To Συμβούλιο της Ευρώπης «θυμίζει» στην κατοχική Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τους αγνοούμενους του Αττίλα

Φωτογραφία Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ΑΝΤ1/ΚΥΠΡΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία διατηρείται η διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Δ’ Διακρατική Υπόθεση «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» (πτυχή αγνοουμένων) και «Βαρνάβα και άλλοι».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του, “στην εν λόγω απόφαση, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τη σημασία των ανθρωπιστικών θεμάτων που σχετίζονται με την πτυχή των αγνοουμένων στην Κύπρο”.

  • Επίσης, “η Τουρκία καλείται να παράσχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές όπου πιθανόν να βρίσκονται λείψανα αγνοουμένων, να εφοδιάσει τη ΔΕΑ με όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και να συνεχίσει τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αγνοούμενοι έχασαν τη ζωή τους”.

Επιπλέον, αναφέρει το ΥΠΕΞ, “η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να συνεχίσει να ενημερώνει για τυχόν νέες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης πρόσθετης έρευνας που θα μπορούσε να είχε διενεργήσει σχετικά με τους υπόλοιπους έξι αγνοούμενους στην υπόθεση Βαρνάβα”.

Προσθέτει ότι “στην απόφαση η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών αποδοκιμάζει την απουσία ανταπόκρισης από την Τουρκία, στην άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν σε βάρος της από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Κύπρος εναντίον Τουρκίας και Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας, προτρέπει δε την Τουρκία να προχωρήσει στην ως άνω καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Με την απόφαση αυτή, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, “η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών υπογραμμίζει την ευθύνη της Τουρκίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις προαναφερθείσες αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες έχει κριθεί ως υπεύθυνη για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον πόνο που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου”.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών έλαβε την απόφαση συμπερίληψης της Δ’ Διακρατικής Υπόθεσης Κύπρος εναντίον Τουρκίας (πτυχή περιουσιακού εκτοπισμένων) στο προσχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας του Σεπτεμβρίου 2024.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για την όπως πάντα αγαστή συνεργασία και τον συνεχή συντονισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Απαισιοδοξία εκφράζουν οι Κύπριοι για το μέλλον της χώρας: Τα ευρήματα δημοσκοπικής έρευνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: