Η “χρυσή ευκαιρία” του Ισραήλ: Αποκλιμάκωση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Δεν βλέπουμε πως μπορεί το Τελ Αβίβ να αφήσει να περάσει, έτσι απλά, μια τέτοια συγκυρία…

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με στρατιώτες στο μέτωπο. Φωτογραφία via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו, @netanyahu




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Το Σάββατο βράδυ της 13ης προς 14η Απρίλη, η ιστορία μας επιφύλασσε ακόμα ένα επεισόδιο στο ‘’σίριαλ’’ Μέση Ανατολή.

Ένα προαναγγελθέν επεισόδιο, σχεδόν γνωστό σε όλους. Το κλίμα, οι φήμες, οι πολεμικές μηχανές…εκ των υστέρων φαίνεται ότι όλοι γνώριζαν.

Με μια πολύ μεγάλη διαφορά. Μετά από δεκαετίες αλληλοκατηγοριών, μυστικών ‘’μη αναγνωρισμένων’’ χτυπημάτων…μετά από εξαντλητικά παιχνίδια κατασκόπων και μη…μετά από χρόνιο πόλεμο δια αντιπροσώπων…

Το Ιράν αποφασίζει και χτυπάει ευθέως το κράτος του Ισραήλ.

Αν το λέγαμε προ 6μηνου, όλοι θα μας θεωρούσαν τρελούς, ή τουλάχιστον όλοι θα αναμένανε  τον όλεθρο ως φυσικό επακόλουθο.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, επικρατεί ησυχία από πλευράς Τελ Αβίβ.

Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, ηταν το έναυσμα αυτής της ιστορίας.

Το Ισραήλ έκανε κάτι που μέχρι τότε φάνταζε εκτός των κανόνων και θεωρούταν δεδομένο ότι δεν θα μείνει αναπάντητο.

  • Από τις αντιδράσεις της Τεχεράνης μετά το πυραυλικό μπαράζ του Σαββάτου, επιτρέψτε μας να πούμε ότι το Ιράν εξαναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση μετά το χτύπημα του προξενείου του.

Οι δηλώσεις ότι ένας κύκλος εδώ κλείνει και ότι περίπου το θεμα ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρείται λήξαν …δείχνει ότι το Ιράν δεν επιθυμεί καμία περαιτέρω κλιμάκωση. Επιμένουμε ότι ίσως να μην ήθελε καν να εξαπολύσει την επίθεση του…αλλά αναγκάστηκε υπό το βάρος της εσωτερικής γνώμης. Στην ουσία το Ισραήλ εξώθησε την Τεχεράνη σε αυτή την κίνηση.

Όλοι ηταν έτοιμοι, όλοι ηταν προετοιμασμένοι, όλοι ανταποκρίθηκαν.

Μέχρι και στην Ουάσιγκτον έφθασαν τα ‘’μαντάτα’’, πριν ξεκινήσει η επίθεση των 1000 χλμ. με drone, χαμηλών ταχυτήτων.

Και φτάνουμε στο τώρα…στην πολυαναμενόμενη αντίδραση του Ισραήλ.

Όλοι καλούν σε αυτοσυγκράτηση, όλοι καλούν σε αποκλιμάκωση.

Στην ουσία όλοι λένε στο Ισραήλ να μην απαντήσει.

Έχει μια λογική και πολλά πλεονεκτήματα μια τέτοια προσέγγιση.

Η όλη εξέλιξη των πραγμάτων από το Σάββατο και μετά, φέρνει το Εβραϊκό κράτος σε πλεονεκτική θέση.

Όλα δείχνουν νίκη σε στρατιωτικό επίπεδο. Η αεράμυνα ανταποκρίθηκε πλήρως.

Σε διπλωματικό, όλοι οι μεγάλοι στάθηκαν έμπρακτα δίπλα στο Τελ Αβίβ και ταυτόχρονα η Τεχεράνη εκτέθηκε ως ο επιτιθέμενος

Το κλίμα γύρισε υπερ το Ισραήλ εντός μιας νύχτας κυριολεκτικά. Από φονέας αμάχων και παιδιών στη Γάζα…όλοι τώρα πάλι το αντιμετωπίζουνε με συμπάθεια.

Και κάπου εδώ παραθέτουμε μια άποψη αντιδημοφιλή, μια άποψη που μπορεί να ανοίγει νέα δεινά, αλλά νομίζουμε ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά πλέον ως αμυνόμενο θα αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και θα επιφέρει κύρια πλήγματα.

Αν δεν φτάσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, σίγουρα θα τα ‘’γυρίσει’’ υπερ του για πολλά χρόνια.

Εξηγούμαστε…

Μικρή παρατήρηση. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι αν τόσο καιρό το Τελ Αβίβ δεν συνέχιζε τα σχέδια του στη Γάζα, στη Ράφα πιο συγκεκριμένα, τώρα θα το κάνει, με πλήρη ισχύ. Τώρα που όλοι έχουν το βλέμμα τους στα ανατολικά του Ιορδάνη, 2 εναέριους χώρους (Ιορδανία, Ιράκ) μακριά.

Η Ράφα θα ‘’υποστεί’’ τα όποια σχέδια είχαν οι Ισραηλινοί και τους κρατούσαν πίσω οι απώλειες αθώων Παλαιστίνιων και η διεθνής πίεση και κατακραυγή.

Όσον αφορά την Τεχεράνη, χρόνια τώρα το Ισραήλ ηταν και είναι έτοιμο να χτυπήσει. Τουλάχιστον 2 Αμερικανοί Πρόεδροι δεν το ‘’άφησαν’’. Δεν είναι μυστικό ότι και ο Ομπάμα και ο Τράμπ απέτρεψαν το Τελ Αβίβ να χτυπήσει άμεσα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

  • Αυτές οι εγκαταστάσεις που τόσος λόγος έχει γίνει και που το Ισραήλ τις αντιμετωπίζει όχι απλα ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια, αλλά και ως υπαρξιακό ζήτημα. Δεν είναι παράλογη η προσέγγιση τους, ταπεινή μας γνώμη.

Συνοψίζοντας…

Η ‘’ευκαιρία’’ που παρουσιάζεται στο Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, που τόσο καιρό επιθυμεί, που τόσοι το αποτρέπουν εδώ και μια δεκαετία+ , που τώρα έχει την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας στο πλευρό του …δεν βλέπουμε τον τρόπο πως μπορεί μια τέτοια συγκυρία, το Τελ Αβίβ να την αφήσει να περάσει έτσι απλα.

Δεν είναι σίγουρα το ίδιο, αλλά σε αναλογίες, θυμίζει Ίμια.

Κατόπιν εορτής με όποιο στέλεχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να μιλήσει κάποιος, η κυρίαρχη άποψη ηταν/είναι, συμπυκνωμένα…’’θα χάναμε 2-3 πλοία, αλλά οι Τούρκοι δεν θα ξαναβγαίναν στο Αιγαίο για τα επόμενα 20.

Η Ελλάδα δεν το έκανε καλώς ή κακώς (δεν το κρίνουμε θετικά ή αρνητικά), αλλά σε αντιδιαστολή, πιστεύουμε, το Ισραήλ θα το κάνει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από τον “Κίμωνα” μέχρι τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΑΜ: Πολλαπλά μηνύματα από το Λοριάντ για τηN στρατηγικής σημασίας επιλογή της Ελλάδας να διατηρεί δυο ξεχωριστές πηγές προμηθειών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: