Προσχέδιο συμπερασμάτων της επόμενης Συνόδου Κορυφής: Πλήρως προσηλωμένη η Ε.Ε. σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών

FILE PHOTO¨ The European Council logo ahead of a EU Summit in Brussels, Belgium, EPA/STEPHANIE LECOCQ




Αναφορά στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και ειδικότερα στην ανάγκη προώθησης των όσων αναφέρονται στην «έκθεση Μπορέλ» κατά τρόπο «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», αλλά «με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εφόσον απαιτείται», περιέχει το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κείμενο που ήλθε σε γνώση του ΚΥΠΕ και όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθούν τα όσα καταγράφονται στην κοινή επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Κομισιόν («έκθεση Μπορέλ») για όλες τις εκφάνσεις των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο πλευρών. Θέση της Κύπρου όπως εκφράστηκε και σε συζητήσεις στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου (21-22 Μαρτίου) από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά είναι επιθυμητή αλλά θα πρέπει να συνδέεται με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των διαβουλεύσεων μέχρι τη σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να αναφέρουν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε «στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Οι 27 θα ζητήσουν επίσης σύμφωνα με το προσχέδιο «να προωθηθούν οι εργασίες σχετικά με την κοινή επικοινωνία, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εφόσον απαιτείται».

Ακόμα, στο προσχέδιο αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του και πως «παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο».

Στο προσχέδιο η ΕΕ «χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο» και δηλώνει «έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Τονίζεται ακόμα στο προσχέδιο πως η ΕΕ «αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες

Η Λευκωσία δεν σταματά, συνεχίζει τις εντατικές επαφές με τον ΟΗΕ, λέει ο Κύπριος Εκπρόσωπος: Προσηλωμένος παραμένει ο Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: