Η επιδημία φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων «εξαπλώνεται» στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια: Δεκάδες συλλήψεις αλλά και απειλές από Εβραίους δωρητές [photos, video]

Pro-Palestinian students continue to camp on Columbia University’s campus to protest the university’s ties with Israel, which escalated last week when the university’s president Nemat Shafik testified to congress, in New York, New York, USA, 22 April 2024. EPA/SARAH YENESEL




Με εντυπωσιακά ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα από το Κολούμπια και το Γέιλ σε άλλα πανεπιστήμια, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν ένα διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προχωρώντας σε αρκετές συλλήψεις.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν στο Γέιλ νωρίτερα την ίδια μέρα, ενώ η Κολούμπια ακύρωσε τα μαθήματα δια ζώσης μέχρι να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση.

Columbia University professors and other supporters protest the university’s recent actions to the pro-Palestinian students’ camp on the university’s campus, on the steps of Low Memorial Library in New York, New York, USA, 22 April 2024. EPA/SARAH YENESEL

Παρόμοιες δράσεις έχουν ξεπηδήσει στο Μπέρκλεϋ, στο ΜΙΤ και σε άλλα κολέγια σε όλη τη χώρα.

Διαδηλώσεις και έντονες συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και την ελευθερία του λόγου συγκλονίζουν τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα πως καταδικάζει «τις αντισημιτικές διαδηλώσεις», καθώς και «όσους δεν κατακαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους».

Το κίνημα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιουπόλεις βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην πόλη και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές.

Σε μια δήλωση τη Δευτέρα, το Κολούμπια ανακοίνωσε ότι όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, με τη πρόεδρό του Μινούς Σαφίκ να αναφέρει περιστατικά «εκφοβιστικής και παρενοχλητικής συμπεριφοράς».

Η Δρ Σάφικ είπε ότι οι εντάσεις στην πανεπιστημιούπολη «ενισχύθηκαν από άτομα που δεν συνδέονται με την Κολούμπια και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες».

Pro-Palestinian students continue to camp on Columbia University’s campus to protest the university’s ties with Israel, which escalated last week when the university’s president Nemat Shafik testified to congress, in New York, New York, USA, 22 April 2024. EPA/SARAH YENESEL

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές απέναντι από το Stern School of Business.

Όπως συνέβη σε ορισμένα από τα άλλα πανεπιστήμια, οι διαδηλωτές του NYU καλούν το σχολείο να αποκαλύψει και να εκποιήσει τα «χρηματοδοτούμενα και δωρεές του από κατασκευαστές όπλων και εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ισραηλινή κατοχή».

Καθώς έπεσε το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές εκεί.

Ώρες πριν, σχεδόν 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου οι διαδηλώσεις είχαν αυξηθεί σε αρκετές εκατοντάδες άτομα το Σαββατοκύριακο.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι όσοι τέθηκαν υπό κράτηση είχαν αγνοήσει «πολλαπλά αιτήματα» να φύγουν.

Απειλές δωρητή για «πάγωμα» της χρηματοδότησης

Οι διαδηλώσεις στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία κάποιων από τους δωρητές τους. Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου Κολούμπια, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή προστασία που παρέχει το πανεπιστήμιο στους Εβραίους φοιτητές.

Ο Κραφτ, που είναι Εβραίος, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο και απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Περισσότερα από 100 μέλη του προσωπικού του Κολούμπια ενώθηκαν χθες με τους φοιτητές.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επικρίνουν οι διαδηλωτές επειδή παρέχει χρηματοδότηση και όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κατήγγειλε ο Μπάιντεν.  «Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές που οργανώνουν τη διαμαρτυρία στο Κολούμπια επέκριναν την ανακοίνωση του Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι Εβραίοι και καταγγέλλοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί «σε ακραία άτομα που δεν μας εκπροσωπούν».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και αντιμετωπίζουμε με προσοχή μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σχηματίζεται μεταξύ των φοιτητών –Παλαιστίνιων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστίνιων», υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι θέατρα έντασης από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καταγγέλλοντας περιστατικά αντισημιτισμού Ρεπουμπλικάνοι ασχολήθηκαν το φθινόπωρο με το θέμα καλώντας σε ακρόαση στο Κογκρέσο τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και MIT. Οι δύο πρώτες παραιτήθηκαν ακολούθως.

Η πρύτανης του Κολούμπια, κατά την ακρόασή της την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, διαβεβαίωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιό μας», κάτι που όμως δεν εμπόδισε Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για «αναρχία».

 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη αναταραχή, μετά το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Γέιλ: Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών μετά από παράνομη κατάληψη χώρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: