Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο Νετανιάχου κτύπησε στο Ιράν, ακολουθεί δυστυχώς η Ράφα, δεν ακούει κανένα, έτσι κι αλλιώς θα κάνει του κεφαλιού του! (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Χθες στο κανάλι Omega (ΕΔΩ) μετάδώσαμε ότι επειδή είναι γνωστός ο τρόπος σκέψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, και επειδή είναι επίσης γνωστό ότι δεν ακούει κανένα, θα βρει τρόπο να πραγματοποιήσει και τις δύο επιχειρήσεις:

Και στο Ιράν και στη Ράφα, δυστυχώς, όπου θα σημειωθεί η απόλυτη καταστροφή. Ξεκίνησε χθες με την επίθεση δίπλα ακριβώς από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Κτύπησε, λοιπόν, τις πρωινές ώρες σήμερα, όχι για να προκαλέσει ζημιές, αλλά για να στείλει μήνυμα. Και το μήνυμα του ήταν δυνατό διότι στην ουσία είπε στους Ιρανούς ότι την επόμενη φορά θα επιτεθεί στο σημείο όπου κρύβονται τα πυρηνικά του Ιράν.

Βεβαίως ο Λευκός Οίκος γνώριζε ότι θα πραγματοποιηθεί  η επίθεση. Είχε συμφωνηθεί αυτό από την πρώτη στιγμή, στη διάρκεια της συνομιλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το περασμένο Σάββατο, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

  • Δεν συμμετείχαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ιερουσαλήμ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν το κτύπημα και την τοποθεσία την οποία θα στόχευαν. Έγιναν όλα όπως είχαν συμφωνηθεί.

Να επαναλάβω -διότι έχει μεγάλη σημασία- ότι η Αμερική δεν συμμετείχε ούτε στον σχεδιασμό, τα άφησε όλα στο Ισραήλ. Σε ότι αφορά το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις άμυνας του Ισραήλ, αλλά όχι στις επιθετικές ενέργειες. Επίσημα η Ουάσιγκτον δεν σχολίασε την επίθεση. Την επιβεβαίωσε όμως ανώνυμος αξιωματούχος.

Όπως είδαμε η ισραηλινή επιχείρηση δεν ήταν υψηλού ρίσκου, δεν ήταν μία μαζική επίθεση, ήταν μία μικρή στρατιωτικά ενέργεια, κάτι που ικανοποίησε σίγουρα το Λευκό Οίκο. Ήταν αυτό που λένε εδώ οι Αμερικανοί ένα statement, μία «δήλωση» ότι μπορούμε να σας κτυπήσουμε, όπου θέλουμε, χωρίς να πάρετε είδηση. Ήταν προειδοποίηση.

Το επόμενο και πλέον βασικό ερώτημα είναι πως, και αν, θα απαντήσει η Τεχεράνη. Θα ήταν λογική μία πρόβλεψη ότι θα το πράξει. Χθες οι Ισραηλινοί κτύπησαν και μία σημαντική βάση στη Συρία και σε μία περιοχή του Ιράκ όπου δρουν φιλο-Ιρανοί. Οπότε, αναμένεται ανταπάντηση.

Εκτός, εάν ευδοκιμήσουν οι διπλωματικές ενέργειες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ανέλαβε το βάρος να πειστεί η Τεχεράνη να σταματήσουν τα πράγματα μέχρι εδώ. Συμμετέχουν μερικές αραβικές χώρες που έχουν σχέση με το Ιράν, όπως είναι το Κατάρ.

Προσπαθεί να παίξει ρόλο και η Άγκυρα, αλλά δεν φαίνεται να έχει επιτυχία. Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να ακούνε για την Τουρκία και οι Ιρανοί, εσχάτως, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Ερντογάν, καθώς το παίζει σε πολλά ταμπλό.

  • Με την ευκαιρία να πούμε ότι παραμένει στο ημερολόγιο του Λευκού Οίκου η ημερομηνία της 9ης Μαϊου για την επίσκεψη του νεοσουλτάνου στην Ουάσιγκτον, αν και το Εβραϊκό Λόμπι και άλλες οργανώσεις προσπαθούν να την σταματήσουν.

Ο πολύ γνωστός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν έγραψε ένα άρθρο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου με τίτλο: Γιατί ο Μπάιντεν επιβραβεύει τους αντιπάλους του και αγνοεί τους συμμάχους του; Ο εχθρός στον οποίο αναφέρεται είναι ο Ερντογάν.

Σημειώνει επίσης: Αν δεν υπήρχε ο ηγετικός ρόλος του Χριστοδουλίδη και η πολιτική προληπτικής επίλυσης προβλημάτων του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα θα ήταν νεκρός… Αν κάποιος παγκόσμιος ηγέτης αξίζει ένα αμερικανικό ευχαριστώ και υποστήριξη, αυτός είναι ο Χριστοδουλίδης.

Αλλά για το θέμα αυτό θα έχουμε να πούμε πολλά εάν γίνει αυτή η επίσκεψη.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Ο Νετανιάχου δεν ακούει κανένα και θα βρει τρόπο να πραγματοποιήσει και τις δύο επιχειρήσεις, και στη Ράφα και κατά του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: