«Ευχαριστώ» του Ζελένσκι προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν για το νέο πακέτο βοήθειας: Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πόσο άμεσα θα σταλεί

File Photo US President Joe Biden (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) hold a press conference in the East Room of the White House Washington, DC, USA, 21 December 2022. EPA/JIM LO SCALZO




Τον Αμερικανό ομόλογό του ευχαρίστησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα του, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να φθάσει «γρήγορα» στους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η συνεισφορά αυτή ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία το Κογκρέσο αναμένεται να αποδεσμεύσει σύντομα, θα καλύψει «τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, στο πεδίο της μάχης» και στο θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας.

Η βοήθεια αυτή, η οποία παρέμενε μπλοκαρισμένη λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών στην Ουάσινγκτον, έγινε δεκτή με ανακούφιση στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση στο μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Απέναντι σε έναν πολυπληθέστερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να χάσουν έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις διεκδικούν σήμερα τον έλεγχο ακόμη μιας κοινότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι «ευγνώμων στον Τζο Μπάιντεν για την ακλόνητη υποστήριξή του στην Ουκρανία». Δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «γρήγορη και ισχυρή βοήθεια», η οποία «θα ενισχύσει την αντιαεροπορική μας άμυνα, καθώς και τις βολές μεγάλης εμβέλειας και το πυροβολικό».

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι αυτή η νέα βοήθεια θα παρασχεθεί “γρήγορα”, μόλις η αμερικανική Γερουσία την ψηφίσει με τη σειρά της, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.

Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τις ευχαριστίες στη «Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δικομματική υποστήριξη στην Ουκρανία» και έκανε λόγο για «μια ιστορική απόφαση που θα κάνει τη διαφορά». Προσέθεσε ότι συζήτησαν επίσης την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο ξένων παρεμβάσεων στις επερχόμενες εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Τουρκία ο Σταϊνμάιερ για ταξίδι υψηλού συμβολισμού: Η συνάντηση με Ιμάμογλου πριν τον Ερντογάν, οι διαμαρτηρίες και ο ιδιοκτήτης μαγαζιού ντονέρ που πήρε μαζί του

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: