Ανάλυση CNN: Ισραήλ και Ιράν απέφυγαν – προς το παρόν – έναν ολοκληρωτικό πόλεμο * Πιο πολλά όσα έχουν να χάσουν από όσα θα κέρδιζαν

Στρατιωτική παρέλαση σε βάση της Τεχεράνης, μπροστά από τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊζί, στην διάρκεια της ετήσιας Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. 13 Απριλίου 2024, EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Το εύρος της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους παραμένει θολό και ασαφές. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν σε περιοχές του Ιράν την Παρασκευή.

Η Τεχεράνη τις έχει από την πλευρά της χαρακτηρίσει ως επιθέσεις από «μικροσκοπικά drones» που καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της.

Το Ιράν μπορεί να υποβαθμίζει αυτό που φαίνεται πως ήταν μια σημαντική αλλά περιορισμένης κλίμακας ισραηλινή επίθεση, αλλά μοιάζει να είναι δευτερεύον σε σχέση με τους μεγάλους ενεργούς παράγοντες της κρίσης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ επιθυμούν να κλείσουν την πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα κλιμάκωση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

  • Η δραματική κλιμάκωση αυτού του μήνα, η οποία ξεκίνησε με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, ακολουθούμενη από μια σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη ιρανική επίθεση με περισσότερα από 300 αερομεταφερόμενα όπλα στο Ισραήλ, φαίνεται να έδωσε τη θέση της σε μια ταχεία αποκλιμάκωση.

Λίγο μετά την επίθεση το πρωί της Παρασκευής στο Ιράν, περιφερειακή πηγή πληροφοριών είπε στον Nic Robertson του CNN ότι το Ιράν δεν αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω και ότι τα απευθείας χτυπήματα από κράτος σε κράτος μεταξύ των δύο  τελείωσαν.

 Η τελευταία ανάφλεξη έφερε τα διακυβεύματα στο επίκεντρο, αλλά έδειξε επίσης τα όρια μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

  • Επιτιθέμενο στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου και σκοτώνοντας έναν ανώτερο Ιρανό διοικητή που λειτουργεί ως βασικός ενδιάμεσος μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου , το Ισραήλ κινδύνεψε να προκαλέσει την απάντηση της ισχυρής σιιτικής ομάδας στα βόρεια σύνορά του. Ως μέρος της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ, τα όπλα του πέρασαν πάνω από τουλάχιστον δύο γειτονικές χώρες που στεγάζουν βάσεις των ΗΠΑ.

Αυτό που συμβαίνει μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σπάνια μένει μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Η περιοχή είναι ένα “κουβάρι”. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους στρατιωτικής δράσης, αλλά λειτουργεί επίσης και  ως προστατευτικό κιγκλίδωμα έναντι μιας πιθανής ανάφλεξης.

Έτσι, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετείχε σε μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αυτό φάνηκε να απομακρύνει αμέσως τον άνεμο από τα πανιά μιας πιθανής κλιμάκωσης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει περισσότερα από 70 όπλα [πυραύλους και drones] του Ιράν καθώς κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Ενισχύοντας την άμυνα του Ισραήλ, οι ΗΠΑ είχαν φαινομενικά παίξει το ρόλο τους στην προστασία του σταθερού συμμάχου τους. Αλλά η συμμετοχή στην επίθεση της Παρασκευής θα ήταν ένα βήμα που θα οδηγούσε πολύ μακριά για τις ΗΠΑ, ωθώντας μια περιοχή διάσπαρτη με συμμαχικά κράτη στο άγνωστο.

Οι περιφερειακοί προβληματισμοί του Ιράν και ο αυτοπεριορισμός…

Οι περιφερειακοί προβληματισμοί της Τεχεράνης μπορεί επίσης να αποτελέσουν αιτία αυτοπεριορισμού.

Οι αρχικές φιλίες της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ– αποτελούν κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του Ιρανού Προέδρου Ιμπράημ Ραϊσι.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ αποκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στις οποίες μεσολάβησε πέρυσι η Κίνα, ρίχνοντας το  βάρος της στη διατήρηση αυτών των συμφωνιών εξομάλυνσης. Η αναταραχή σε όλη την περιοχή θα κινδύνευε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις βασικές σχέσεις.

Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αγνοηθούν στο Ιράν και στους πιο επιθετικούς κύκλους του Ισραήλ, όπου τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία μπορεί να αναζητούν μια τελική αναμέτρηση.

  • Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκριβ, χαρακτήρισε την επίθεση της Παρασκευής ως «αδύναμη». Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε προτρέψει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ να «επαναστατήσει» μπροστά στις ενδείξεις για επικείμενη μετριασμένη στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ.

Στο Ιράν, αναλυτές υπέθεσαν ότι η κατάρριψη ιρανικών όπλων μέσα και γύρω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ ήταν πιθανό να υπογράμμιζε μια ανισορροπία δυνάμεων υπέρ του εχθρού του, ενδυναμώνοντας τελικά τους σκληροπυρηνικούς της Τεχεράνης ώστε να αψηφήσουν τη διεθνή πίεση και να προωθήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η έξαρση αυτού του μήνα αναμφίβολα θα πυροδοτήσει εγχώριες εντάσεις καθώς οι δύο ορκισμένοι εχθροί επιστρέφουν στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο τους.

Οι μη κρατικοί σύμμαχοι του Ιράν θα συνεχίσουν να πολεμούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής – έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τον αγώνα όσο συνεχίζεται ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα . Αυτές οι μάχες στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, γίνονται ακόμη πιο περίπλοκες όσο συνεχίζονται σε βάθος χρόνου.

Εν τω μεταξύ, τα μέρη σε αυτές τις συγκρούσεις θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των άγραφων κανόνων εμπλοκής, ελπίζοντας να βεβαιωθούν για την ισχύ τους και να επισείουν ως φόβητρο το οπλοστάσιό τους, αποτρέποντας παράλληλα την διολίσθηση σε έναν πλήρη πόλεμο.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές της τελευταίας κρίσης. Αλλά είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές της περιφερειακής διαμάχης αποφάσισαν ότι έχουν πάρα πολλά να χάσουν στον ολοκληρωτικό πόλεμο.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: Ο Νετανιάχου κτύπησε στο Ιράν, ακολουθεί δυστυχώς η Ράφα, δεν ακούει κανένα, έτσι κι αλλιώς θα κάνει του κεφαλιού του! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: