Νύχτα – εφιάλτης στη Μέση Ανατολή: Δεκάδες drones και πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν* Αναμένεται να πλήξουν το Ισραήλ στις 2 τα ξημερώματα [video]

File Photo A handout picture made available by the Iranian Army office on 04 October 2023 reportedly shows, Iranian drones during a military drone drill in an undisclosed location, Iran. EPA/IRANIAN ARMY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου εκτοξεύοντας δεκάδες drones.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Στο μεταξύ, drones κατά του Ισραήλ εκτοξεύτηκαν και από την Υεμένη, με στόχο να φτάσουν την ίδια ώρα στα Ισραηλινά εδάφη.

Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 ως τις 07:00.

Την επίθεση επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ θα τα αντιμετωπίσει, όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας. Drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, σμήνη από συνολικά 50 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινούνται πάνω από το Ιράκ και αναμένεται να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με το CH 12 TV, τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Εκτιμήσεις λένε ότι την στιγμή της άφιξης των UAV’s, θα πραγματοποιηθεί μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν με σκοπό τον «κορεσμό» της ισραηλινής αεράμυνας, δηλαδή να μην προλαβαίνουν τα αντιαεροπορικά συστηματα να εξουδετερώσουν όλους τους στόχους.

Ο χρόνος αντίδρασης από την στιγμή της εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων εκτιμάται πως είναι 12 λεπτά. Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις απειλούμενες περιοχές.

  • Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Η επίθεση έρχεται ως απάντηση στο ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα στο προξενείο της στη Δαμασκό.

Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης  στην Ιορδανία

Η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κραιτκά μέσα ενημέρωσης

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή». Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν εξάλλου δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει ότι αποφάσισε «να κλείσει προσωρινά τον ιορδανικό εναέριο χώρο για όλα τα αεροπλάνα (…) από τις 20.00 GMT, δηλαδή στις 23.00 τοπική ώρα» και μέχρι νεοτέρας.

Ειδικά μέτρα προστασίας στο Ισραήλ 

Επιπλέον, σε ισχύ βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ ειδικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες της χώρας. 

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται σε όλη τη χώρα δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ενώ στην περιμετρική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας απαγορεύονται δημόσιες συγκεντρώσεις σε ανοικτό χώρο άνω των 300 και 100 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους αντίστοιχα.

Επίσης, από αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά, απαγορεύονται οι παιδικές κατασκηνώσεις που είχαν προγραμματισθεί ενόψει της δεκαήμερης αργίας του Εβραϊκού Πάσχα, που φέτος αρχίζει στις 22 Απριλίου, ενώ αλλαγές θα ανακοινωθούν στον τρόπο συνέχισης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια.

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ αναμένοντας τις επόμενες λίγες ώρες την επίθεση του Ιράν: Σε ισχύ από απόψε ειδικά μέτρα προστασίας, ματαίωση σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: