Η σωστή ανάγνωση του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών: Να μην αντιμετωπιστεί ο Ιμάμογλου όπως ο Ερντογάν, όταν εμφανίστηκε τότε κι όλοι επένδυαν σε αυτόν…

epa11257120 Main opposition Republican People’s Party (CHP) newly elected Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu (R) and his wife Dilek greet his supporters after receiving the mayoral license in Istanbul, Turkey, 03 April 2024. EPA, TOLGA BOZOGLU




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Οι εκλογές στην Τουρκία ενδιαφέρουν και την Κύπρο για προφανείς λόγους. Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν δημοτικές, για την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν αφορούσαν τη διακυβέρνηση κεντρικά της χώρας αυτής. Το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται, επικεντρώνεται, πάντα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ηττηθεί στις εκλογές. Και το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά καθώς είχε εμπλακεί έντονα και αποφασιστικά, θέλοντας να δείξει πως η ενίσχυση του ΑΚΡ ήταν και ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του. Παραδέχθηκε την ήττα στην ομιλία του έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα. «Τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα», ανέφερε.

  • Στην Κύπρο κάποιοι κάποτε επένδυαν στον Ερντογάν. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο εξακολουθούν να επενδύουν στον ηγέτη της κατοχικής δύναμης. Βαθμηδόν, ο πρωτοεμφανιζόμενος ως ισλαμοδημοκράτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελίχθηκε σε ισλαμοφασίστα.

Ήταν τα αποκαλυπτήρια ενός ηγέτη, που θέλησε διά της παραπλάνησης να πλασαριστεί στους δυτικούς ως κάτι το «καινούργιο» και το «επαναστατικό». Και σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε. Αλλά κάποια στιγμή δεν μπορούσε παρά να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του πραγματικού του προσωπείου. Δεν θα μπορούσε να αντέξει με ψεύτικο, παραπλανητικό, προσωπείο εσαεί.

Με την εμπειρία τόσων χρόνων ως προς την τουρκική πολιτική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδος, έχουμε μάθει πως η Τουρκία δεν αλλάζει πολιτική έναντι του Ελληνισμού. Έκπαλαι ακολουθεί την ίδια πολιτική. Έχει τους ίδιους σχεδιασμούς. Κάποτε τους εκφράζει διαφορετικά αναλόγως και των συγκυριών.

Ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, το Κυπριακό, η τουρκική πολιτική είναι ίδια διαχρονικά και δεν μπορούμε να έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν μας επιτρέπεται να τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

  • Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν εις βάθος αναλύσεις και θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα. Χωρίς υπερβολές και προπαντός να μην θεωρηθεί πως ο Ερντογάν έχει «τελειώσει» πολιτικά. Και χωρίς υπερβολές πρέπει να αντιμετωπιστεί και η νίκης της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

Χωρίς υπερβολές πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που επανεκλέγηκε στην Κωνσταντινούπολη και φέρεται να είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν. Να μην αντιμετωπιστεί όπως ο Ερντογάν τότε, όταν πρωτοεμφανίστηκε κι όλοι επένδυαν σε αυτόν.

Γιατί πρέπει να επαναλάβουμε πως η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος, έναντι του Ελληνισμού, τον οποίον αντιμετωπίζει ενιαία, δεν θα αλλάξει είτε είναι ο Ερντογάν είτε όχι. Η τακτική και η εικόνα προφανώς και θα αλλάξουν. Η τουρκική πολιτική θα αλλάξει μόνο όταν αντιληφθούν στην Άγκυρα πως πρέπει να εγκαταλειφθούν οι επεκτατικές βλέψεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η από-αποικιοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η… ανάγκη για tea-time και ο αγώνας για Ένωση: Το νησί όμηρο της κατοχικής Τουρκίας και της ανθελληνικής Βρετανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: