Εάν η Αθήνα και η Λευκωσία δεν καταθέσουν βέτο στις Βρυξέλλες εναντίον της Τουρκίας δεν θα τις πάρει κανείς στα σοβαρά: Και μία τοποθέτηση για το φάουλ της Ντόρας (video)

From left to right: Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus with Kyriakos MITSOTAKIS Prime Minister, Greece. Copyright: European Union




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Πιστεύω ότι ΔΕΝ έπρεπε να είναι χαρούμενοι με το κείμενο.

Και μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας να ξεσάλωσε με το άκουσμα της είδησης και να εξέδωσε μία από τις γνωστές απειλητικές του ανακοινώσεις. Αλλά το έκανε για τα μάτια του κόσμου. Το κείμενο των συμπερασμάτων δεν υποχρεώνει την Τουρκία να πράξει τίποτα για την επανένωση της Κύπρου, πριν αρπάξει πάλι τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, και η μετατροπή σε πράξεις (αυτού του μηνύματος) «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Είναι σαφές -είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός- ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων».

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός απαξιωμένου και διεφθαρμένου οργανισμού. Διατηρούν δύο θέσεις στο τραπέζι, έχουν και το δικαίωμα του βέτο. Δεν γίνεται, λοιπόν, να είναι ικανοποιημένες με τις έωλες θέσεις της Συνόδου Κορυφής. Διότι τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για να πάρουν τους δύο ηγέτες στα σοβαρά, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις ισχύ που τους προσφέρει η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.

Ναι, καταλαβαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία τον άλλο μήνα και επιθυμεί «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Αλλά, όταν δέχεται ευθεία επίθεση από την Άγκυρα για μία υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης του για τα θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο, πρέπει να απαντά. Η μη απάντηση ή η χλιαρή απάντηση δείχνει αδυναμία. Και αυτό ειδικά το παρατηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν και δρα ανάλογα.

Η τουρκική αντίδραση, βεβαίως, είναι απαράδεκτη, ανόητη και επικίνδυνη. Διότι με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα, η Τουρκία έθεσε γραπτώς τις παράνομες διεκδικήσεις της, για μία ακόμα φορά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να επιχειρήσει να τις νομιμοποιήσει, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αν και δεν πρέπει να λέμε ποτέ ξανά.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ήταν μία ευκαιρία να τεθεί όλο το πλέγμα των τουρκικών απειλών. Και να τεθεί με αποφασιστικότητα. Διότι για πόσο, μα πόσο, καιρό η Ελλάδα και η Κύπρος θα γυρίζουν το άλλο μάγουλο, όταν τρώνε ξύλο.

Κοντά στη χλιαρή ανακοίνωση των Ευρωπαίων εταίρων μας, είχαμε το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αποδοχή της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα με τη βοήθεια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής των οποίων ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατακριτέα είναι η αποχή των πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Από τον δεύτερο το περιμέναμε, διότι είναι πάντα βασιλικότερος του βασιλέως. Από τον κ. Τσίπρα όχι.

Τρεις βουλευτές, η Νίνα Κασιμάτη του Σύριζα, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ και ο Γιώργος Λουκαϊδης του ΑΚΕΛ, διέσωσαν την τιμή της Ελλάδας και της Κύπρου, διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες και στις δύο χώρες, δεν υποστηρίζουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Και δεν την υποστηρίζουν επειδή γνωρίζουν πως είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για την Κύπρο πρωτίστως, αλλά και για τη Θράκη. Ήδη οι Τουρκοκύπριοι πανηγύρισαν την απόφαση, καθώς άνοιξε η όρεξη τους. Και οι μουσουλμάνοι στη Θράκη, που δηλώνουν Τούρκοι, όταν νιώσουν σίγουροι για τις δυνάμεις τους, το παράδειγμά του Κοσσυφοπεδίου θα προτάξουν. Αλλά οι φίλοι μας στη Ν.Δ. είτε δεν καταλαβαίνουν ή συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν τολμώ να προσπαθήσω να μαντέψω.

Μα το Θεό, δηλαδή, που πιστεύει η κ. Μπακογιάννη. Αυτό την μάρανε, που λέμε και στην Κύπρο. Δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει; Γιατί έπρεπε να εξυπηρετήσει τους Γερμανούς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο; Και ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις που την αναγκάζουν να πρέπει να υποστηρίξει τέτοιες απαράδεκτες και αποσχιστικές πράξεις εκ μέρους των Κοσοβάρων. Τα στοιχεία βοούν για τα έργα τους στη διάρκεια του πολέμου. Ομιλούμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ακόμα, ποιο μήνυμα έστειλαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, που εισέβαλε στην Ουκρανία και κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι του εδάφους της; Ότι δικαιούται να κρατήσει τα εδάφη που κατέλαβε με τη δύναμη των όπλων.

Εύχομαι -αλλά δεν ελπίζω- ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, όταν κληθεί να ψηφίσει για το Κοσσυφοπέδιο, να μην ακολουθήσει τα βήματα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Εϊναι λάθος η θέση για αποχή. Πρέπει να πάρει την απόφαση ο κ. Μητσοτάκης να την αλλάξει.

Διέπραξε τραγικό εθνικό λάθος η κ. Μπακογιάννη, που θα το βρούμε μπροστά μας. Καλώς η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε και πρέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσπαθήσει να μεταπείσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να αποτύχει με υπουργική ψήφο το έγκλημα κατά του Διεθνούς Δικαίου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Άκουσα πολύ θετικά σχόλια για την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στο συνέδριο των Δελφών, όπου κάθε χρόνο συναντάται η αφρόκρεμα της Ευρώπης και συζητά επί μίας ατζέντας που καλύπτει και την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Κόμπος με σαφήνεια παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό και την ετοιμότητα του Κύπριου Προέδρου να προσέλθει σε συνομιλίες. Είναι η Τουρκία που απορρίπτει το διάλογο, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Έλεος με τη διαστρέβλωση των κυπριακών θέσεων. Έλεος με την υποστήριξη (προς την Τουρκία) ανθρώπων που φέρουν ελληνικά ονόματα. Επιτέλους, είναι η χώρα εισβολής και κατοχής. Μην μας προκαλείτε. Όσοι δεν θέλετε να βοηθήσετε για μία καθαρή λύση, καθήστε στα αυγά σας. Μην υποστηρίζετε τόσο απροκάλυπτα τον καταχτητή…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σοκ στην Αθήνα από την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα: Το πρόβλημα είναι πραγματικό και τεράστιο και δυστυχώς θα το βρίσκει πάντα μπροστά της η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: