Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Ο Νετανιάχου δεν ακούει κανένα και θα βρει τρόπο να πραγματοποιήσει και τις δύο επιχειρήσεις, και στη Ράφα και κατά του Ιράν

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Μέχρι της στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει κανένας στην Ουάσιγκτον τις πληροφορίες για συναλλαγή μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, και ως αντάλλαγμα η επίθεση στο Ιράν να είναι χαμηλής εμβέλειας. Όπως είπαμε δεν υπάρχει επιβεβαίωση και επειδή είναι γνωστός ο τρόπος σκέψης του Νετανιάχου, και επειδή είναι επίσης γνωστό ότι δεν ακούει κανένα, θα βρει τρόπο να πραγματοποιήσει και τις δύο επιχειρήσεις.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση υψηλού επιπέδου, με αποκλειστικό θέμα τη Ράφα, αν και συζητήθηκε και η επίθεση του Ιράν εναντίον του Εβραϊκού Κράτους.

Τη συνάντηση ζήτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, διότι όπως τόνισαν αξιωματούχοι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί σφόδρα ότι θα συντελεστεί ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα, εάν ο ισραηλινός στρατός υλοποιήσει τα σχέδια για τη χερσαία επιχείρηση.

Τώρα αν με άλλο κανάλι, λένε στους Ισραηλινούς προχωρήστε, αυτό δεν το γνωρίζουμε, άρα δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε. Αυτό που γνωρίζουμε και το ακούμε συνέχεια είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσωπικά ζήτησε από τον Νετανιάχου, δύο. αν θέλετε, χάρες:

  • Να μην εισβάλει στη Ράφα, και να μην πραγματοποιήσει ισχυρό κτύπημα στο Ιράν. Τι σημαίνει αυτή η φράση; Του ζητούν να μην χρησιμοποιήσει, ας πούμε, το σύνολο των μαχητικών F-35 που διαθέτει, διότι αν συμβεί αυτό θα ομιλούμε για ολοκληρωτικό πόλεμο που θα συνδυαστεί με εκτόξευση drones και πυραύλων.

Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι το ισραηλινό κτύπημα θα μπορούσε να γίνει στο εσωτερικό με τη χρησιμοποίηση των πρακτόρων που διαθέτει στο Ιράν. Και αποδείχθηκε ότι διαθέτει πολλούς.

Μετά τη σύγκλιση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ και Ισραήλ, δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

Σήμερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συγκάλεσε τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ-Ισραήλ (SCG) για να διαβουλευθεί για μια σειρά ζητημάτων στον απόηχο της άνευ προηγουμένου επίθεσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς ήταν ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι. Η συζήτηση ξεκίνησε σε μια μορφή μικρής ομάδας για να συζητηθεί η επίθεση στο Ιράν και οι συλλογικές προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ μέσω προηγμένων δυνατοτήτων καθώς και συνεργασίας με έναν ευρύ συνασπισμό στρατιωτικών εταίρων.

Ο κ. Sullivan ενημέρωσε επίσης την ισραηλινή πλευρά για τις νέες κυρώσεις και άλλα μέτρα που ξεκίνησαν σήμερα, σε συντονισμό με το Κογκρέσο και τις κυβερνήσεις της G7, μετά την τηλεφωνική κλήση του Προέδρου Μπάιντεν με τους ηγέτες της G7 που πραγματοποιήθηκε το πρωί μετά την επίθεση του Ιράν.

Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν διυπηρεσιακές αντιπροσωπείες για να συζητήσουν για τη Ράφα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο να δουν τη Χαμάς ηττημένη στη Ράφα.

Οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για διάφορες πορείες δράσης στη Ράφα και οι Ισραηλινοί συμμετέχοντες συμφώνησαν να λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχίες και να έχουν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, υπό την επίβλεψη της SCG. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν ξανά σύντομα.

Κατά τα άλλα: Η Αμερική, ταυτόχρονα με τη Βρετανία, ανακοίνωσαν νέα κυρώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Αφορούν εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με τους φρουρούς της επανάστασης και το υπουργείο άμυνας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που αναχώρησε το μεσημέρι (τοπική ώρα) για τη Φιλαδέλφεια, έστειλε και πάλι μήνυμα στην Τεχεράνη και σε όσους την στηρίζουν και την διευκολύνουν.

Δεν θα διστάσει, τόνισε, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τους καταστήσει υπεύθυνους για τις πράξεις τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκάσουν το Ιράν “να λογοδοτήσει” με τις νέες αυτές κυρώσεις που έχουν στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία.

Είπε πως οι κυρώσεις έχουν σκοπό να “περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«Tώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε τους φίλους μας», το μήνυμα του κ. Μπάιντεν, επιμένει στο ΟΧΙ για την επίθεση κατά του Ιράν: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: