Σκληρή γλώσσα από Μπάιντεν προς Νετανιάχου σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία: Απαράδεκτη η επίθεση κατά εργαζομένων στη Γάζα, πάρτε άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, 10 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε  επτά εργαζόμενους της οργάνωσης World Central Kitchen στη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο ηγέτες φέρεται να άρχισαν να μιλούν γύρω στις 7 το απόγευμα και μίλησαν για περίπου 45 λεπτά ή 50 λεπτά, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε με έμφαση στον συνομιλητή του ότι τα πλήγματα κατά των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης αλλά και η συνολική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απαράδεκτη. Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι είναι ανάγκη το Ισραήλ να ανακοινώσει και να υλοποιήσει μια σειρά από ειδικά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα δεινά των αμάχων, η ανθρωπιστική δυστυχία, καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ ως προς την Γάζα θα καθοριστεί από το πώς θα εκτιμήσει η Ουάσιγκτον την άμεση δράση του Ισραήλ ως προς τα συγκεκριμένα βήματα.

Υπογράμμισε ότι είναι καθοριστική η εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να προστατευθούν οι αθώοι άμαχοι, ενώ άσκησε πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές του να καταλήξουν χωρίς καθυστέρηση σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ.

Tέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες επίσης συζήτησαν για τις δημόσιες απειλές του Ιράν  εναντίον του Ισραήλ και του ισραηλινού λαού. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ισχυρά το Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών.

  • Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ με τη λήψη “συγκεκριμένων μέτρων”, εντάσσεται στο κλίμα “αυξανόμενης δυσαρέσκειας” της Ουάσινγκτον απέναντι στον σύμμαχό του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ναι, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια”, δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κώφευε έως τώρα στις εκκλήσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες: «Σκοπός μας να γεφυρώσουμε αυτή την ένταξη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: