Εις μνημόσυνον αιώνιον για τους ηρωικώς πεσόντες πολεμώντας τους Τούρκους Αττίλες: Οι ήρωες ανήκουν στην πατρίδα κι επομένως «είναι όλοι δικοί μας»…

Οι ήρωες ανήκουν στην πατρίδα κι επομένως «είναι όλοι δικοί μας». Μετά από δέηση στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ακολούθησε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, ο ενταφιασμός επιπρόσθετων οστών αγνοουμένων και αργότερα ανευρεθέντων πολεμιστών του 1974. Φωτογραφία via Costas Mavrides, Facebook




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Τις προάλλες, 50 χρόνια από το 1974, έγινε μια πρωτόγνωρη τελετή. Μετά από δέηση στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ακολούθησε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, ο ενταφιασμός επιπρόσθετων οστών αγνοουμένων και αργότερα ανευρεθέντων πολεμιστών του 1974.

Η διαδικασία ταυτοποίησης κατέδειξε ότι τα οστά ανήκουν σε δεκαπέντε (15) ήρωες της διμοιρίας του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς του 1974, των οποίων οστά είχαν ήδη εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και κηδευτεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι ήρωες στους οποίους αναφερόμαστε ήταν κυρίως 18-20 χρονών. Στους παρευρισκόμενους στην δέηση και κατόπιν στον Τύμβο, περιλαμβάνονταν η μάνα ενός, η κόρη άλλου και αδέλφια των υπολοίπων. Μια περίπτωση αφορούσε ήρωα-στρατιώτη του οποίου ο αδελφός και έφεδρος τότε παραμένει αγνοούμενος.

  • Οι μαρτυρίες για την θρυλική αυτή διμοιρία, γνωστή ως η διμοιρία του Ανθυπολοχαγού Σεργίδη ο οποίος ακόμη αγνοείται, είναι συγκλονιστικές βάσει μαρτυριών από μερικούς επιζώντες και αναφορών του επικεφαλής τότε Τούρκου στρατιωτικού διοικητή σε σχετικό βιβλίο.

Η διμοιρία αποτελείτο από 24 νεαρούς στρατιώτες και ένα έφεδρο με ατομικό οπλισμό, η οποία διμοιρία στην Β’ φάση της τουρκικής εισβολής στον καυτό ήλιο του Αυγούστου, κατόπιν μιας περιπετειώδους πορείας, κατάφερε να αναρριχηθεί στο ύψωμα Λαπάτσα δυτικά της Λευκωσίας.

Εκεί περικυκλώθηκε από τουρκικά στρατεύματα τα οποία εξαπέλυσαν επίθεση με συμμετοχή τουρκικής αεροπορία,ς, δεκάδων αρμάτων, όλμων και δύο επίλεκτων ταγμάτων του τουρκικού στρατού. Η απόφαση της διμοιρίας ήταν αγώνας μέχρις εσχάτων. Ακολούθησε μάχη για ώρες με κατάληψη του υψώματος από τον τουρκικό στρατό εισβολής.

Έκτοτε, οι στρατιώτες της διμοιρίας αγνοούνταν, με αρκετούς οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν δεκαετίες αργότερα. Τρεις στρατιώτες και ο Ανθυπολοχαγός αγνοούνται ως σήμερα.

Αψευδής μάρτυρας της μάχης μέχρις εσχάτων υπήρξε ο Τούρκος Διοικητής ο οποίος ανέφερε ότι επισκέφθηκε το ύψωμα μερικές μέρες μετά την μάχη και διέκρινε τα άψυχα σώματα στρατιωτών της διμοιρίας, αρκετά ακρωτηριασμένα, ενώ πολλοί νεκροί στρατιώτες κρατούσαν ακόμη τα ατομικά τους τυφέκια.

  • Πώς άραγε τιμήθηκαν αυτοί οι ήρωες; Ποιός γνωρίζει τα ονόματά τους;

Στον ενταφιασμό των οστών η οικογένεια ενός από τους ήρωες έφερε δεκαπέντε κατάλευκους κρίνους, τους οποίους εναπόθετε ένα-ένα με ευλάβεια στους τάφους. Σε ερώτηση κάποιου, «ποιος είναι ο δικός σας», η απάντηση ήταν αυθόρμητη και συγκλονιστική:

– Είναι όλοι δικοί μας.

Οι ήρωες ανήκουν στην πατρίδα κι επομένως «είναι όλοι δικοί μας». Οι δεκαπέντε των οποίων επιπρόσθετα οστά ενταφιάστηκαν είναι:

ΔΕΑ Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Χαράλαμπου, Λευκωσία
Λοχίας Παπαϊωάννου Αντώνιος του Σάββα, Λευκωσία
Δεκανέας Δημητρίου Γεώργιος του Πέτρου, Ξυλοτύμπου
Δεκανέας Τσαγγάρης Ιωάννης του Μιχαήλ, Δύμες
Στρατιώτης Αγαθοκλέους Ηρακλής του Χριστοφή, Άγιο Τύχωνα
Στρατιώτης Θεοδούλου Θεόδουλος του Γεωργίου, Παλαίκυθρο
Στρατιώτης Ιωάννου Μάριος του Γεωργίου Κακοπετριά
Στρατιώτης Ιωνά Παράσχος του Χρίστου, Νήσου
Στρατιώτης Καταλάνος Κώστας του Χριστόφορου, Άγιο Επιφάνιο
Στρατιώτης Κυπριανού Μιχαήλ του Χριστοφή, Γεροσκήπου
Στρατιώτης Μιχαήλ Μιχαλάκης του Γεωργίου, Στρόβολο
Στρατιώτης Μιχαήλ Μιχαλάκης του Χριστόδουλου, Πεντάγεια
Στρατιώτης Νεάρχου Κυριάκος του Χρίστου, Άγιο Δημητριανό
Στρατιώτης Παναγή Παναγής του Νεοκλή, Μαραθόβουνο
Στρατιώτης Πιττής Μάρκος του Ανδρέα, Δάλι

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από προσφυγικό έγινε μεταναστευτικό και πλέον πρόκειται για δημογραφική «βόμβα»: Η Κύπρος βρίσκεται ξαφνικά ενώπιον μεγάλων κινδύνων για τη διατήρηση της ταυτότητας της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: