Η απάντηση του Λευκού Οίκου στην ερώτηση της Hellas Journal, αν ακυρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν: Θα αρνηθούμε να κάνουμε σχόλιο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ούτε σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε το θέμα της επίσκεψης του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Μετά τα τουρκικά δημοσιεύματα ότι αυτή ακυρώθηκε, επικρατεί σύγχιση και κομφούζιο.

Θυμίζω ότι η τουρκική Προεδρία διέρρευσε στα τέλη Μαρτίου ότι ο αυταρχικός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο στις 9 Μαϊου. Η Αμερικανική Προεδρία δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε χωρίς να επιβεβαιώνει είχε πει ότι όταν φτάσουμε στην ημερομηνία θα μιλήσουμε.

Θέσαμε ένα νέο ερώτημα στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου. Ρωτήσαμε να μας δώσει μία απάντηση για τα τουρκικά δημοσιεύματα, ότι η επίσκεψη του Ερντογάν ακυρώθηκε.

Η εκπρόσωπος μας έδωσε μία απάντηση, που μας ξάφνιασε. Δήλωσε ότι για το θέμα αυτό, θα αρνηθούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο (“We’ll decline to comment on this one”).

Θα μπορούσε να πει απλά ότι δεν έχει απάντηση στην ερώτηση.

Για να είμαι ειλικρινής, είναι γενικά μπερδεμένο αυτό το θέμα της επίσκεψης διότι σέρνεται από τότε που το διέρρευσαν οι Τούρκοι. Θέλω να πω, ότι αν όντως εστάλη πρόσκληση στον Ερντογάν, γιατί δεν το ανακοινώνει επίσημα ο Λευκός Οίκος. Είναι μία λογική ερώτηση που τίθεται απ’ όλους τους δημοσιογράφους.

Θυμίζω επίσης ότι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη, και ξενά από τη Θεσσαλονίκη, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, για τις 4 Απριλίου. Η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ. Δεν υπήρξε ανάλογη ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο. Αυτό να το κρατήσουμε. Η Αμερικανική Προεδρία και μόνο αποφασίζει…

Φυσικά, δεν λέμε ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί ή δεν θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, διότι δεν το γνωρίζουμε. Για να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη ξένου ηγέτη πρέπει να κυκλοφορήσει ο Λευκός Οίκος την επίσημη ανακοίνωση.

Τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής είναι πολλά όσο και αν οι Αμερικανοί προσπαθούν να τα χώσουν κάτω από το χαλί με επισκέψεις απεσταλμένων στην Άγκυρα. Η κίνηση του Ερντογάν να καλέσει την ηγεσία της Χαμάς και μάλιστα να υποδεχθεί προσωπικά με ασπασμό όλους τους αξιωματούχους, έχει εξοργίσει δικαιολογημένα την Ουάσιγκτον.

Πολλοί αναλυτές εδώ θέτουν το εύλογο ερώτημα: Αν ο επόμενος που θα αγκαλιάσει ο Ερντογάν, μετά τους ηγέτες της Χαμάς, θα είναι ο Πρόεδρος Μπάιντεν… Ενόψει των εκλογών θα είναι μία κακή εικόνα, μία άσχημη φωτογραφία την οποία σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Το εγγυώμαι.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εάν η Αθήνα και η Λευκωσία δεν καταθέσουν βέτο στις Βρυξέλλες εναντίον της Τουρκίας δεν θα τις πάρει κανείς στα σοβαρά: Και μία τοποθέτηση για το φάουλ της Ντόρας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: