Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμες τις ρωσικές εκλογές και την νίκη Πούτιν

Russian President and presidential candidate Vladimir Putin attends a concert marking the 10th anniversary of Crimea’s reunification with Russia at the Red Square in Moscow, Russia, 18 March 2024. In February 2014 Russian forces invaded and seized control of the Crimean Peninsula. Russia declared the annexation of Crimea on 18 March 2014, two days after the celebration of a so called ‘referendum’ in that territory. In a vote that reaffirmed Ukraine’s ‘national unity and territorial integrity’, the United Nations General Assembly in the Resolution 68/262 condemned the referendum in Crimea stating it had ‘no validity’. After the annexation, Moscow escalated its military presence on the peninsula to solidify the new status quo on the ground and since 2015, Russia approved the ‘Day of Reunification of Crimea with Russia’ as a holiday marked annually on 18 March. EPA/SERGEI ILNITSKY




Το Βερολίνο κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ρωσία «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν και διευκρίνισε ότι ο καγκελάριος δεν θα συγχαρεί τον κ. Πούτιν.

«Δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο και η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηριζόταν από κλίμα εκφοβισμού», δήλωσε η κυρία Χόφμαν και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο καγκελάριος «δεν συνεχάρη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Γνωρίζετε ότι δεν βλέπουμε αυτές τις λεγόμενες εκλογές ούτε ως ελεύθερες ούτε ως δίκαιες. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο. Κατά την άποψή μας, δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Πραγματικοί υποψήφιοι δεν επιτρέπονταν. Υπήρχε επίσης κλίμα εκφοβισμού και συλλήψεων. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στην Ρωσία. Η Ρωσία – όπως έχει ήδη πει ο καγκελάριος – είναι πλέον μια δικτατορία και κυβερνάται αυταρχικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική» την χθεσινή διαδικασία στα υπό κατοχή ουκρανικά εδάφη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί. «Δεν την αναγνωρίζουμε. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για εκλογές σε αυτά τα εδάφη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και για αυτό ο καγκελάριος δεν έδωσε τα συγχαρητήριά του», πρόσθεσε η κυρία Χόφμαν.

Η εκπρόσωπος δέχθηκε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποκαλεί στο εξής το Βερολίνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κυρία Χόφμαν περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ερώτημα δεν τίθεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επικοινωνία με την ρωσική πλευρά.

  • Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία «διοργάνωσε εκλογικά γραφεία στην Υπερδνειστερία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας». Έκανε ακόμη λόγο για «παράνομη προσέγγιση» και στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας. «Και εδώ επιχειρείται, μέσω της ψηφοφορίας, να υπονομευτεί η ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε ο κ. Φίσερ και επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα «εικονικών» εκλογών δεν θα αναγνωριστούν από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως δεν θα αναγνωριστούν και οι «παράνομες προσαρτήσεις των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Σαπορίζια, της Χερσώνας ή της Κριμαίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

«Hταν οι πιο διεφθαρμένες στην ιστορία της χώρας»: Ρωσικό παρατηρητήριο ξεμπροστιάζει τις ρωσικές εκλογές και το σταλινικό ποσοστό του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: