Στον Παναμά ξεκίνησε η δίκη των Panama Papers: 27 κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος, μεταξύ του και οι ιδρυτές της Mossack Fonseca [videos]

epa11265890 The defendant, lawyer Jurgen Mossack arrives at a hearing in ‘Panama Papers’ trial in Panama City, Panama, 08 April 2024. EPA/GABRIEL RODRIGUEZ




Δικάζονται στον Παναμά 27 άτομα για ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Panama Papers», το οποίο αποκάλυψε πώς πολλοί από τους πλούσιους του κόσμου έκρυβαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες.

Οι αποκαλύψεις του 2016 συγκλόνισαν κυβερνήσεις, εξέθεσαν προσωπικότητες υψηλού προφίλ, προκάλεσαν δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο και επέφεραν πλήγμα στη φήμη του Παναμά ως υπεράκτιου οικονομικού κόμβου.

Στους κατηγορούμενους που πρόκειται να δικαστούν σε ποινικό δικαστήριο του Παναμά περιλαμβάνονται ο Jurgen Mossack και ο Ramon Fonseca Mora, οι ιδρυτές της καταργημένης πλέον δικηγορικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο σωρός των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που διέρρευσε από την εταιρεία τους «Mossack Fonseca» ενέπλεξε σημαίνοντα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυριούχων, πολιτικών, ακόμη και αστέρων του αθλητισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Sigmundur David Gunnlaugsson αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού αποκαλύφθηκε ότι η οικογένειά του είχε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Nawaz Sharif αποκλείστηκε ισόβια από το αξίωμα αφού εμπλέκεται στα έγγραφα.

Άλλοι εμπλεκόμενοι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, ο αστέρας του ποδοσφαίρου Lionel Messi, ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri, ο Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Almodovar, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Τα αρχεία διέρρευσαν σε μια γερμανική εφημερίδα, τη Sueddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο προέβαλαν λόγους για να εξηγήσουν την υπεράκτια παρουσία τους και δήλωσαν ότι δεν ενήργησαν παράνομα.

Ακόμα κι έτσι, η εταιρία «Mossack Fonseca» δήλωσε το 2018 ότι θα κλείσει λόγω «ανεπανόρθωτης ζημίας» στη φήμη της.

Ο Παναμάς έχει υιοθετήσει νέα νομοθεσία από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά η χώρα της Κεντρικής Αμερικής παραμένει στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι μέρος των νόμων του κατά του ξεπλύματος χρήματος δεν υπήρχε όταν προέκυψαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της δικαιοσύνης να επιτύχει καταδίκες.

Στον Παναμά, το έγκλημα της φοροδιαφυγής τιμωρείται μόνο από το 2019 και για ποσά μεγαλύτερα από 300.000 δολάρια ετησίως.

Το 2023, η εν λόγω εταιρία  δικάστηκε στον Παναμά για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο σκάνδαλο διαφθοράς «Car Wash» της Βραζιλίας, στο οποίο εμπλέκεται ο κατασκευαστικός όμιλος Odebrecht.

Η εισαγγελία ζήτησε έως και 12 χρόνια φυλάκιση και για τους δύο σε εκείνη την υπόθεση. Η ποινή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η τελευταία δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από AP και Euractiv

Πέντε προτάσεις από την ΤτΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Στα 15,5 δισ. το κόστος των φοροαπαλλαγών του 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: