Μυστικά και αλήθειες από τον τάφο: Ο Ναβάλνι έγραψε τα απομνημονεύματά του στη φυλακή – «Σάλπισμα» για την ανατροπή του Πούτιν

File photo Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίζεται σε οθόνη μέσω σύνδεσης βίντεο από την ποινική αποικία Νο. 2 (IK-2) στο Πόκροφ στην περιοχή Βλαντιμίρ, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης προσφυγής κατά της ποινής του δικαστηρίου Λεφορτόφσκι στο δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας στη Μόσχα , Ρωσία, 24 Μαΐου 2022.EPA/ΓΙΟΥΡΙ ΚΟΤΣΕΤΚΟΒ




Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι έγραψε την αυτοβιογραφία του πριν πεθάνει, η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα φέτος.

Αυτό δήλωσε η χήρα του Γιούλια Ναβάλναγια την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη ενός κειμένου που ο στενός του κύκλος κρατούσε μυστικό για χρόνια.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή της Αρκτικής τον Φεβρουάριο, ήθελε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας και ήταν ο πιο σκληρός εγχώριος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σύμμαχοί του, που χαρακτηρίζονται εξτρεμιστές από τις αρχές, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησαν και είπαν ότι θα παράσχουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη στον θάνατό του και, όταν ήταν ζωντανός, φυλάκισε τον Ναβάλνι, έναν πρώην δικηγόρο που επέβλεπε τις έρευνες για διαφθορά στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας, ως περιθωριακό ταραχοποιό που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία.

Η Ναβάλναγια, η χήρα του, είπε σε μια ανάρτηση στο X εκτός Ρωσίας ότι ο αείμνηστος σύζυγός της είχε αρχίσει να γράφει τα απομνημονεύματα -με τίτλο “Patriot”- το 2020, αφού είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα από πράκτορες του Πούτιν.

Είπε, επίσης, ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε τουλάχιστον 11 διαφορετικές γλώσσες στις 22 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων και τα ρώσικα.

«Δεν φανταζόμουν καθόλου έτσι ότι ο Αλεξέι θα έγραφε τη βιογραφία του. Νόμιζα ότι θα ήμασταν στα 80 μας και ότι θα καθόταν στον υπολογιστή του δίπλα στο ανοιχτό παράθυρο και θα έγραφε», είπε ο Ναβάλναγια.

«Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως έγιναν. Φρικτά και πολύ, πολύ άδικα. Ωστόσο, ο Αλεξέι άρχισε να γράφει ένα βιβλίο εκείνη την εποχή (το 2020) και απροσδόκητα μπήκε γρήγορα στη διαδικασία. Του άρεσε να θυμάται τα γεγονότα της ζωής του σε σχέση με γεγονότα στη χώρα. Για παράδειγμα, του άρεσε να περιγράφει την παιδική του ηλικία», είπε ο Ναβάλναγια.

Τα μυστικά τελείωσαν

Η Kira Yarmysh, εκπρόσωπος του Ναβάλνι, περιέγραψε πώς είχε αρχίσει να της υπαγορεύει μέρη του βιβλίου ενώ ανέρρωσε στη Γερμανία δύο μήνες μετά τη δηλητηρίασή του και ότι είχε τελειώσει το βιβλίο όταν ήταν στη φυλακή, αφού επέστρεψε στη Ρωσία το 2021.

«Ο Αλεξέι είχε ένα σπάνιο ταλέντο να μπορεί να προφέρει αμέσως γραπτό κείμενο. Η δουλειά μου ήταν να συμβαδίζω μαζί του και περιστασιακά να παρεμβαίνω».

«Άκουσα ανθρώπους να μιλούν για τις αναρτήσεις του (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) από τη φυλακή: «Ο Αλεξέι γράφει τόσο καλά, θα ήθελα να γράψει ένα βιβλίο!». Και ήθελα να χτυπήσω τα χέρια μου και να φωνάξω, «Γράφει ένα! Γράφει ένα!» Αλλά συμφωνήσαμε να κρατήσουμε τα πάντα μυστικά. Τώρα τα μυστικά τελείωσαν», είπε.

Η Penguin Books UK σε μια δήλωση στο X περιέγραψε το βιβλίο ως «την πλήρη ιστορία της ζωής του Ναβάλνι και μια διεγερτική έκκληση να συνεχιστεί το έργο για το οποίο θυσίασε τη ζωή του».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αυτοβιογραφία δημοσιεύεται από τον Alfred A. Knopf, ο οποίος δημοσίευσε ξεχωριστή δήλωση από τη χήρα του.

«Το να μοιράζεται την ιστορία του όχι μόνο θα τιμήσει τη μνήμη του, αλλά θα εμπνεύσει και άλλους να υπερασπιστούν αυτό που είναι σωστό και να μην χάνουν ποτέ από τα μάτια τους τις αξίες που πραγματικά έχουν σημασία», είπε ο Knopf σύμφωνα με την Ναβάλναγια.

Το βιβλίο είναι απίθανο να είναι άμεσα διαθέσιμο στη γενέτειρα του Ναβάλνι, τη Ρωσία, όπου οι αρχές απαγόρευσαν το κίνημά του ως εξτρεμιστικό και έριξαν τους υποστηρικτές του ως ταραχοποιούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να υποκινήσουν την επανάσταση.

Ο Πούτιν τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και είπε ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τον φυλακισμένο πολιτικό στη Δύση σε ανταλλαγή κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ξεπέρασε τα έντεκα μέτρα η στάθμη του Ουράλη στην πόλη Όρενμπουργκ της Ρωσίας: Εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω πλημμυρών 100.000 άνθρωποι στο Καζακστάν [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: