ρουάντα» άναψε φωτιές ανάμεσα σε Βρετανία και Ιρλανδία: «Δεν θα δεχθούμε επιστροφές μεταναστών που διαφεύγουν» διαμηνύει στο Δουβλίνο ο Σούνακ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: