Σαρώνουν οι διαδηλώσεις για τη Γάζα τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Δυσοσμία αντισημιτισμού καταγγέλλουν διοικήσεις και κυβέρνηση * Μαζικές συλλήψεις μετά το Columbia, σε NYU και Yale [videos]

FILE PHOTO: Pro-Palestinian students continue to camp on Columbia University’s campus to protest the university’s ties with Israel, which escalated last week when the university’s president Nemat Shafik testified to congress, in New York, New York, USA, 22 April 2024. Other students across the country have followed suit in solidarity. More than 34,000 Palestinians and over 1,450 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/SARAH YENESEL




Διαστάσεις “εποχής Βιετνάμ” τείνει να προσλάβει η μεγάλη αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια απ’ αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, με τις αρχές των Ιδρυμάτων αλλά και την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνουν λόγο για “κατάφωρο αντισημιτισμό” και την αστυνομία να εισβάλει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μέρες σε αυτοσχέδιο καταυλισμό σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και να συλλαμβάνει πάνω από 100 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές και οι υποστηρικτές τους –ενίοτε συμπεριλαμβανομένου του διδακτικού προσωπικού– καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων και την ελευθερία του λόγου, ενώ από ορισμένους φοιτητές, γονείς, χορηγούς και νομοθέτες ζητείται από τις διοικήσεις των σχολών να λάβουν νέα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις έχουν προσελκύσει διαδηλωτές που δεν συνδέονται με τα πανεπιστήμια, ενώ πολλαπλασιάζονται οι φόβοι κυρίως εβραίων φοιτητών. Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης είναι η έκκληση ραβίνου της πανεπιστημιούπολης του Κολούμπια, προς τους Εβραίους φοιτητές «να παραμείνουν σπίτια τους», λόγω και των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, ενόψει και του εβραϊκού Πάσχα.

Οι φιλο-παλαιστίνιοι φοιτητές απαιτούν από τις σχολές τους να καταδικάσουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, και να αποσυνδεθούν από τις εταιρείες που πωλούν όπλα στο Ισραήλ.

Από την άλλη, οι Εβραίοι φοιτητές λένε πως μεγάλο μέρος της κριτικής κατά του Ισραήλ έχει μετατραπεί σε αντισημιτική ρητορική. Και τονίζουν ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους που είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι διαδηλώσεις που γίνονται στα πανεπιστήμια από την ανατολική έως την δυτική ακτή, δημιουργούν πολύ μεγάλο προβληματισμό διότι αρχίζουν και γίνονται βίαιες, με ακραία εξτρεμιστικά συνθήματα, καταλήψεις και επέμβαση της αστυνομίας, εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνά εδώ στην Αμερική.

Καταδικάζει ο Μπάιντεν ο υπουργός Παιδείας τον αντισημιτισμό

Μετά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα έκανε λόγο για “κατάφωρο αντισημιτισμό”, και ο  υπουργός Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, Μιγκέλ Καρντόνα  δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για περιστατικά αντισημιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αναφέρθηκε σε έρευνα για τα Πολιτικά Δικαιώματα που είχε ανοίξει στο παρελθόν στο πανεπιστήμιο για παραβιάσεις που περιλαμβάνουν αντισημιτική παρενόχληση.

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων. Αυτός ο κατάφωρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος – και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας», είπε ο Μπάιντεν στη δήλωση του για το εβραϊκό Πάσχα. «Η αρχαία ιστορία των διώξεων κατά των Εβραίων στην Χαγκάντα ​​μάς υπενθυμίζει επίσης ότι πρέπει να μιλήσουμε ενάντια στην ανησυχητική έκρηξη του αντισημιτισμού – στα σχολεία, τις κοινότητές μας και στο διαδίκτυο. Η σιωπή είναι συνενοχή»

“Το αντισημιτικό μίσος στις πανεπιστημιουπόλεις είναι απαράδεκτο. Ανησυχώ βαθύτατα για αυτό που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τον Νοέμβριο του 2023, το Γραφείο μας για τα Πολιτικά Δικαιώματα άνοιξε μια έρευνα για την Κολούμπια που αφορούσε τον Τίτλο VI”, έγραψε η Καρντόναστο X.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι άρχιζε έρευνα σε μια σειρά ιδρυμάτων μετά από καταγγελίες για αντισημιτική παρενόχληση. Οι έρευνες ξεκίνησαν βάσει του Τίτλου VI του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα, ο οποίος λέει ότι τα πανεπιστήμια και τα σχολεία έχουν την ευθύνη να παρέχουν σε όλους τους μαθητές ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις.

“Ενώ δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις έρευνες που εκκρεμούν, κάθε μαθητής αξίζει να αισθάνεται ασφάλεια και ανήκει στο σχολείο. Το μίσος δεν έχει θέση στα σχολεία μας. Όλοι οι ηγέτες της εκπαίδευσης πρέπει να σταθούν σθεναρά ενάντια στο μίσος, τον αντισημιτισμό και το αντι-Μουσουλμανικό αίσθημα», είπε ο Καρντόνα.

Στα χνάρια του Κολούμπια το NYU

Χθες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Κολούμπια Νέματ Μινούς Σαφίκ ανέφερε πως το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα διά ζώσης μαθήματα  καταγγέλλοντας παράλληλα την αντισημιτική ρητορική και την απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά, όπως είπε, που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στην πανεπιστημιούπολη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ανδρών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και διαδηλωτών στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της αμερικανικής Μητρόπολης, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν για να εκκαθαρίσουν  μια αντι-ισραηλινή  «απελευθερωμένη ζώνη» που δημιούργησαν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές αργά χθες Δευτέρα, εν μέσω αναφορών για αντισημιτικά επεισόδια.

Οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν με διαδηλωτές, αφού η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει σκηνές, υπνόσακους, πανό και ό,τι άλλο υπήρχε στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, αλλά και να συλλαμβάνει διαδηλωτές για παραβίαση της εντολής να διαλυθούν.

Μερικοί από τους διαδηλωτές φάνηκαν να κινούνται βίαια προς τους αξιωματικούς, με έναν μασκοφόρο άνδρα να πετάει μια καρέκλα προς το μέρος τους.

Περισσότερα από 130 άτομα συνελήφθησαν — συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών — , σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Αυτά τα 133 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Οι συλλήψεις έγιναν καθώς πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται σε αναβρασμό ξανά λόγω της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι προειδοποίησε το πλήθος να φύγει και στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία αφού το σκηνικό έγινε χαώδες με αναφορές για «εκφοβιστικά τραγούδια και πολλά αντισημιτικά περιστατικά». Λίγο μετά τις 20:30, οι αστυνομικοί άρχισαν να κάνουν συλλήψεις.

Οι σκηνές έχουν επαναληφθεί και σε άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, εμπνευσμένες από φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις και επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επίσης στη Νέα Υόρκη.

Συλλήψεις στο Yale

Μία από τις πρώτες και πιο αξιοσημείωτες πανεπιστημιουπόλεις που είδαν να δημιουργείται καταυλισμός τύπου Κολούμπια ήταν το Yale, του οποίου η διαμαρτυρία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Όπως και στο Κολούμπια, κατέληξε σε συλλήψεις δεκάδων φοιτητών όταν η αστυνομία μπήκε στην πανεπιστημιούπολη τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Καταυλισμός και στο MIT

Πάνω από 20 σκηνές στήθηκαν σήμερα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Οι σκηνές φέρουν πολλές παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που απαιτούν από το MIT να σταματήσει να παρέχει «υποστήριξη στις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής.» Μια άλλη πινακίδα γράφει «απελευθερωμένη ζώνη». Η περιοχή είναι προς το παρόν ήσυχη και φαίνεται ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές εργάζονται με φορητούς υπολογιστές.

Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από μεταλλική περίφραξη και τα οχήματα της αστυνομίας είναι σταθμευμένα κοντά στις σκηνές όπου αστυνομικοί κάνουν πεζοί περιπολίες.

 

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα μαθήματα.

Οι πύλες στο Harvard ήταν κλειστές για το κοινό.

Η εξάπλωση των αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων προωθείται από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και προκαλεί συναγερμό από εβραϊκές ομάδες πανεπιστημιουπόλεων που καλούν τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν πιο επιθετική δράση.

Φοιτητές σε όλη τη χώρα είπαν ότι οι συλλήψεις στο Κολούμπια την περασμένη Πέμπτη, απλώς τους ενθάρρυνε περισσότερο να ζητήσουν από τα πανεπιστήμιά τους να αποχωρήσουν από το Ισραήλ. Ενθουσιασμένη από τον αυξανόμενο αριθμό διαδηλώσεων, η εθνική ομπρέλα των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων που ονομάζεται «Λαϊκό Πανεπιστήμιο για τη Γάζα».

 

Με πληροφορίες από CNN/The Times of Israel/BBC

 

Παραλύει το ελίτ πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης από αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις: Κατάφωρος αντισημιτισμός λένε Πρύτανης και Πρόεδρος Μπάιντεν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: