«Η κουλτούρα του νότου είναι η μαύρη κουλτούρα»: Η Μπιγιονσέ αιφνιδιάζει με το άλμπουμ Cowboy Carter, οι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες διεκδικούν την κάντρι [videos]

Από το Αλμπουμ Cowboy Carter της Μπιγιονσέ via youtube




Η Μπιγιονσέ, βασίλισσα της ποπ αλλά και της κάντρι. «Music City, με όνειρα και ψηλοτάκουνες μπότες, τραγουδώντας σε ένα πλήθος με γαλανά μάτια, θα με θέλουν κι εμένα;», τραγουδά η Julie Williams, αυτόν τον στίχο στη Νάσβιλ, την πρωτεύουσα της κάντρι , είναι μια μιγάς.

Στη σκηνή, η 26χρονη καλλιτέχνης μιλά για τα παιδικά της χρόνια σε μια νότια Αμερική που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από το παρελθόν της σκλαβιάς και αφηγείται τον αγώνα της να εδραιωθεί σε αυτή την πόλη στο Τενεσί, όπου οι λευκοί άντρες στηρίζουν ή καταστρέφουν καριέρες.

Είναι η κυκλοφορία την Παρασκευή ενός κάντρι άλμπουμ από μια από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής, την Μπιγιονσέ που ρίχνει φως στη μακρά ιστορία των μαύρων καλλιτεχνών σε αυτό το εξαιρετικά δημοφιλές μουσικό είδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ποιος ανυπομονεί να ανακαλύψει το νέο κάντρι άλμπουμ της Μπιγιονσέ;» φωνάζει η Julie Williams, καταχειροκροτούμενη. Αυτό νιώθουν όλα τα λευκά κορίτσια όλο αυτό το διάστημα;» Και συνεχίζει: «Όταν βλέπεις κάποιον που είναι στην κορυφή του παιχνιδιού του , λες «ουάου, αυτός θα μπορούσα να είμαι εγώ», αυτό είναι φοβερό». Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του άλμπουμ της Μπιγιονσέ Cowboy Carter είναι πολύ απλά μια «ιστορική στιγμή» για να προωθήσει τη «μαύρη κάντρι», εκμυστηρεύτηκε η τραγουδίστρια στο AFP στα παρασκήνια.

Η Julie Williams είναι ένα από τα 200 μέλη της Black Opry, μιας συλλογικότητας που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια για να μεταφέρει τις φωνές μαύρων καλλιτεχνών σε είδη που συχνά θεωρούνται ότι προορίζονται για λευκούς καλλιτέχνες «Ήμουν πάντα φαν της κάντρι μουσικής και πάντα ένιωθα απομονωμένη», εκμυστηρεύεται η Holly G, ιδρύτρια της κολεκτίβας, λέγοντας ότι δεν «εκπροσωπείται» αρκετά, «ειδικά ως μαύρη και queer γυναίκα». «Ούτε ανάμεσα στους καλλιτέχνες, ούτε στους θαυμαστές, ούτε στο μάρκετινγκ», συνεχίζει. «Όταν ξεκίνησα το Black Opry […] συνειδητοποίησα ότι ήμασταν όλοι εκεί, αλλά απλώς δεν είχαμε την ίδια πλατφόρμα ή τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς συναδέλφους μας», καταλήγει η Holly G.

“Ποιά η διαφορά;”

Το νέο άλμπουμ της Μπιγιονσέ θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, δήλωσε ο Charles Hughes, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη μουσική της κάντρι και τα φυλετικά ζητήματα στον αμερικανικό νότο. Ο κόσμος λέει «cool, η Μπιγιονσέ αρχίζει να παίζει κάντρι, εδώ είναι πολλοί άλλοι καλλιτέχνες για να ακούσουν», είπε ο ερευνητής του Memphis στο AFP. Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν στα παρασκήνια, η επίδραση της Μπιγιονσέ θα γίνει αισθητή».

Η κάντρι είναι ένα μουσικό στυλ που βασίζεται στις αφροαμερικανικές ρίζες των Ηνωμένων Πολιτειών: το μπάντζο, για παράδειγμα, ήταν ένα από τα όργανα που έφεραν Αφρικανοί σκλάβοι που απελάθηκαν στην Αμερική και την Καραϊβική το 1600. Ωστόσο, οι μαύροι καλλιτέχνες ιστορικά κρατήθηκαν και η σύγχρονη χώρα διατηρεί μια εικόνα λευκής, macho και συντηρητικής μουσικής.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την έλευση των charts, η μουσική βιομηχανία κατηγοριοποίησε ακόμη και δημοφιλή είδη: κάντρι για τους λευκούς, R’n’B για τους μαύρους. «Αυτός ο αρχικός διαχωρισμός βασίστηκε αποκλειστικά στο χρώμα του δέρματος και όχι στη μουσική», τονίζει η Holly G. Και αυτές οι ετικέτες επιμένουν.

«Το τραγούδι μπορεί να ακούγεται ακριβώς το ίδιο και μου λένε ότι δεν είναι κάντρι », αστειεύεται η Prana Supreme, μέλος του O.N.E. The Duo, ένα συγκρότημα κάντρι μουσικής. Και λέω «χμμ, ποια είναι η μόνη διαφορά;»

“Εικονομάχος”

Η ίδια η Μπιγιονσέ δεν έχει ξεφύγει από τον συντηρητισμό της κάντρι μουσικής. Με καταγωγή από το Τέξας είπε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια, η αναφορά στο χρώμα του δέρματος ή στην εθνική καταγωγή ενός καλλιτέχνη «δεν θα είναι πλέον απαραίτητη».

Για την Prana Supreme, η παρουσία της Beyoncé στη χώρα, την οποία περιγράφει ως «εικονοκλαστική», θα επιτρέψει στους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες και θαυμαστές να οικειοποιηθούν εκ νέου αυτό το είδος. «Η κουλτούρα του νότου είναι η μαύρη κουλτούρα», υποστηρίζει.

Η Trea Swindle, μέλος του κάντρι γκρουπ Chapel Hart, πιστεύει επίσης ότι η Μπιγιονσέ «ανοίγει τη μουσική της κάντρι σε ένα εντελώς νέο κοινό». «Γλυκιά μου, πήγαινε στο Poplarville του Μισισιπή, είτε είσαι μαύρος, λευκός, Ασιάτης, Ισπανόφωνος, είναι το Poplarville, και θα αποκτήσεις αυτή την εμπειρία της χώρας», γελάει.

Αλλά η Holly G είναι επιφυλακτική, πιστεύοντας ότι η Μπιγιονσέ θα μπορούσε να παραμείνει η εξαίρεση λόγω του εκπληκτικού της καλλιτεχνικού αναστήματος «Είναι επειδή η μουσική βιομηχανία εκφοβίζεται από την Μπιγιονσέ, όχι επειδή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις μαύρες γυναίκες», καταλήγει.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ντυμένες στα πράσινα στη λειτουργία του Πάσχα οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας στην Αγγλία: Ο συμβολισμός πίσω από το χρώμα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: