Σε κατάσταση συναγερμού η Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ ομολογούν ότι προετοιμάζονται για μία επίθεση από το Ιράν εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων στη Μέση Ανατολή

epa11259573 US President Joe Biden greets guests at a reception celebrating Greek Independence Day in the East Room at the White House in Washington, DC, USA, on 04 April 2024. EPA, Yuri Gripas POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται ενεργά για μια «σημαντική» επίθεση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το Ιράν.

Η Τεχεράνη θα στοχεύσει ισραηλινές ή αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ, την Δευτέρα στη Δαμασκό, που σκότωσε ανώτατους Ιρανούς διοικητές.

Τα παραπάνω ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι «αναπόφευκτη» – μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί ομολόγοί τους, είπε ο αξιωματούχος.

Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται μανιωδώς για να πάρουν θέση μπροστά σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς αναμένουν ότι η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να εκτυλιχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – και ότι τόσο τα περιουσιακά στοιχεία όσο και το προσωπικό των ΗΠΑ και του Ισραήλ κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.

Μια επικείμενη ιρανική επίθεση ήταν ένα κύριο θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, οι δύο κυβερνήσεις δεν γνώριζαν πότε ή πώς σχεδίαζε το Ιράν να αντεπιτεθεί, είπε ο αξιωματούχος.

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από το Ιράν είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς θα εγγυόταν την ταχεία κλιμάκωση μιας ήδη ταραχώδους κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ανέφερε το CNN.

Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε εδώ και καιρό να αποφύγει.

Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που ιρανοί πληρεξούσιοι επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, μια περίοδος σχετικής σταθερότητας μετά από μήνες εκτοξεύσεων drone, ρουκετών και πυραύλων με στόχο αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Η μοναδική εξαίρεση έγινε την Τρίτη, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα drone κοντά στο στρατόπεδο al-Tanf στη Συρία. Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, την οποία το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι πραγματοποιήθηκε από Ιρανούς πληρεξούσιους, ήρθε μετά το ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

«Εκτιμούμε ότι το στρατόπεδο al-Tanf δεν ήταν ο στόχος του drone», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας την Τρίτη. «Επειδή δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε αμέσως τον στόχο και για λόγους ασφάλειας για τις ΗΠΑ και τους εταίρους του συνασπισμού, το drone καταρρίφθηκε».

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό τη Δευτέρα, αν και εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε στο CNN ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν ότι το κτίριο δεν ήταν ιρανικό προξενείο και αντ’ αυτού είναι «ένα στρατιωτικό κτίριο των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης μεταμφιεσμένο σε πολιτικό κτίριο. ”

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στοχεύοντας συχνά αποστολές όπλων που προορίζονται για τη Χεζμπολάχ, έναν ισχυρό ιρανικό πληρεξούσιο στον Λίβανο. Αλλά η στόχευση της ίδιας της πρεσβείας σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, αφού οι πρεσβείες θεωρούνται το κυρίαρχο έδαφος των εθνών που εκπροσωπούν.

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, που σκότωσε τουλάχιστον επτά αξιωματούχους. Ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, κορυφαίος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και ο ανώτερος διοικητής Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι ήταν μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Τουλάχιστον έξι Σύροι πολίτες σκοτώθηκαν επίσης, μετέδωσε την Τρίτη η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Zahedi, πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, της αεροπορίας του IRGC και αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων του, είναι ο πιο υψηλού προφίλ ιρανικός στόχος που σκοτώθηκε από τότε που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού του IRGC, Qassem Soleimani στη Βαγδάτη το 2020.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ενημερώσουν το Ιράν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε καμία ανάμειξη και δεν είχε εκ των προτέρων γνώση για το χτύπημα της Δευτέρας στην πρεσβεία και προειδοποίησαν το Ιράν να μην κτυπήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία ανάμειξη στο χτύπημα και δεν το γνωρίζαμε εκ των προτέρων», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο CNN νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό ως «πρόσχημα για να επιτεθεί στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNN την Παρασκευή.

Η προειδοποίηση εστάλη ως απάντηση σε μήνυμα από το Ιράν, είπε ο εκπρόσωπος. Το μήνυμα του Ιράν προς τις ΗΠΑ κατηγορούσε την Ουάσιγκτον για την επίθεση στη Δαμασκό, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αν και δεν ήταν σαφές τι, αν μη τι άλλο, μετέφερε το Ιράν στις ΗΠΑ σε αυτό το αρχικό μήνυμα.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ιρανού προέδρου, Mohammad Jamshidi, δήλωσε την Παρασκευή στο X ότι «σε γραπτό μήνυμα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποιεί την ηγεσία των ΗΠΑ να μην συρθεί στην παγίδα του Νετανιάχου για τις ΗΠΑ: Μείνετε μακριά για να μην δεχθείτε πλήγμα.” Πρόσθεσε ότι ως απάντηση, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να μην στοχεύσει αμερικανικές εγκαταστάσεις.

«Όπως σημείωσε δημόσια το Ιράν, λάβαμε ένα μήνυμα από αυτούς», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNN όταν ρωτήθηκε για την ανάρτηση του Τζαμσίντι. «Απαντήσαμε προειδοποιώντας το Ιράν να μην το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς το Ιράν ως: «Μην σκεφτείτε καν να μας επιτεθείτε».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μεταδόθηκε το μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία τους στο εξωτερικό, καθώς και οι πρεσβείες και τα προξενεία ξένων χωρών στις ΗΠΑ, έχουν ειδικό καθεστώς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, «μια επίθεση σε μια πρεσβεία θεωρείται επίθεση στη χώρα που εκπροσωπεί».

Την Τρίτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh είπε ότι η εκτίμηση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την αεροπορική επιδρομή.

«Αυτή είναι η εκτίμησή μας, και είναι επίσης η εκτίμησή μας ότι υπήρχαν αρκετοί κορυφαίοι ηγέτες του IRGC εκεί. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις ταυτότητες, αλλά αυτή είναι η αρχική μας εκτίμηση αυτή τη στιγμή», είπε η Σινγκ.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον του Ιράν και των περιφερειακών πληρεξουσίων του μετά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και είδε περισσότερους από 200 ομήρους.

ΠΗΓΗ: Καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CNN (MJ Lee και Jennifer Hansler, CNN)

Έκλεισαν 28 πρεσβείες και προξενεία του Ισραήλ ανά τον κόσμο: Φόβοι για χτυπήματα μετά τις απειλές του Ιράν εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: