Ολεξάντρ Ζιντσένκο: Ο σταρ της Άρσεναλ δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει για την Ουκρανία * 1 εκ. λίρες για τους πρόσφυγες [videos]

FILE PHOTO: Ο Ολεξάντρ Ζιντσένκο με φούτερ με τη σημαία της Ουκρανίας και το σύνθημα “όχι στον πόλεμο”. EPA/ANDREW YATES EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or ‘live’ services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.




Ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Ολεξάντρ Ζιντσένκο, δήλωσε έτοιμος να φύγει από το  Ηνωμένο Βασίλειο για να πολεμήσει με τα στρατεύματα της χώρας του κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, εφόσον κληθεί.

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, της Εθνικής Ουκρανίας και πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι,  είπε στο BBC Newsnight ότι έχει δωρίσει περίπου 1 εκατομμύριο λίρες για να βοηθήσει τους ανθρώπους στην πατρίδα του μετά την εκδήλωση της εισβολής της Ρωσίας  το 2022, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει γίνει «ασπίδα» για την Ευρώπη και απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη δυτική υποστήριξη.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσι, υπέγραψε νομοσχέδιο που μειώνει την ηλικία στρατιωτικής επιστράτευσης από τα 27 στα 25. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να καλέσει περισσότερους ανθρώπους για να αναπληρώσει τις εφεδρείες της και έρχεται αφότου ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα θα χρειαζόταν 500.000 επιπλέον στρατιώτες για να κινητοποιηθούν.

Όταν ο ποδοσφαιριστής ρωτήθηκε αν θα ανταποκρινόταν σε μια κλήση του να στρατευθεί και αν πιστεύει πως η συμμετοχή στον πόλεμο έχει μεγαλύτερη αξία από το να παραμείνει για να παίζει ποδόσφαιρο στην Πρέμιερ Λιγκ, απάντησε:

“Νομίζω ότι είναι μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα πήγαινα [να πολεμήσω]”.

Πρόσθεσε ότι έχει φίλους του από το σχολείο που πολεμούν στην πρώτη γραμμή.

«Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόσφατα ήμασταν στο ίδιο σχολείο, παίζαμε στην παιδική χαρά ή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε. “Και, ειλικρινά, [είναι] τόσο δύσκολο να το αποδεχτούμε, αλλά είναι αυτό που είναι. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε.”

Ο Ζιντσένκο είπε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «υπερβολικά σκληρή», αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του είναι «περήφανοι για τον πρόεδρό μας».

“Ξέρω ότι ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο… για μένα να είμαι εδώ [στο Λονδίνο] παρά να είμαι εκεί [στην Ουκρανία]. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα”, πρόσθεσε.

«Θα μάθω στα παιδιά μου τι έχουν κάνει»

Ο αμυντικός της Άρσεναλ που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με τη ρωσική ομάδα Ufa το 2016 είπε ότι δεν μιλά πλέον με φίλους ή πρώην συμπαίκτες του που βρίσκονται στη Ρωσία.

«Από την εισβολή και μετά πραγματικά λίγοι [μου έχουν] στείλει μηνύματα , αλλά σταμάτησα οποιαδήποτε επικοινωνία από τον Φεβρουάριο του 2022. Μου έστειλαν κάποια μηνύματα και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γιατί δεν είναι δικό τους λάθος», είπε.
«Δεν μπορώ να τους πω, «Παιδιά, κάντε τις διαμαρτυρίες έξω και όλα αυτά», γιατί ξέρω ότι μπορεί να τους [βάλουν] φυλακή.

“Αλλά έχω μια ερώτηση προς τον λαό της Ρωσίας – πώς ζείτε σε μια χώρα όπου δεν έχετε καθόλου ελευθερία του λόγου;”

Είπε ότι οι Ρώσοι συνήθιζαν να αποκαλούν τους Ουκρανούς «αδέρφια» και «αδερφές» τους, αλλά η εισβολή έδειξε «σε όλους εμάς τους Ουκρανούς ότι δεν μπορούμε να είμαστε πλέον φίλοι μαζί τους».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έχουν κάνει σε εμάς, στους ανθρώπους μας», είπε. “Και αυτό θα διδάξω και στα παιδιά μου. Και τα παιδιά μου θα διδάξουν τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της  εισβολής της Ρωσίας και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές της χώρας που καταλάβει η Ρωσία.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο Ζιντσένκο  είπε ότι έστειλε χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και οι δωρεές του ανήλθαν σε πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες.
Πρόσθεσε ότι γνωρίζει εκατοντάδες παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πεθάνει στον πόλεμο.

Ο σταρ της Άρσεναλ είπε: «Ποιο είναι το καθήκον μου τώρα; Πώς μπορώ να βοηθήσω όσο μπορώ στη χώρα μου, τους ανθρώπους μου, εκεί πέρα ​​;
«Δεν μπορώ να είμαι πιο περήφανος από όσο είμαι αυτή τη στιγμή που είμαι Ουκρανός.
«Έχω ένα όνειρο ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ, πολύ σύντομα, και θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία μας όπως πραγματικά [την] θέλουμε».

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι Χάιντουκ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ μέσα και έξω από το γήπεδο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: