Ο τουρκικός λαός έδειξε την έξοδο στον Ερντογάν, αλλά δεν θα φύγει «αναίμακτα»: Πως θα πολιτευθεί απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο; (video)

epa11254035 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan gather in front of the AK Party headquarters after the polls closed in the local elections in Ankara, Turkey, 31 March 2024. EPA, NECATI SAVAS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μπορεί να προσπαθεί ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν να μην δείξει το θυμό, που δημιούργησε η καταλυτική ήττα του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τηλεφωνώντας σε φιλικούς αυταρχικούς ηγέτες όπως ο πρόεδρος του Ιράν, αλλά η αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς, ούτε οι γελωτοποιοί του Παλατιού του…

Η ήττα έχει «πατέρα» και είναι αποκλειστικά ο ίδιος, καθώς της εκστρατείας των υποψηφίων του κόμματος του ηγήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας. Κατά πόσο θα επηρεαστεί η προεδρία του από τις εκλογικές απώλειες, θα φανεί στη συνέχεια. Πάντως, εάν χθες οι Τούρκοι πολίτες ψήφιζαν για τον ανώτατο ηγέτη της χώρας τους, ο Ερντογάν θα είχε ηττηθεί ταπεινωτικά.

Και εδώ αναδεικνύεται το μέγα λάθος της αντιπολίτευσης των έξι συνεργαζόμενων κομμάτων, που επέλεξαν ως προεδρικό τους υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και όχι ένα εκ των δύο δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

  • Όπως φάνηκε και χθες από τις φρέσκιες κάλπες, είναι αγαπητοί και ικανοί να κυβερνήσουν την Τουρκία, όχι μόνο τις δύο μεγάλες πόλεις, των οποίων είναι επιτυχημένοι δήμαρχοι. Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, επειδή του τις χάρισε ο αντίπαλός του.

Η υποχώρηση των ποσοστών του ισλαμικού κόμματος του ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Προσωπικά πίστευα, όπως και άλλοι με τους οποίους μιλούσα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα έχανε. Προσοχή: Δεν λέγαμε ότι θα κέρδιζε, αλλά ότι δεν θα έχανε διότι θα έκανε νοθεία. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πέσαμε έξω. Πρέπει να ήταν μεγάλη η διαφορά που δεν μπορούσε να την καλύψει ούτε με τη νόθευση των αποτελεσμάτων.




Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ηττήθηκε και ταυτόχρονα «κόντυνε» πολιτικά. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν θα αλλάξει τους σχεδιασμούς του και θα συνεχίσει να πολιτεύεται όπως και προηγουμένως. Ήδη ισχυρίστηκε ότι φταίει η οικονομία και δήλωσε στο μουδιασμένο πλήθος ότι έρχονται πολύ καλύτερες μέρες.

Με τη θέση του αυτή δεν συμφωνεί κανένας σοβαρός οίκος, κανένας οικονομολόγος που σέβεται τον εαυτό του. Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έφυγε τρέχοντας, το ίδιο θα πράξει σύντομα και ο υπουργός Οικονομικών. Ως γνωστό ο νεοσουλτάνος γνωρίζει …καλύτερα τα οικονομικά!

Το πρόβλημα είναι ποιος θα είναι ο Ερντογάν της επόμενης ημέρας της μεγάλης ήττας στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, και φυσικά οι Κούρδοι. Θα επιστρέψει στις παλιές πολύ κακές μέρες; Θα συνεχίσει την πορεία βελτίωσης των σχέσεων με την Αθήνα και το Κάιρο, και την αυξανόμενη έχθρα του προς την Κύπρο και το Ισραήλ.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Θα λέγαμε ότι είναι άβυσσος η ψυχή του, αν και θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε μία πρόβλεψη. Με τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ η κατάσταση θα χειροτερέψει, και αυτό λογικά θα φέρει σε δύσκολη θέση και την Αθήνα και το Κάιρο. Οι τέσσερις χώρες έχουν υπογράψει κάποιες σοβαρές στρατηγικές συμφωνίες.

Προβλέπω ότι για ένα διάστημα δεν θα προκαλέσει την Ελλάδα στο Αιγαίο και τον Έβρο. Για όσο του συμφέρει θα χρησιμοποιεί τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου. Μετά θα την πετάξει στα σκουπίδια, διότι -σκεπτόμενοι με το μυαλό του νεοσουλτάνου- δεν εξυπηρετεί τα βασικά στρατηγικά του σχέδια, που είναι το μοίρασμα του Αιγαίου Πελάγους. Ας μην παραμυθιαζόμαστε και ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.




  • Όσον αφορά την Αίγυπτο, η αλήθεια είναι αυτή: Μισεί τον αλ Σίσι, διότι εάν δεν είχε ανατρέψει τον Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, τώρα θα είχε ακρωτηριάσει την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα στη Μεσόγειο. Τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ άσχημα για τον Ελληνισμό.
  • Αλλά, δεν θα τα σπάσει άμεσα μαζί του, ελπίζοντας ότι θα τον πείσει να αλλάξει ρότα και να ταυτιστεί με την Τουρκία. Αυτό δεν θα συμβεί όμως. Ο αλ Σίσι έδωσε προσωπικά διαβεβαιώσεις στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητστάκη και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ερντογάν μπορεί να επέστρεψε στο Παλάτι του λαβωμένος πολιτικά, αλλά δεν είναι από τους ανθρώπους που το βάζει στα πόδια. Θα οργανώσει τα της διαδοχής του επιβάλλοντας το διάδοχό του, που θα είναι ο γαμπρός του, ο ικανότατος Σελκούκ Μπαϊρακτάρ (Selcuk Bayraktar) και όχι ο «προδότης» Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Berat Albayrak), ούτε φυσικά οι γιοί του, που συνεχίζουν να ζουν μέσα στη διαφθορά.

Και πριν αποχωρήσει από το Παλάτι, θα φροντίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να συνεχιστεί η δυναστεία του. Άλλωστε ο Ερντογάν σκέφτεται πάντα φωναχτά. Όμως, θα του το επιτρέψει ο τουρκικός λαός; Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι ξεκίνησε η δυσάρεστη αντίστροφη μέτρηση.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η αναγνώριση του Κοσσσυφοπεδίου αποτελεί πλήγμα για τη Λευκωσία και “όχημα” για τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους: Γιατί άλλαξε τη στάση της έναντι της Σερβίας η κ. Μπακογιάννη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: