Σημαντική εξέλιξη για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα: Λύνονται χρόνια θέματα περίθαλψης και εργασίας

File Photo: Φοιτητές στη Νομική Σχολή Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Ένα θέμα που εδώ και καιρό ταλαιπωρούσε τους κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα, οδηγείται σε αίσιο τέλος, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την καλή θέληση και την απαραίτητη βούληση που επέδειξε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από τώρα και στο εξής, οι κύπριοι φοιτητές που φοιτούν σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα μπορούν να εκδίδουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ).

Η μέχρι σήμερα αδυναμία έκδοσης ΑΜΚΑ από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές προκαλούσε πολλά προβλήματα στους φοιτητές μας. Το πιο σοβαρό από τα προβλήματα αυτά ήταν το γεγονός ότι χωρίς ΑΜΚΑ, οι φοιτητές μας δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, κάτι που επέφερε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις οικογένειές τους, σε περίπτωση που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή.

Επιπρόσθετα, χωρίς ΑΜΚΑ, οι Κύπριοι φοιτητές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπεράτωση της πρακτικής τους άσκησης, και κατ΄ επέκταση στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς και στη νόμιμη εργοδότησή τους κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής.

Το θέμα της έκδοσης ΑΜΚΑ για τους κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα είχε τεθεί τόσο από τον τέως όσο και από τη νυν Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αθήνας, είχε ζητήσει επανειλημμένως την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης ΑΜΚΑ για κύπριους φοιτητές, εφόσον η μη έκδοση του, τους προκαλούσε τα καθόλου αμελητέα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Την αίσια κατάληξη του ζητήματος γνωστοποίησε την περασμένη βδομάδα με σχετικό δελτίο τύπου το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκδώσει εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες για την απόδοση και τη λειτουργία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης».

Με βάση την εγκύκλιο, οι κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα μπορούν πλέον να εκδίδουν ΑΜΚΑ με την παρουσίαση ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης σπουδών από το Πανεπιστήμιο τους στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια για θετική κατάληξη του ζητήματος αυτού, που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους φοιτητές μας στην Ελλάδα, άρχισε επί προηγούμενης διακυβέρνησης, όμως καθοριστικές ήταν οι διαβουλεύσεις που έγιναν τον Νοέμβριο του 2023 κατά την 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας και ο προσεχτικός χειρισμός του θέματος τόσο από την Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου όσο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: philenews, Άγγελος Νικολάου

Στο Λίβανο ο πρόεδρος της Κύπρου μαζί με υπουργούς: Κρίσιμες συναντήσεις για το μεταναστευτικό, ενώ η Μεγαλόνησος αντιμετωπίζει οξύτατη κρίση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: