Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο Ερντογάν και ο Τατάρ στην Ουάσιγκτον και στον ΟΗΕ… Τι κρύβουν αυτές οι επισκέψεις, ποιος ο κίνδυνος ειδικά για την Κύπρο; (video)

epa11241812 US President Joe Biden walks on the South Lawn of the White House after arriving on Marine One in Washington, DC, USA. EPA, Ting Shen POOL




Έχουμε εξελίξεις που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο (και κατ’ επέκταση την Ελλάδα), ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου, αρθρογράφος της Hellas Journal και διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, κατά την ανάλυση-ανταπόκρισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Εξήγησε τα παρακάτω μιλώντας με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη:

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε εμμέσως η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο.

Ρωτήθηκε η εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας τι θα συζητήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, και απάντησε ότι «θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε όσο πλησιάζουμε σε αυτή την ημερομηνία. Δεν θέλω, τόνισε, να προκαταλάβω προφανώς, τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί στη συνάντηση».

Δεύτερον, ο Ερσίν Τατάρ, πριν πάει στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 5 Απριλίου, για τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έρθει εδώ, στην Ουάσιγκτον. Μέχρι της στιγμής δεν γνωρίζουμε με ποιους θα συναντηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο.

Τρίτον, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν βρίσκεται πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ενώ στα προγράμματα των συναντήσεων των Αμερικανών υφυπουργών δεν βλέπω συνάντηση με την κ. Ολγκίν. Άρα εικάζω πως θα συναντήσει τους υπεύθυνους για τη νότια Ευρώπη -ως γνωστό σε αυτή τη διεύθυνση υπάγεται η Κύπρος.

Ξεκινώντας από την επίσκεψη του Ερντογάν, είναι φανερό -εάν βεβαίως δεν συμβεί κάτι για να αναβληθεί- ότι πρόκειται για επιβράβευση του ηττημένου προέδρου της Τουρκίας, όπως σημειώσαμε και χθες. Είναι άβυσσος η ψυχή των Αμερικανών. Πρόκειται για μέγα λάθος, καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας τους καθυβρίζει και αυτοί τον προσκαλούν στην Ουάσιγκτον.

Ήδη γίνονται συζητήσεις για κινητοποιήσεις των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Κούρδων και άλλων κοινοτήτων έξω από το Λευκό Οίκο, την ημέρα της επίσκεψης του Ερντογάν, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Μαϊου.

Σημειώνω επίσης ότι μετά την Ουάσιγκτον και ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ότι αφορά τον Τατάρ, η πιο σημαντική του συνάντηση είναι με τον Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή 5 Απριλίου. Ο γενικός γραμματέας προφανώς αναμένει κάποιες απαντήσεις. Στα ερωτήματα του κ. Γκουτέρες, ήδη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε θετικά.

Ακούσαμε τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη. Παραμένει αδιάλλακτος και ανένδοτος. Επιμένει σε αποδοχή των απαράδεκτων θέσεων του πριν από την όποια επανέναρξη των συνομιλιών. Ακούσαμε πάλι και τις κραυγές για δύο κράτη. Ας ελπίσουμε ότι θα πει άλλα στον κ. Γκουτέρες.

Αναφορικά με την αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγάρ, επιθυμεί ισχυρή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον, την οποία βεβαίως έχει. Οι Αμερικανοί στηρίζουν την αποστολή της και θα πράξουν ότι μπορούν από τη μεριά τους για να επιτύχει.

Η παρουσία του Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη στην Ουάσιγκτον και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να απασχολήσει την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί παράγοντες, με το τελευταίο πράγμα που ασχολούνται είναι τα εθνικά θέματα και ειδικά το Κυπριακό. Άρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα, εάν ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να αλλάξει την ατζέντα των «δύο κρατών».

Στην Κύπρο, η αντιπολίτευση του δεξιού ΔΗΣΥ και του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ επιμένει σε λύσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν το μέλλον τους, όπως έπραξαν τον Απρίλιο του 2004.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Λευκός Οίκος επιβραβεύει τον ηττημένο Ερντογάν με επίσκεψη στην Ουάσιγκτον: Το …«Μπαϊντενόπουλος» δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα!!! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: