Σήμερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει να πει στον κατοχικό ηγέτη το αυτονόητο: Να του ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της αποσχιστικής κατοχικής οντότητας

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση του με μέλη του Ινστιτούτου Χάτσον. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Συνάντηση θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σήμερα 5 Απριλίου, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Η κατοχική πλευρά έχει ζητήσει το ραντεβού αυτό επειδή προ ημερών ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες, την 21η Μαρτίου.

Θα πρόκειται εν πολλοίς για μια συνάντηση, που θα γίνει επειδή προηγήθηκε αυτή στις Βρυξέλλες. Δεν επιδίωξε η τουρκική πλευρά την πραγματοποίηση της επειδή ενδιαφέρεται για να ξεκινήσει μια νέα ουσιαστική προσπάθεια στο Κυπριακό.

  • Για την ακρίβεια, η κατοχική πλευρά θέλει μια νέα πρωτοβουλία, φτάνει να είναι στα μέτρα της. Θέτει, όπως είναι γνωστό, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Δηλαδή, ζητά εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.

Προφανώς κι αυτά θα πει ο κατοχικός ηγέτης στον Γενικό Γραμματέα. Ο τελευταίος γνωρίζει τις τουρκικές θέσεις. Τις έχει ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν. Και σε προηγούμενες συναντήσεις, αλλά και σε Διασκέψεις, που είχε συγκαλέσει ο ίδιος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει, επίσης, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που δεν μπορεί να παρακάμψει ένας Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού: Τα όσα υποστηρίζει η τουρκική κατοχική πλευρά είναι εκτός πλαισίου.

Αντιστρατεύονται οι επιδιώξεις τους τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως το 550 για παράδειγμα. Υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνεπώς, ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει- είναι υποχρεωμένος εκ της θέσεως του και των όρων εντολής που καθορίζει την αποστολή του- να το ξεκόψει στον εγκάθετο της κατοχικής πλευράς. Να του ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να συζητήσει θέμα αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας. Τούτο όφειλε να το είχε ξεκαθαρίσει προ πολλού.

Δεν μπορούμε να συζητούμε τις τουρκικές παράλογες και παράνομες αξιώσεις της κατοχικής πλευράς. Ούτε εμείς, ως ελληνική πλευρά, που το έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει, αλλά ούτε και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες όταν αποφάσισε να ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα, γνωρίζοντας τι θα ακούσει οφείλει να πει στον Ερσίν Τατάρ, στον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας, το αυτονόητο.

ΘΑ αναμένουμε τη συνάντηση, το αποτέλεσμα τούτης και θα επανέλθουμε για τα περαιτέρω.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η σωστή ανάγνωση του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών: Να μην αντιμετωπιστεί ο Ιμάμογλου όπως ο Ερντογάν, όταν εμφανίστηκε τότε κι όλοι επένδυαν σε αυτόν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: