Η Γερμανία φοβάται ακόμη και τον… ίσκιο της Κίνας: Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, ούτε χθες, Παρίσι και Βερολίνο για την οικονομική Ευρώπη του αύριο – Η Ρώμη, διαιτητής

File Photo epa11265102 French Economy Minister Bruno Le Maire (C) arrives with Italian Minister for Business and Made in Italy (MIMIT) Adolfo Urso (L) and German Economy and Climate Minister Robert Habeck (R) for a trilateral meeting at Hangar Y in Meudon, near Paris, France, 08 April 2024. EPA/YOAN VALAT




Στη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας στο Παρίσι, αναφέρεται δημοσίευμα της Le Figaro.

Ο δημοσιογράφος Florentin Collomp σημειώνει, ότι ο Bruno Le Maire, υποδεχόμενος τους ομολόγους του την Δευτέρα, στο υπέροχο Hangar Y, που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Meudon (Hauts-de-Seine), όπου και έγινε η υποδοχή των πρώτων αερόπλοιων στον πλανήτη, των γαλλικών Giffard, των ιταλικών Nobile και των γερμανικών Zeppelin, δήλωσε:

«Μια εποχή, «όταν η Ευρώπη κυριαρχούσε στον οικονομικό ανταγωνισμό και έπαιρνε ρίσκο. Σήμερα, υστερούμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες ή αιολική ενέργεια, πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας περιμένουν και δεν θα μας χαριστούν ».

  • Σημειώνεται, ότι κατά την Τρίτη αυτή συνάντηση τους, μετά από αυτές στο Βερολίνο και τη Ρώμη, οι υπουργοί ζήτησαν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Γηραιάς Ηπείρου, ζήτημα που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, όπου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta θα παρουσιάσει μια πολυαναμενόμενη έκθεση, που θα προτείνει λύσεις για την αναζωογόνηση μιας παγωμένης ενιαίας αγοράς, ιδίως στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Όπως συνόψισε ο Ιταλός Υπουργός Επιχειρήσεων και του «Made in Italy», Adolfo Urso, η πρόκληση είναι «να μην γίνει η Ευρώπη ένα υπαίθριο μουσείο».

Υπογραμμίζεται η ομοφωνία ως προς την διοικητική απλούστευση, ως προς το οποίο ο Γερμανός υπουργός Robert Habeck ανέφερε: «Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι πολύ μακρές και πολύ περίπλοκες. Θέλει η Ευρώπη να είναι μόνο δημιουργός προτύπων και διαχειριστής ή πραγματική γεωπολιτική δύναμη;». Eφερε δε ως παράδειγμα τη γερμανική πρακτική να ελέγχει τη σκοπιμότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής απόφασης με εταιρείες, πριν από την εφαρμογή τους.

Για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο Bruno Le Maire προτείνει, γρήγορα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, την υιοθέτηση από τη νέα Επιτροπή μιας οδηγίας «omnibus» για την αναθεώρηση και απλοποίηση όλων των υφιστάμενων προτύπων της ΕΕ. Καταγγέλλει μια «επιχείρηση προτύπων», με συμβουλευτικές εταιρείες, που ειδικεύονται στο να βοηθούν τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτά, κάτι που «τους κοστίζει πολύ ακριβά». Προτείνει επίσης την αύξηση του ορίου που ορίζει τις ΜΜΕ από 250 σε 500 υπαλλήλους, προκειμένου να απλοποιηθεί η ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, ως προς το οποίοι οι Γερμανοί συμφωνούν, αλλά οι Ιταλοί δεν έχουν εκφρασθεί.

  • Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, πέρα από αυτά τα αρκετά δημοφιλή συνθήματα, η συμφωνία ως προς τα θεμέλια μιας πραγματικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής επίθεσης, την οποία ζητά εδώ και χρόνια ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, είναι πιο δύσκολη. Η στροφή του Βερολίνου ως προς την ίδια την έννοια της βιομηχανικής πολιτικής είναι ήδη αξιοσημείωτη: «Φανταζόμασταν, ότι η Ευρώπη επρόκειτο να αυτορυθμιστεί μέσω των αγορών, αυτό δεν ισχύει», αναγνωρίζει ο Robert Habeck.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός είναι δύσπιστος σχετικά με την έκκληση Παρισίου και Ρώμης για μια «Buy European Act», η οποία θα απαιτούσε για δημόσιους διαγωνισμούς τουλάχιστον το 50% των προϊόντων να κατασκευάζονται στην Ευρώπη. «Οι Κινέζοι το κάνουν, οι Αμερικανοί το κάνουν. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα δόντια της», υποστηρίζει ο Bruno Le Maire.

Η Γερμανία, η οποία φοβάται αντίποινα από την Κίνα στις εξαγωγές της, περιορίζεται στο να αναφέρει την «ανάγκη προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», που στοχεύει να «πλημμυρίσει την Ευρώπη με προϊόντα σε χαμηλές τιμές», αλλά , από την άλλη πλευρά, ευθυγραμμίζεται με το αίτημα για παράταση ενός «προσωρινού» καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, που εξουσιοδοτεί τις κυβερνήσεις να επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους, από το οποίο η Γερμανία και η Γαλλία επωφελήθηκαν αισίως τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο δ/φος,

Όπως σημειώνεται, αυτή η υπουργική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας για την επιβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενόψει του τσουνάμι των κινεζικών εισαγωγών, ιδίως σε ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα. Ο Bruno Le Maire υπενθυμίζει, ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια, στα 300 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διστάζουν να επιδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις των δικών τους κατασκευαστών. Η Ευρώπη παγιδευμένη πρέπει να αντιδράσει, σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται, ότι στο δελτίο Τύπου, οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν από κοινού την «επείγουσα ανάγκη δράσης, προκειμένου να απελευθερωθεί το τεχνολογικό και καινοτόμο δυναμικό των ευρωπαϊκών εταιρειών», με τον Bruno Le Maire να ζητά μια «Ευρώπη τεχνητής νοημοσύνης», όπως όταν, στις απαρχές της, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή συνεργασία με μια κοινότητα άνθρακα και χάλυβα (Ceca).

Εν μέσω της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, στόχος είναι να επηρεαστούν οι στρατηγικοί προσανατολισμοί της μελλοντικής Επιτροπής, τονίζει ο δ/φος, προσθέτοντας, ότι η Ursula von der Leyen, υποψήφια για τη δική της διαδοχή, ακούει τα παράπονα των κρατών μελών για να οικοδομήσει το μελλοντικό της πρόγραμμα.

Le Figaro [Paris, Berlin et Rome lancent la chasse aux normes européennes]

 

Ως προς το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Les Echos, σε άρθρο του Richard Hiault, με τίτλο: «Βιομηχανική πολιτική: Παρίσι και Βερολίνο αντίθετοι στην κοινοτική προτίμηση», σημειώνει, ότι η Γαλλία επιθυμεί να προστατεύσει καλύτερα τις ευρωπαϊκές δημόσιες αγορές, θεσπίζοντας ένα ελάχιστο όριο για προϊόντα κοινοτικής προέλευσης, αλλά Βερολίνο και Ρώμη δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις.

Η Γερμανία παραμένει άκαμπτη. Δεν θέλει να ακούσει για μια «Buy European Act», με τον Robert Habeck να είναι ξεκάθαρος ως προς αυτό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας θέλει οι ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές να παραμείνουν ο εμπορικός κανόνας στην Ένωση, σημειώνει ο δημοσιογράφος. «Ο προστατευτισμός, οι αυξανόμενοι δασμοί και οι εθνικοί κανόνες προτιμήσεων, όπως ο νόμος «Buy American Act» των ΗΠΑ καταστρέφουν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών. Αυτή η τάση δεν μας πείθει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ιταλός υπουργός Επιχειρήσεων Adolfo Urso, τασσόμενος υπέρ του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως σημειώνεται, η ιδέα που υπερασπίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, για τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου περίπου 50% των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη για δημόσιες συμβάσεις στην Ένωση, δεν άρεσε στους ομολόγους του το οποίο και αναγνώρισε ο Γάλλος υπουργός δηλώνοντας : «Ένα θέμα για το οποίο συνεχίζουμε να συζητάμε και θέλουμε να προωθήσουμε τις συζητήσεις μας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των τριών μας, είναι η ευρωπαϊκή προτίμηση.»

Εξ ου και στο κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τριμερούς συνάντησης αναφέρεται μόνο, ότι είναι απαραίτητο να «εκμεταλλευτούμε πλήρως τις ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις, για να διασφαλίσουμε, ότι χρησιμοποιούνται συστηματικά τα κριτήρια ανάθεσης, που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα». Σαφώς, η Ρώμη και το Βερολίνο θα προτιμούσαν να ευνοήσουν τα ποιοτικά κριτήρια (συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, απουσία καταναγκαστικής εργασίας κ.λπ.) για τα προϊόντα κατασκευής, που θα χρησιμοποιούσαν για αυτούς τους διαγωνισμούς, αλλά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, ότι «η συζήτηση για την προτίμηση της κοινότητας θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν η Γερμανία είναι λιγότερο ενθουσιώδης»

Υπογραμμίζοντας την ανησυχία του Bruno Le Maire, «ότι μέσα σε δέκα χρόνια το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα έχει τριπλασιαστεί για να φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου», ο δ/φος παρατηρεί, ότι ανάλογη είναι και η ανησυχία των ΗΠΑ για ένα πιθανό παλιρροϊκό κύμα κινεζικών προϊόντων χαμηλού κόστους στην αμερικανική αγορά, που θα καταστρέψει τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας. Εξ ου, όπως σημειώνεται και η προειδοποίηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, στο τέλος της επίσκεψής της στην Κίνα, ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα δεχτεί» την πλημμύρα κινεζικών προϊόντων, που πωλούνται με ζημία στην παγκόσμια αγορά, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν, για παράδειγμα στον χάλυβα, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι γνωρίζει, «πως αυτές τις σοβαρές ανησυχίες συμμερίζονται οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας»

Για να ανταποκριθούν στον κινεζικό ανταγωνισμό, οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί υπενθύμισαν στο τέλος της συνάντησής τους, ότι είναι σημαντικό να «εφαρμόσουμε καλύτερα, να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς […], διασφαλίζοντας κοινούς κανόνες και αυστηρή εποπτεία, ιδίως για εισαγόμενα προϊόντα». Η στήριξη για τις ΜΜΕ βρίσκεται επίσης στο τραπέζι, με την ιδέα να αυξηθεί από 250 σε 500 υπαλλήλους, όριο κάτω από το οποίο θα απαλλάσσονται από ορισμένες λογιστικές, οικονομικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται, ότι ο Robert Habeck έκανε εκστρατεία για την αποστολή εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο εταιρειών, για να διασφαλίσει, ότι οι κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήταν επιζήμιοι για τη δραστηριότητά τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την αφαίρεσή τους, σε περίπτωση αποδεδειγμένων επιβλαβών επιπτώσεων. «Αυτό κάνουμε στη Γερμανία», τόνισε.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την εναρμόνιση των αγορών νικελίου, μιας από τις κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, και την πολιτική τους για την ανακύκλωση. Ομοίως, σκοπεύουν να πείσουν τη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης κρατικής βοήθειας, ενώ σκοπεύουν επίσης να ενθαρρύνουν την αναζήτηση νέων σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PIIEC).

Τέλος αναφέρεται, ότι οι υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να συναντηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο στο Βερολίνο, για να συνεχίσουν τη συζήτηση τους και να ασχοληθούν, αυτή τη φορά, με την πολιτική που θα ακολουθήσουν στην αεροναυτική και το διάστημα, καθώς και για το ακανθώδες θέμα της αμυντικής τους πολιτικής.

Les Echos [Politique industrielle : Paris et Berlin opposés sur la préférence communautaire]

Στον Παναμά ξεκίνησε η δίκη των Panama Papers: 27 κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος, μεταξύ του και οι ιδρυτές της Mossack Fonseca [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: