Από τον “Κίμωνα” μέχρι τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΑΜ: Πολλαπλά μηνύματα από το Λοριάντ για τηN στρατηγικής σημασίας επιλογή της Ελλάδας να διατηρεί δυο ξεχωριστές πηγές προμηθειών

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ υποδέχεται τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στην Αεροπορική Βάση Lann–Bihoué, πριν την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «Κίμων», Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ*

Η 4η Οκτωβρίου του 2023, ηταν μια μεγάλη μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Μετά από σχεδόν 25 χρόνια, ‘’δεηθήκαμε’’ να δούμε παραλαβή νέου σκάφους για το στόλο.

Για όσους δεν θυμούνται η φρεγάτα Σαλαμίς, ενσωματώθηκε στο πολεμικό ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999.

Την ίδια μέρα ο Γάλλος Υπουργός Αμύνης, κατά την διάρκεια της τελετής, έκανε κάποιες δηλώσεις, που δεν θα πρέπει να περάσουν στα ψιλά από ελληνικής πλευράς. Το Παρίσι δείχνει να εκπέμπει μηνύματα περαιτέρω συνεργασίας, που κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Και κλείνοντας αυτό το μίνι πρόλογο, ακούγοντας τον Αντιναύαρχο Πετράκη στην ΕΡΤ, στην εκπομπή ”Συνδέσεις”… ο άνθρωπος που υπέγραψε την προμήθεια των Belh@rra… Μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πόσο επωφελής είναι για την χώρα, η ύπαρξη και άλλου ‘’μαγαζιού’’ για τις προμήθειες των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

  • Ας τα πάρουμε ένα ένα…

Η καθέλκυση του Κίμωνα F601, αποτελεί αναμφίβολα γεγονός ορόσημο για το ΠΝ και τη χώρα. Προσωπικά θα τολμούσα να πω ότι αυτή είναι η στιγμή που δείχνει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αποπνικτική πολιτική λιτότητας και συνεχούς ελέγχου.

Μιλάμε για ένα πλοίο με κόστος περί του 1 δις ευρώ. Αδιανόητη απόκτηση πριν από 5-10 χρόνια.

Ακόμα ένα ορόσημο, είναι αυτή της μετάβασης του Ναυτικού μας σε ψηφιακή εποχή. Τα συστήματα που φέρει, δείχνουν τη μετάβαση του Στόλου σε μια εποχή μπροστά από πολλούς άλλους στόλους. Πολλές χώρες δεν έχουν στα χέρια τους κάτι ανάλογο.
Και σε πιο χειροπιαστό σημείο, η 4η Οκτωβρίου φέρνει πιο κοντά μας, οπλικά συστήματα που θα παρέχουν τεράστια υπεροχή έναντι των γειτόνων στο θαλάσσιο πεδίο.

Οπλικά συστήματα όπως οι 32 Aster (οι αντίστοιχες γαλλικές θα φέρουν 16), όπως η δυνατότητα χτυπήματος στην επιφάνεια στα 200χλμ είναι νούμερα που στην Άγκυρα, δεν θα αρέσουν.

Κάπου διάβασα ότι, με την καθέλκυση του Κίμωνα, ‘’πέσαν’’ στο νερό 5000 τόνοι διπλωματίας, και δεν μπορώ να το εκφράσω καλύτερα.

  • Κατά τη διάρκεια της τελετής και κατόπιν, στην κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον κ. Δένδια, ο Γάλλος Υπουργός Αμύνης Λεκορνού, έκανε δηλώσεις που προσωπικά μου ακούστηκαν πιο πολύ σαν πρόσκληση για περαιτέρω συνεργασία Αθηνων-Παρισιου, παρά σαν ευχολόγια για την καθέλκυση της Belh@rra, και διθυραμβικών σχολίων για την Γαλλική αμυντική βιομηχανία και τα προϊόντα της.

Δηλώσεις του τύπου,

-‘’τα συμφέροντα μας ταυτίζονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου’’
Όπως επισήμανε ο Sebastien Lecornu, Παρίσι και Αθήνα μοιράζονται το ίδιο στρατηγικό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Η πιο άμεση διάσταση του στρατηγικού οράματος και της ελληνογαλλικής συμμαχίας είναι η εξοπλιστική διάσταση. Εκεί άλλωστε φαίνεται και αποδεικνύεται πως βλέπει η μια χώρα την άλλη.
-‘’τα νέα τεχνολογικά συστήματα της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι πλήρως διαθέσιμα στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις’’
Σαφώς και προσπαθεί να πουλήσει τα προϊόντα του, αλλά τέτοια πρόσβαση, δεν έχουν όλοι.

Τα patroller δείχνουν να απέχουν ένα βήμα από Ελληνικά χέρια. Δεν βρισκω το λόγο, που μπορεί να μην προχωρήσει η συμφωνία και να έχει η Ελλάδα, drones που θα φέρουν οπλισμό.

Αυτή ηταν και η καθαρή δήλωση του Γάλλου Υπουργού:
-‘’ η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα μετά τη Γαλλία η οποία θα αποκτήσει οπλισμένα γαλλικά drone’’

Πέραν της όποιας στρατηγικής συνεργασίας, που το Παρίσι δείχνει να θέλει περαιτέρω εμβάθυνση, η προμηθεια-προσβαση-συμετοχη στα γαλλικά υπερσύγχρονα συστήματα, φέρνει και δουλειές στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ας μην το ξεχνάμε.
Μέρος του deal, για τις φρεγάτες, μπορεί να φέρει στο Σκαραμαγκά την κατασκευή Belh@rra, μελλοντικών αγοραστών, πλην του Γαλλικού και του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στην εκπομπή ‘’Συνδέσεις’’, ο αντιναύαρχος Πετράκης, είπε ότι καταφέραμε να πάρουμε αυτά τα τρία πλοία στην τιμή των δυο…και ότι μια τέτοια προσφορά σήμερα πια , δεν θα ηταν εφικτή. 3 δις ευρώ λοιπόν για τρεις FDI…ενώ η αρχική προσφορά ηταν η ίδια τιμή, για δυο πλοία!!!

Μιλάμε για μια εξοικονόμηση, 1 δις ευρώ.

  • Κάπου εδώ μπαίνει η κουβέντα της στρατηγικής επιλογής για δυο διαφορετικές πηγές προμήθειας οπλικών συστημάτων. Αν είναι 3 ή ακόμα παραπάνω, ακόμα καλύτερα.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αντιναύαρχος είπε εκμεταλλευτήκαμε κάποιες ευκαιρίες που μας δόθηκαν και πίεσε κατόπιν η πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από αυτές τα μέγιστα, εν προκειμένω 1 δις ευρώ!

Εδώ πρέπει να γίνει μνεία στον τέως ΥΠΑΜ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς ακόμα και τα μισά να είναι αλήθεια, μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό που εξοικονομήθηκε για το Ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πιστεύω, ότι οι αναφερόμενες ως ευκαιρίες που μας δοθήκαν, ηταν ο ανταγωνισμός μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών σε πρώτο πλάνο…και δευτερευόντως Ιταλών, Γερμανών, Άγγλων ακόμα και Ολλανδικών προτάσεων

Ηλίου φαεινότερο ότι ο χρυσός κανόνας της προσφοράς και ζήτησης λειτούργησε ευεργετικά για τα κρατικά ταμεία.

Πρέπει να καταστεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, το όποιο σύστημα χρειαζόμαστε να το ψάχνουμε στην αγορά από τουλάχιστον 2 πηγές.

Κάτι ανάλογο γίνεται τώρα και με τις κορβέτες. Γάλλοι και Ιταλοί κονταροχτυπιούνται. Ακόμα και ο πλέον μη μυημένος αν ακούσει τις εκάστοτε προσφορές, βλέπει ότι κάθε φορά είναι προς το συμφέρον μας.

Είτε οικονομικά, είτε με κατασκευή από Ελληνικά χέρια, που δίνει ζωή στα ναυπηγεία μας.

Συνοψίζοντας, η επιλογή των Belh@rra, από όποια οπτική και αν το δει κανείς, μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί.

Είτε ως μετάβαση-βήμα εμπρός στη ψηφιακή εποχή, είτε ως παραγωγή διπλωματικών αποτελεσμάτων, είτε ως οικονομικό μοντέλο του πως προχωράς σε παραγγελία οπλικών συστημάτων

Υ.Γ.: Η συγκίνηση στο πρόσωπο του ανθρώπου πια Πετράκη, όταν ρωτήθηκε αν θα θέλει να είναι εν πλω με τον Κίμωνα, όταν με το καλό αποπλεύσει για Ελληνικά νερά, ίσως πρέπει να εξεταστεί με πιο ανοιχτό μυαλό από τους αρμόδιους!
Και ο ίδιος, απάντησε, ναι, δεν το έκρυψε καν!

* Γιώργος Μπαμπασακάλης
Αρθρογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή: Το «φονικό» αδιέξοδο στην Μέση Ανατολή και το μη δίλημμα για χερσαία επέμβαση στην Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: