“Περίεργη” η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τον αντι-αποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ: Οι Κύπριοι κομμουνιστές δεν συμμετείχαν στο αντάρτικο εναντίον των Άγγλων (1955-59)

FILE PHOTO: Οι οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση. Φωτογραφία via ΑΚΕΛ




Το ΑΚΕΛ τιμά την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των παιδιών της πατρίδας μας που αγωνίστηκαν ενάντια στον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό, για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Όπως είναι γνωστό το ΑΚΕΛ δεν συμμετείχε σαν κόμμα στον αντι-αποικιακό αγώνα, αλλά κάποια μέλη του δεν άκουσαν την εντολή και έλαβαν μέρος. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι εκτιμήσεις μας για την ένοπλη τακτική που επιλέχθηκε τότε καθώς και τον ρόλο του Γρίβα είναι δεδομένες. Δεδομένη είναι ταυτόχρονα και η τιμή στους ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ που έδωσαν την ζωή τους στις μάχες και στην αγχόνη.

Η πάλη της Κύπρου για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού κλιμακώθηκε μετά που η Βρετανία αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αρνούμενη στον κυπριακό λαό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η αποικιοκρατία σκλήρυνε την καταστολή και τη βία σε βάρος του κυπριακού λαού, ενώ ενέτεινε ταυτόχρονα τις διώξεις ενάντια στην Αριστερά.

Το ΑΚΕΛ τιμά όλους όσοι συμμετείχαν στην αντιαποικιακή πάλη της πατρίδας μας. Η μεγαλύτερη τιμή βέβαια ανήκει στον λαό μας που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον αποικιοκρατικό ζυγό ούτε και με τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, τις βρετανικές βάσεις, που υφίστανται μέχρι σήμερα στο έδαφος του νησιού μας και χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής..

Για το ΑΚΕΛ, το γεγονός ότι ο ένοπλος αγώνας του 1955-59 δεν οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του πρέπει να αποτελεί πηγή για διδάγματα. Η ενότητα του λαού στη βάση αρχών και στόχων, η ορθή επιλογή στρατηγικής και τακτικής που να λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικά δεδομένα και τους συσχετισμούς δυνάμεων, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία στον αγώνα κάθε λαού. Αυτό συνιστά πολύτιμη πυξίδα για τον σημερινό αγώνα της πατρίδας μας, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της διχοτόμησης του νησιού μας, για την απελευθέρωση και επανένωση με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Ο Δένδιας για την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ: Η Ελλάδα υποκλίνεται με σεβασμό στην ανιδιοτέλεια των νέων Κυπρίων που έδωσαν την ζωή τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: